Grillad torsk med frö- och linssallad

Ätbara blommor

Ätbara blommor är något som fler och fler börjat få upp ögonen för. Många blommor är trots allt ätbara – i alla fall en gång, som vi brukar skoja om hemma hos oss. Men skämt å sido, innan man börjar äta både det ena och det andra bör man kolla upp vad som går att äta, för visst finns det giftiga blommor och de som smakar mindre gott. Ett ställe att kolla på är här i Landleys kök. Här har jag listat några av de vanligaste ätbara blommorna vi har i våra rabatter och som ogräs i dikeskanten.

Vad är kryddtagetes?

Den här salladen dekoreras med en av mina favoriter, nämligen de gröna bladen från Kryddtagetes. Kryddtagetes har små gula blommor som också går att äta, men även bladen har en god smak och blir dekorativa att ha i maten. Jag köpte mina första Tagetestplantor från Plantagen. Därefter frösår de sig varje år, vilket gör att man hela tiden kan odla nya. Idag odlar jag Kryddtagetes som vilken kryddört som helst. Bilden här under, med de gröna bladen, är tagetes. Klicka på bilden så kan du se den större.

Mat som kan serveras kall

De små vita blommorna på bilden är inget konstigare än korianderblommor. Alla blommor som kommer på kryddväxterna när de går i blom går att äta. Vill man ha det dekorativt kan man därför variera med blommor både från timjan, oregano och koriander.

Här kommer ett recept på en riktigt god vår- och sommarrätt. salladen kan göras i förväg och serveras kall. Grilla bara på fisken till och njut! Servera förslagsvis med det rekommenderade vinet under receptet på blir det riktigt bra. Har man inte en grill kan man även tillaga fisken i stekpanna.

Ätbar tagetesFrö- och linssalladGrillad torsk

Grillad torsk med somrig linssallad

För: 4 personer

Grillad torsk med frö- och linssallad

Linssallad:

3 dl puylinser
1 dl kapris
1 burk kikärtor
1 dl sesamfrön
10 bitar soltorkade tomater
4 salladslökar
1,5 dl solrosfrön
10 blad kryddtagetes

Vinägrett:

2 vitlöksklyftor
3 msk extra virgin olivolja
1 msk äppelcidervinäger
salt, peppar

Sallad:

125g pärltomater
1 broccolihuvud (250g)
10 cm gurka
40g blandsallad

Grillad torsk:

4 torskfiléer
1 msk äppelcidervinäger
2 msk olja
salt, citronpeppar

1. Sjud linserna i rikligt med saltat vatten ca 15 minuter. Slå av vattnet och blanda ihop dem med kapris, kikärtor och sesamfrön. Strimla soltorkade tomater samt salladslök och ha i. Rosta solrosfröna i en skvätt olja tillsammans med salt i en stekpanna. Ha ner samt snoppade tagetesblad i salladen.

2. Ha ner en pressad vitlöksklyfta i en skål tillsammans med olja och kör i micron ca 30 sekunder. Rör ihop med äppelcidervinäger, olivolja och kryddor. Vänd ner i salladen.

3. Sjud mindre broccoliträd i saltat vatten ca 4 minuter. Slå av vattnet och ha ner i en skål tillsammans med halverade tomater, gurka och sallad.

4. Rör ihop vinäger, olja och citronpeppar och pensla torsken med. Grilla eller stek torsken i grillpanna.

Vintips till den grillade torsken: Mulderbosch Rosé (6077) 82:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.