Grillad spetskål med vitlöksdressing och crunch

Vegetariskt på grillen

Så fort jag grillar spetskål säger sambon att han ”tänker på han den där kocken… vad heter han nu?” Aha, du menar Paul Svensson, säger jag. Paul är ju verkligen en ambassadör, föregångare och inspiratör när det kommer till god, vegetariskt mat. Med betoning på god. För mig är han en stor förebild med sina härliga vego-recept och resurssmarta sätt att laga mat på och ta tillvara på råvaror. Det är verkligen inspirerande.

Grillad spetskål med smör, citron, vitlök och ströbröd

Grillade spetskål

Den här sommaren har vi grillat en hel del vegetariskt. Numera är det vegetariska ofta huvudnumret på tallriken som mer kompletteras med någon köttbit. Förr var det ju snarare tvärt om – köttet var basen som kompletterades med tillbehör. Grillad spetskål med vitlöksdressing och crunch är en riktigt god sommarrätt som är enkel att laga. Tack vare det goda smöret, ströbrödet och toppingen blir det en rätt som både kan serveras som den är, eller som ett tillbehör till något annat. Vi åt den med grillad fläskytterfilé som tillbehör.

Vill du göra receptet helt vegetariskt och veganskt kör du enbart olja istället för smör och byter till vegetabilisk creme fraiche i dressingen. Annars blir receptet lakto-vegetariskt eftersom det innehåller smör och creme fraiche. Tänk på att det inte alltid måste vara raps- eller olivolja man använder. Det finns goda smaksatta oljor att använda. Jag använder ofta oljan som de soltorkade tomaterna legat i. Den är så god! Byter du dessa ingredienser blir det också laktosfritt (du kan också ta laktosfri creme fraiche och laktosfritt smör för att göra receptet laktosfritt). Tänk förresten på att en del ströbröd görs med smör.

God vego-topping

Madeleine Landley ätligt ogräsNär spetskålen grillas penslar jag klyftorna med halv-smält smör som jag blandat med vitlök och citronsaft. om smöret är semismält, alltså inte helst rinnande utan lite krämig, då är det lättare att få på kålen. På slutet strösslar jag över ströbröd så spetskålen får en fin yta. Ta allra helst pankoströbröd som har lite större, flarniga bitar. Har du inte något panko går det så klart lika bra med vanligt finmalet ströbröd. Se upp för de panko-sorter som är stora bröd-klossar. Det ska vara tunna fina flagor, inte stora bitar. Då får man skära ner dem lite själv. Är du glutenintolerant tar du glutenfritt ströbröd.

Jag brukar göra eget ströbröd av bröd som blivit över och inte längre är kul att äta. Då lägger jag helt enkelt bara brödet öppet i något skåp så det får torka. Sedan kör jag det i mixern. Det måste ligga luftigt, annars möglar det – alltså inte i nån burk med lock eller påse. Denna hemmagjorda variant av ströbröd brukar blir lite som panko. Beroende på hur länge man mixar ströbrödet desto mer finkornigt blir det så klart.

Innertemperatur på spetskål

Crunchen, eller toppingen, gör jag av pumpafrön, smörstekt majs, tärningar av tomat, hackad silverlök, små kaprisar samt lite hackade inlagda jalapeños. Den strösslar jag ovanpå vitlöksdressingen som jag först ringlar över de nygrillade spetskålen. Jag brukar kolla innertempetaruren på det vegetariska som jag grillar – precis på samma vis som man gör med kött. Hårda grönsaker är inte kul, och det är faktiskt inte söndergrillade, sladdriga grönsaker utan spänst heller. Man sätter alltså in en termometer vid den tjockaste biten och kollar tempen (precis intill rotstocken på spetskålen). Jag brukar köra spetskål till ungefär 80°C i innertemperatur.

» Här hittar du fler goda vegetariska rätter att laga på grillen

Grillad spetskål med vitlöksdressing och crunch

För: 4 personer

Grillad spetskål med vitlöksdressing och crunch

Grillad spetskål:

700-750g spetskål
50g smör
1 msk rapsolja
2 vitlöksklyftor
1/2 citron
salt
1 dl ströbröd

Topping:

0,5 dl pumpafrön
1 liten burk majs (ca 165g avrunnen)
1 stor tomat
1/2 silverlök
0,5 dl små kapris
5 msk hackade inlagda jalapeños
salt, peppar

Vitlöksdressing:

2 vitlöksklyftor + smör
2 dl creme fraiche
0,5 dl vatten
0,7 tsk persillade

  • Dela spetskålen i fyra kvartar/klyftor. Skär några jag i rotskockarna. Semismält smöret och rör ihop med pressad vitlök och saften från en halv citron. Lägg spetskålen på grillen med den yttre sidan nedåt. Pensla de två skurna sidorna med smöret. Vänd runt kål-kvartarna vartefter och pensla med smöret. Vänd alla sidorna fått ligga mot värmen – grilla klart kålen med utsidan nedåt. Pensla med mer smör och strö över ströbröd på de skurna sidorna. När kålen är mjuk och har kommit upp i en innertemperatur om cirka 80°C är de klara. Lyft försiktigt av dem och ta bort de svedda bladen i botten.
  • Rosta pumpafröna i en torr stekpanna och ha på en liten klick smör på slutet. När fröna börjar spricka upp är de klara.
  • Slå av vattnet från majsen och ha ner dem i en tor stekpanna. Rosta dem under omrörning på medelvärme tills de börjar torka till lite. Ha då i en klick smör som får fräsa in.
  • Hacka tomat och silverlök. Blanda med pumpafröna, majsen, kapris och hackade inlagda jalapeños. Salta och peppra ett varv.
  • Pressa vitlök och ha ner i en skål med en klick smör. Kör i micron i 30 sekunder. Blanda vitlöken med creme fraiche, vatten och persillade. Ringla dressingen över kålen och strössla på toppingen. Pudra gärna över lite extra persillade.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.