Grillad surdegspizza med salami, paprika och champinjoner

Grillad pizza med surdeg

Grillad pizza är verkligen smått oslagbart. Jag gör helst pizza med surdegsbotten eftersom det är mer lätthanterligt och smakar mer. När vi kommer på i sista minuten att vi ska ha göra pizza får det dock bli med torrjäst.

Detta recept på grillad surdegspizza med salami, paprika och champinjoner är inte alls svårt. Allt man behöver är en grill med pizzasten, en pizzaspade och en bubblande surdeg. Man behöver verkligen inte någon specialgrill för att baka pizza på grillen. Vi använder en gammal hederlig gasolgrill med fyra brännare och lock. Pizzastenen lägger jag in och värmer sedan grillen långsamt så att stenen inte spricker.

Investera i en baksten och pizzaspade

Jag köpte min pizzasten med tillhörande pizzaspade hos stenbolaget. Stenen är verkligen inget att klaga på och pizzaspaden är helt fenomenal! Jag älskar den. Den är en redig rackare med lagom långt handtag och ett smidigt blad i metall. Denna spade använder jag till allt ifrån nybakt bröd till piroger och pizza. Med lite mjöl längst ut på bladet tar den sig in under vad som helst. Det är en så bra investering!

Degen till min surdegspizza brukar jag jäsa på en ganska varm plats under dagen. Jag sätter degen på morgonen och sedan gör jag pizzan på kvällen. Här hittar du recept på hur man sätter en surdegsgrund. Den kräver alltså lite mer tid än en deg med jäst, men smakar å andra sidan så mycket bättre och är mycket enklare att hantera. En deg med jäst brukar dra ihop sig alldeles för mycket för att kavlas medan en deg med surdeg är spänstig och samarbetsvillig. Och ja, jag kavlar min pizzadeg med kavel. Det duger bra i brist på de skills som de professionella pizzabagarna har.

Jäst deg till surdegspizzaJäst deg till surdegspizzaGrillad surdegspizzaGrillad surdegspizza med salami, paprika och champinjoner

Lägg på det kallskurna efteråt

Denna pizza toppar jag med en lite hetare, lufttorkad salami, paprika, champinjoner och ost. Tomatsåsen gör jag som på pizzerian. Det innebär att jag inte kokar den utan bara mixar den slät och sedan kryddar upp den med lite olja, vitlök, torkad oregano, salt och peppar. Man kan även ha i lite chiliflakes om man gillar hetta. Precis som de gör på den fantastiska, italienska pizzerian där vi bor lägger vi på både korven och basilikan efter. När lufttorkad korv och skinkan läggs på innan försvinner både en massa smak och fett ur korven, men om man lägger den på den varma pizzan efter att den bakats blir det så bra. Prova!

Grillad surdegspizza med salami, paprika och champinjoner

Grillad surdegspizza med salami, paprika och champinjoner

2 stora pizzor

Pizzadeg med surdeg:

75g bubblande surdegsgrund av vete
10g olivolja
130g vatten
250g vetemjöl
5g flingsalt

Tomatsås:

300g krossade tomater
2 tsk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkad oregano
chiliflakes (valfritt)
salt, svartpeppar

Topping:

1/2 gul lök
1/2 röd paprika
1/2 grön paprika
6 färska champinjoner
3–4 dl riven ost

Topping efter tillagning:

80g skivad, lufttorkad salami Salame Ventricina Piccante
färsk basilika
svartpeppar

Övrigt:

grill med lock
pizzasten/baksten
pizzaspade

  • Mät upp surdegsgrund, olivolja, vatten och vetemjöl i bunken till en hushållsassistent. Kör degen i 10 minuter i hushållsassistenten. Ha i saltet och kör ytterligare 4 minuter.
  • Olja bunken, lägg tillbaka degen och täck med ett lock eller plastfolie. Låt jäsa på en varm plats (ca 23–25°C) i ett halvt dygn. På en svalare plats (ca 17–20°C) kan degen behöva jäsa i ett dygn.
  • Ha ner krossade tomater, olivolja, pressad vitlök och oregano (och chiliflakes om du gillar lite hetta) i en mixerskål. Kör såsen slätt och smaka av med salt och peppar.
  • Lägg en pizzasten/baksten på grillgallret och värm en grill med lock till 250–280°C. Ha lite lägre värme under själva stenen och värm den långsamt så att den inte spricker.
  • Skiva löken. Gnugga champinjonerna rena under vatten och låt dem rinna av. Skär bort det jordiga på foten och skiva sedan champinjonerna. Kärna ur paprikorna och skär till avlånga bitar.
  • Mjöla en bänk, gärna av marmor, och kavla ut pizzadegen. Se till att degen inte sitter fast i bänken och att den har mjöl under sig.
  • Skeda på tomatsåsen och bre ut den i cirklande rörelser. Fördela ut lök, champinjoner och paprika. Strössla ut ost ovanpå. Lägg på toppingen snabbt. Ligger degen för länge kan såsen fukta igenom och göra det svårt att att lossa degen utan att den korvar sig.
  • Sprid lite mjöl på pizzaspaden och lossa pizzan. Lägg den på bakstenen och stäng locket fort. Baka i 250–280°C i cirka 8–10 minuter. Jag brukar smygkika snabbt efter 5 minuter för att se hur pass bakad pizzabottnen har blivit.
  • Ta ut pizzan och lägg på salamin. Toppa med färsk basilika och nymalen svartpeppar samt eventuellt lite olivolja och ytterligare torkad oregano.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.