Grillad sockerkaka med marinerade jordgubbar och grädde

Istället för jordgubbstårta

Grillad sockerkaka, marinerade jordgubbar och grädde kan komma att bli en ny klassiker hos oss. En annan traditionsenlig klassiker till sommarfesten och midsommar är att göra en jordgubbstårta. Du vet en tårta med sockerkaksbotten, grädde och färska jordgubbar. För egen del tycker jag jordgubbstårta är lite mer för barn medan man som vuxen kan göra det lite mer sofistikerat. Varför inte marinera bären i en god likör eller sprit och sedan grilla sockerkakan? Av det hela får man små fina desserter i lagom portionsstorlek.

Enkel sommardessert

Grillad sockerkakaDenna sommardessert är enkel att göra och blir himla god. Vid det här laget har jag gjort den många gånger – senast när vi bjöd mina föräldrar på födelsedagsmiddag. Middagen inledde vi med härliga amuser som sambon gjorde. Till huvudrätt blev det färska och rökta räkor, halv grillad hummer med ramslökssmör och brynta kammusslor med koriander och chili. Till det serverade vi aioli och rustik baguette samt en spansk verdejo. Recepten på allt detta komma framöver i bloggen i sommar. Det är ju nämligen så himla bra vår- och sommarmat. Till dessert blev det sedan grillad sockerkaka, marinerade jordgubbar och grädde.

Efterrätt till buffé

Ska man ha sommarfest med en massa folk är den också bra eftersom man kan servera den som en del i en buffé. Skiva upp sockerkakan och grilla sockerkaksskivorna. Marinera ett gäng jordgubbar och montera bakelserna eller låt gästerna fixa dem själva genom att ställa fram skålar med grädde och jordgubbar. Jag valde att marinera jordgubbarna med vaniljvodka, men det blir precis lika gott med cointreau eller punch – eller varför inte baileys? Den som inte har tillgång till en grill kan steka sockerkakan i en grillpanna.

Grillad sockerkaka med marinerade jordgubbar och grädde

För: 4 personer

Grillad sockerkaka med marinerade jordgubbar och grädde

Limemarinerade jordgubbar:

1/2 liter jordgubbar
1 lime
0,5 dl färska myntablad
4 cl vaniljvodka

Övrigt:

2-3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
100g färdig sockerkaka

1. Snoppa jordgubbarna och skär dem till kvartar. Blanda saft från lime tillsammans med hackad mynta och vaniljvodka. Låt jordgubbarna ligga i marinaden i cirka en timme.

2. Blanda grädde med vaniljsocker och vispa den. Ställ svalt. Har du en sifon häller du grädde och vaniljsocker i sifonen. Skruva åt, skaka allt några sekunder så att det blandas. Ställ sifonen svalt fram till servering. Tillsätt sedan en gräddpatron och tryck ut lagom klickar på sockerkakan.

3. Skiva sockerkakan i cirka 2 centimeters tjocka skivor. Lägg sockerkaksskivorna på grillen och grilla dem så de får yta och grillränder på båda sidor. Lägg upp sockerkakan på tallrikar, klicka på grädde och skeda över jordgubbar.

Rekommenderat vin till: Platino Pink Moscato (77072) 49:-


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.