Grillad spetskål med matig potatissallad och vitlöksdressing

Vegetarisk vardagsmat till grillen

Grillad spetskål med matig potatissallad och vitlöksdressing är en rätt som blev till lite av en slump. Eftersom vi bott på landet det senaste halvåret, och det är tre mil till närmaste stora matbutik, handlar vi någon enstaka gång i månaden. Vi har ungefär en mil till närmaste närbutik, men orkar ju inte hålla på och åka fram och tillbaka. Dessutom skulle det bli väldigt oekonomiskt. Därför fyller vi de två kylar och frysar vi har, vilket i sin tur gör att man måste planera lite noggrannare och ta tillvara på det man har.

Spetskålen i kylen behövdes tas om hand om och likaså en del rester och andra grönsaker. Alltså svängde vi ihop en god sallad av både potatis och pastasorten risoni. Zucchinin behövde också räddas så till det hela fick det bli lite ingredienser från burk tillsammans med spenat och lök. Vi har egentligen sällan spenat hemma eftersom jag föredrar att använda ogräset svinmålla. Den smakar exakt som spenat och är helt gratis. Har man svinmålla kan man alltså byta spenaten i detta recept mot det.

Grillad spetskål

Spetskål är perfekt att grilla

Att grilla är ju så härligt på sommaren, alltså grillade vi spetskålen. Jag brukar köra en blandning av smör och olja som jag penslar spetskålen med. På det hela tar man någon god krydda som passar till, exempelvis grillkrydda eller persillade. Man kan också smaksätta med citronsaft eller senap. Den här gången ville jag ha en ganska neutral smak – det är ju trots allt en massa smak i salladen. Alltså fick det bara bli lite salt på spetskålen.

Sås är ju obligatoriskt till maten, så en enkel sås fick det bli av crème fraiche, vitlök och persilja. Det hela blir en god lakto-vegetarisk rätt med en massa god smak som passar fint att äta som vardagsmat. Man kan så klart också servera det hela till buffé. Då kan man göra salladen i förväg och sedan grilla ett gäng med spetskål som man lägger upp på ett fint fat. Jag hittade riktigt små spetskålshuvuden i butik. Då behöver man två huvuden. Är spetskålshuvudena stora räcker det med ett som man skär till kvartar på längden.

» Här hittar du fler goda vegetariska recept

Grillad spetskål med matig potatissallad och vitlöksdressing

Grillad spetskål med matig potatissallad och vitlöksdressing

För: 4 personer

Vitlöksdressing:

2 dl crème fraiche
2 vitlöksklyftor
2 msk hackad persilja
salt

Matig potatissallad:

500g fast potatis
2 dl risoni
1/2 rödlök
8 bitar soltorkade tomater i olja
0,5 dl hackad gräslök
1 tetra/burk kikärtor (á 400g)
70g babyspenat
1 dl kalamataoliver
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
några stänk tryffelolja
salt, peppar
1 liten zucchini (á ca 150-200g)

Grillad spetskål:

2 små spetskålshuvuden
25g smör
0,5 dl rapsolja
salt

  • Pressa vitlök i en skål och värm i 30 sekunder i micron tillsammans med en liten smörklick. Rör ihop med crème fraiche och hackad persilja och smaka av med salt. Ställ såsen svalt.
  • Gnugga potatisen ren och skiva den i cirka centimetertjocka skivor. Fördela ut i en ugnsform. Ringla över olja och salta och peppra. Tillaga i cirka 35 minuter i 200°C på varmluft eller 225°C på över- och undervärme.
  • Koka risonin enligt anvisningen på förpackningen. Hacka rödlök, soltorkade tomater och gräslök. Skölj kikärtor och babyspenat. Blanda allt med risoni och kalamataoliver samt de ugnsrostade potatismynten. Rör ihop balsamvinäger med olja och ringla över. Stänk över lite tryffelolja och salta och peppra. Halvera zucchinin på längden och grilla den samtidigt som spetskålen (nedan) så den mjuknar och får yta. Hacka till centimeterstora kuber och blanda ner i potatissalladen.
  • Halvera spetshålen på längden. Semismält smöret i micron och rör ihop med olja. Lägg spetskålen på grillen med den yttre sidan nedåt. Pensla de två skurna sidorna med smöret. Vänd runt kål-kvartarna vartefter och pensla med smöret. Vänd alla sidorna fått ligga mot värmen – grilla klart kålen med utsidan nedåt. När kålen är mjuk och har kommit upp i en innertemperatur om cirka 80°C är de klara.
Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.