Inlägget innehåller annonslänkar för Bokförlaget Semic.
 
Grillad salsiccia med mungbönssallad och vitlökscrème

Gott tillbehör till grillad korv

Korv är enkel mat att lägga på grillen på sommarkvällarna. Många kanske automatiskt tänker på korv med bröd, men självklart går det att laga så mycket mer än bara det. Som grillad salsiccia med mungbönssallad och vitlökscrème. Den som är återkommande besökare här i min blogg vet att jag älskar matiga sallader. Hela sommaren hittar jag på en massa nya, goda sallader med diverse ingredienser.

En böna jag verkligen tycker om att ha i salladen är mungböna. Mungbönan är en liten grön böna med nötig smak. Jag köper dem torkade i påse och blötlägger och kokar dem sedan. Det fina med mungbönan är att eftersom den är så liten behöver den varken särskilt lång blötläggningstid eller koktid jämfört med många andra bönsorter.

Vad kan man använda mungbönor till?

Jag brukar koka upp vatten och blötlägga mungbönorna i. Två timmar räcker. Sedan slår jag av vattnet, fyller på nytt vatten och salt och sjuder bönorna i 6–10 minuter. Kolla att bönan är lagom mjuk, slå av vattnet genom ett durkslag och skölj av dem i kallt vatten så att kokningen avstannar. Jag kokar ofta lite extra och förvarar i en burk i kylen så slipper man koka bönor varje gång. Det brukar hålla cirka en till två veckor i kylen beroende på hur kallt man har i kylen. Ser de lite geggiga ut men fortfarande luktar ok kan man bara skölja av dem innan man använder dem.

Jag gillar när mungbönorna fortfarande har lite tuggmotstånd i kärnan, men en del kan få knorriga magar – då rekommenderar jag 8–10 minuters kokning. Sjud dem verkligen försiktigt – de ska bara puttra. Kokar de blir de lätt till en gröt, och det är ju inte alls det man är ute efter. Vid ett tillfälle råkade jag koka bönorna för häftigt så att de blev en gröt och då fick jag använda dem till bönbiffar istället. 1 dl torkade mungbönor blir cirka 3 dl när de är kokta.

Matig sallad till grillat

Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och grytaI denna matiga sallad har jag förutom mungbönor även i majskorn, rostade solrosfrön, kronärtskocka, rucola och hela vitlökar som är inlagda i chiliolja. Gillar du inte chili tar du bara vitlökar inlagda i örtolja och skippar den röda chilifrukten i salladen. Själva salladen blir ganska knaprig och tuggig vilket jag tycker är härligt för konsistensens skull. Det är också en sjysst sallad om man vill äta LowCarb, enligt Gi-metoden eller ha en god sallad som tillbehör om man äter LCHF. Vilken korv an ska välja? Jag rekommenderar denna salsiccia-korv som är så fenomenalt god! Servera med den enkla och goda vitlökscrèmen.

Receptet vitlökscrèmen hittar du för övrigt också i min andra bok som kommer ut i höst, Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta. Denna är fylld mer härliga allt i ett-rätter vilket den goda vitlökscrèmen passar bra till. Missa inte att förhandsboka boken om du gillar allt i ett rätter!

» Här hittar du fler goda grillrecept

Grillad salsiccia med mungbönssallad och vitlökscrème

Grillad salsiccia med mungbönssallad och vitlökscrème

För: 4 personer

2 dl torkade mungbönor
1 dl solrosfrön
1 liten burk majs (198g)
4 inlagda kronärtskockshjärtan i vatten
1/2 röd chilifrukt
35g rucola (1/2 påse)
1 dl vitlökar inlagda i chiliolja + 2 msk olja
salt, peppar
gräslöksblommor till dekoration

Vitlökscrème:

2 vitlöksklyftor
1 klick smör (ca 1 tsk)
1,5 dl crème fraiche
salt

Övrigt:

6 salsiccia (1,5 var)
ajvar

  • Koka upp 5 dl vatten och slå det över mungbönorna. Låt stå i 2 timmar. Häll bort vattnet och ha ner mungbönorna i en kastrull med 1 liter nytt vatten och salt. Sjud bönorna i 6–10 minuter – ta upp en böna och känn att den mjuknat. Den ska dock fortfarande ha kvar lite spänst och inte koka sönder. Slå av vattnet och spola bönorna under kallt vatten så att kokningen avstannar.
  • Rosta solrosfröna i en torr panna tills de får lite färg.
  • Slå bort vattnet från majsen. Dela kronärtskockshjärtanen i fyra. Hacka chilin.
  • Blanda mungbönor och solrosfrön med rucola, hela vitlökar i olja, majskorn, kronärtskocka och chili. Salta och peppra och ringla över olja från de inlagda vitlökarna.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.