Grillad spetskål med grillad fläskytterfilé

Recept för grillen

Har du plockat fram grillen än? Om inte är det kanske dags nu. Jag har inget emot att grilla på vintern – iförd täckjacka och pannlampa (eftersom det är bäcksvart redan vid tre på dagen), så klart. Dock är det allra mysigast att grilla på våren och sommaren när solen skiner och det är varmt i luften. Och för att inte tala om hur härligt det är att äta maten utomhus.

Vi som grillar året runt vill gärna påpeka det, men – handen på hjärtat – vem tycker egentligen att det är mysigt att grilla på vintern? Jag gör det i alla fall inte. För mig är det mer ett ont måste för att man vill ha grillsmak och just det slutresultatet på det hela. I övrigt tycker jag det är mycket trivsammare när solen skiner, fåglarna kvittrar och rosévinet inte fryser till is. Nu drar jag förstås inte korvgrillning en vacker vinterdag över samma kam, för det är något verkligt speciellt och härligt med det.

Nåväl. Nu har i alla fall våren äntligen verkat infinna sig och då vill jag grilla – hela sommaren och ända fram tills grytor, soppor och gratänger passar bättre. Denna rätt med grillad spetskål med grillad fläskytterfilé bjöd jag på förra sommaren när sambons syster var på besök hos oss ute på landstället. Lovorden uteblev inte, och jag kan inte annat än hålla med om att det blev himla gott.

Grillad fläskytterfilé

Grillad spetskål är så gott

Spetskål är så smarrigt att grilla. Allt man behöver är en god fettblandning att pensla på kålen medan de grillas. Annars blir de torra och hårda. Fettet man penslar hjälper alltså inte bara till att addera smak utan att få kålen att mjukna fint. Adderar man också god smak i fettet blir det hur gott som helst. Till dessa grillade spetskål blandar jag det semi-smälta smöret med vitlök och citronsaft. Den grillade spetskålskvartarna strösslar jag en god ”crunch” över och lägger upp tillsammans med grillad fläskytterfilé. Självklart kan man välja vilket protein man vill till. Det måste alltså inte vara fläskkött utan passar lika bra med fågel, fisk eller ett vegetariskt tillbehör.

Visste du förresten att det är International Sauvignon Blanc Day idag? Alltså dagen då man firar den pigga gröna druvan och de krusbärs-fräscha vinerna av sauvignon blanc. Väljer du en en sauvignon blanc som är lite varmare i tonerna passar det fint till denna rätt. Väl exempelvis en från Italien där man ofta gör lite rundare sauvignon blancs.

» Här hittar du fler goda recept för grillen

Grillad spetskål med grillad fläskytterfilé

För: 4 personer

Grillad spetskål med grillad fläskytterfilé

Grillad spetskål:

750g spetskål (776g)
50g smör
2 vitlöksklyftor
1/2 citron
salt
1 dl ströbröd

Topping till spetskål:

0,5 dl pumpafrön
1 liten burk majs (ca 165g avrunnen)
1 stor tomat
1/2 silverlök
0,5 dl små kapris
5 msk hackade inlagda jalapeños
salt, peppar

Dressing:

2 vitlöksklyftor + smör
2 dl creme fraiche
0,5 dl vatten
0,5 tsk persillade

Grillad fläskytterfilé:

1 tsk senapsfrö
0,5 tsk hel kummin
0,5 tsk rökt paprikapulver
1 tsk salt
några drag svartpeppar
rapsolja
800 fläskytterfilé

  • Dela spetskålen i fyra kvartar/klyftor. Skär några jack i rotskockarna. Semismält smöret och rör ihop med pressad vitlök och saften från en halv citron. Lägg spetskålen på grillen med den yttre sidan nedåt. Pensla de två skurna sidorna med smöret. Vänd runt kål-kvartarna vartefter och pensla med smöret. Vänd alla sidorna fått ligga mot värmen – grilla klart kålen med utsidan nedåt. Pensla med mer smör och strö över ströbröd på de skurna sidorna. När kålen är mjuk och har kommit upp i en innertemperatur om cirka 80°C är de klara. Lyft försiktigt av dem och ta bort de svedda bladen i botten.
  • Rosta pumpafröna i en torr stekpanna och ha på en liten klick smör på slutet. När fröna börjar spricka upp är de klara. Slå av vattnet från majsen och ha ner dem i en torr stekpanna. Rosta dem under omrörning på medelvärme tills de börjar torka till lite. Ha då i en klick smör som får fräsa in. Hacka tomat och silverlök. Blanda med pumpafröna, majsen, kapris och hackade inlagda jalapeños. Salta och peppra ett varv.
  • Pressa vitlök och ha ner i en skål med en klick smör. Kör i micron i 30 sekunder. Blanda vitlöken med creme fraiche, vatten och persillade. Ringla dressingen över kålen och strössla på toppingen.
  • Mortla senapsfrö och hel kummin med rökt paprikapulver, salt och några drag på svartpepparkvarnen. Ansa fläskytterfilén om det behövs och skär små ytliga snitt över hela köttbiten. Pensla den med rapsolja och klappa in krydd-rubben. Lägg köttet på grillen och grilla tills det kommit upp i 60°C på tjockaste delen. Wrappa köttbiten i aluminiumfolie och låt den vila i 10 minuter innan den skivas upp.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.