Grillad sötpotatis med cheddarost och majsröra med ramslök och jalapeños

Vegetariskt recept till grillen

Mina föräldrar är alltid lite skeptiska till vegetarisk mat. Jag vet egentligen inte varför de knorrar, för när jag frågar säger de att det är jättegott men att de själva inte kan laga vegetarisk mat. Ändå fortsätter de att se skeptiska ut när jag föreslår vegetariskt till middag, och när maten är klar äter de för glatta liver med uppskattande utrop…. Märkligt.

Min sambo däremot blir överlycklig så fort jag föreslår vegetariskt. I början fick jag stå för idéerna, men nu deltar han aktivt i receptskapandet när det ska hittas på. Kul, för en gång i tiden ville han absolut bara äta kött. Alla kan ändra sig, och så även jag.

Grillad sötpotatis

Grillad sötpotatisDetta recept på grillad sötpotatis med cheddarost och majsröra med ramslök och jalapeños knåpade jag ihop när vi skulle grilla en kväll. Vi grillar ofta på sommaren – i alla fall när solen är framme. Då kan vara kul att grilla något vegetariskt som omväxling, eller som i det här fallet lakto-vegetariskt.

Inte bara jag vill grilla vegetariskt, enligt flera enkäter har det nämligen visat sig att fler och fler vill lägga grönsaker på grillen. Bland annat ICA:s årliga grillrapport från 2017 som säger att 57 procent vill grilla mer grönsaker och 27 procent vill grilla mindre mängd kött.

Istället för kött

Jag brukar ofta rekommendera, att när man vill laga vegetariskt, är det enklaste att ta den rätt man vill laga och bara byta ut köttet mot en grönsak. Exempelvis kan man byta oxfilén mot en aubergine, portabellosvamp eller rotselleri. Till grillen är det kanske inte lika enkelt eftersom inte allt passar på grillen. Man måste helt enkelt välja lite kraftigare och tjockare grönsaker som inte bränns för lätt. Dessa kan man smaksätta med goda kryddor och örter, och sedan pensla med en olja när de ligger på grillen – precis som kött.

Sötpotatis tillagar många i ugnen som ett tillbehör. Dock gör sig sötpotatis precis lika bra på grillen som huvudingrediensen. För att lyxa till sötpotatisen bestämde jag mig för att toppa den med cheddarost och hackade hasselnöter. Det blir riktigt gott och lite matigare. Gillar man inte hasselnötter kan man byta mot mandel – eller exempelvis mot solrosfrön, om man är nötallergiker. Servera det hela med en majsröra med ramslök och jalapeños. Har man inte ramslök går det lika bra med gräslök och lite vitlökspulver.

» Här hittar du fler vegetariska recept

Pimientos de padron

Majsröra med ramslök och jalapeños

Grillad sötpotatis med cheddarost och mandel

Grillad sötpotatis med cheddarost och majsröra med ramslök och jalapeños

För: 4 personer

Grillad sötpotatis med cheddarost och majsröra med ramslök och jalapeños

Stekt majsröra med ramslök och jalapeños:

2 små burkar majs
500g krossade tomater
1 dl inlagda jalapeños
20 blad ramslök
salt, peppar

Stekt bönröra:

1 gul lök
1 tetra blandade bönor
1 tetra svarta bönor
2 dl vatten
1,5 dl rapsolja
1 msk rökt paprikapulver
1 msk malen koriander
1 msk malen spiskummin
1 tsk vitlökspulver
salt, peppar

Grillad sötpotatis med cheddarost och vitlökssmör:

3 dl riven cheddarost
0,5 dl hasselnötter
900g sötpotatis
50g smör
1 msk persillade
1 vitlöksklyfta
salt

Tillbehör:

1 paket halloumi*
1 ask/påse padrones*

1. Häll av vattnet från majsen och ha ner i den i en het stekpanna. Stek under omrörning till majsen börjar torka till. Ha i lite smör så det inte bränner fast och stek ytterligare någon minut. Salta. Låt de krossade tomaterna rinna av i ett durkslag så det blir mer koncentrerat. Blanda den stekta majsen med de krossade tomaterna, hackade jalapeños och strimlad ramslök. Smaka av med salt och peppar.

2. Hacka löken och låt den mjukna i smör i en stekpanna. Skölj bönorna och ha ner i pannan. Ha på hälften av oljan och låt det puttra in. När det börjar torka till, slå på vattnet och låt det koka in. Rör i resten av oljan och alla kryddor. Låt koka ner till en simmig konsistens och ha sedan ner bönröran i en skål.

3. Riv osten och förvara i en skål. Rosta hasselnötterna i en het stekpanna med lite smör eller olja. Skaka nötterna då och då och stek dem tills de fått färg. Gnugga av skalen med hjälp av en handduk och hacka sedan nötterna. Spara i en skål.

4. Skär sötpotatisarna till cirka 3 centimeters tjocka skivor. Skär bort ändarna på potatisarna så alla bitarna ligger platt. Rör ihop rumsvarmt smör med pressad vitlök, hackad persilja, salt och peppar. Spara hälften av smöret i en värmetålig metallskål och rulla ihop resten i plastfolie och lägg i kylen. Lägg sötpotatisskivorna på grillen. Ställ skålen med smör på grillen så att smöret smälter. Pensla sötpotatisen med smöret och salta ett varv. Vänd sötpotatisen med några minuters mellanrum så de blir jämt grillade. Pensla båda sidorna och runt om med smöret. När potatisen mjuknat (tar cirka 15-20 minuter i en grill på cirka 175°C med lock), strössla över riven cheddarost och låt den smälta ner. Toppa varje potatis med hackade hasselnötter. Skiva det kylda smöret och servera till.

*Servera förslagsvis med oljestekta padrones med havssalt och grillade halloumiskivor. Dock klarar sig rätten utmärkt utan dessa tillbehör.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.