Grillad sesamlax med couscoussallad

Enkel och god sommarmat

I några få dagar hade vi underbart sommarväder. Det kändes nästan som att vara utomlands. Att maj kan bjuda på sånt väder är så lyxigt, men ibland undrar man om det är det enda vi kommer att få denna sommar. Vi får se och får hålla tummarna för en skön sommar. Under dessa soliga dagar passade vi på att både laga mat och äta utomhus. Då gjorde vi grillad sesamlax med couscoussallad. Det blev så gott!

På vår terass har vi ett utekök där vi både kan laga mat på två kokplattor – och förstås grilla i Webern. Har man inte möjligheten att koka och steka utomhus som vi kan är det bara att göra couscoussalladen i förväg. Du kan till och med göra den på morgonen, eller dagen innan. Vill man ha den lite ljummen är det bara att värma den hastigt i micron. Vi lagar den direkt och äter den ljummen.

I couscoussalladen har jag hackad bladpersilja, rostad majs, rödlök och avokado. Jag har även i vitlökar som är inlagda i chiliolja. Det finns lite olika sorter, men jag tycker att Druvans vitlöksklyftor i söt chilimarinad har allra godast smak.

Grillad lax

Grillad lax med asiatiska smaker

Just denna sort finns inte i butiken vi brukar handla i, så när vi väl åker till den lite mer välsorterade matbutiken brukar jag handla med ett gäng burkar och förvara i skafferiet. Eller skafferiet… vi har dem ute i garaget där det är svalt och finns bra med plats. Själva oljan från dessa chilis än nästan det godaste. När vitlökarna är uppätna brukar jag använda oljan i diverse sallader och att steka i. Det är bara att låta burken stå i kylen. Dessa vitlökar är inte särskilt heta, men gillar man inte chili tar man bara naturella vitlökar i olja. Då skippar man också den röda chilin i couscoussalladen.

Såsen som jag serverar till är superenkel att göra. Det är bara att röra ihop crème fraiche med persillade och späda den med lite mjölk till lagom rinnig konsistens. Denna kan du också göra i förväg. Jag använder för övrigt 30%-ig créme fraiche. Laxen i sin tur penslar jag under grillningen med en god olja bestående av rapsolja, sesamolja, soja och srirachasås. Som sagt, gillar man inte lite hetta skippar man srirachasåsen. Lite salt och peppar och sedan är det klart! Det här är verkligen superenkel och väldigt god grillmat som passar perfekt att laga i sommar.

» Här hittar du fler recept på goda sommarrätter

Grillad sesamlax med couscoussallad

Grillad sesamlax med couscoussallad

För: 4 personer

Couscoussallad:

3 dl couscous
1 dl löst packad, hackad bladpersilja
1 liten burk majs (à 198g)
smör
salt
1/2 rödlök
1 dl inlagda vitlökar i chiliolja + lite olja
2 avokado
1 röd chilifrukt
svartpeppar

Sås:

2 dl créme fraiche
1 tsk persillade
2 msk mjölk

Grillad sesamlax:

1 msk rapsolja
1 msk sesamolja
1 tsk srirachasås
1 tsk kinesisk soja
4 laxbitar med skinn (à ca 125g styck)
salt, peppar

  • Tillaga couscousen enligt anvisningen på förpackningen. Hacka persiljan och blanda ner i couscousen när den är klar.
  • Slå bort vattnet från majsen och ha ner majskornen i en torr stekpanna. Stek under omrörning och ha i en klick smör. Salta ett varv och stek tills majsen börjar torka till lite. Hacka löken och ha ner i pannan med majsen. Låt den stekas ytterligare någon minut och blanda sedan ner majs och lök med couscousen. Kärna ur och tärna avokadona. Hacka chilin. Blanda ner i couscousen tillsammans med vitlökar samt lite av oljan från vitlöken. Smaka av med salt och peppar.
  • Rör ihop crème fraiche med persillade och späd såsen så den blir lite lösare med hjälp av mjölken. Ställ såsen kallt fram till servering.
  • Blanda rapsolja, sesamolja, srirachasås och kinesisk soja. Lägg laxen på grillgallret med skinnsidan nedåt. Pensla med marinaden under grillningen. Salta och peppra. När laxen har en innertemperatur på cirka 52 grader är den klar.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.