Torsk med majspuré, avokadosallad, frön och sojabönor

Känner ni hur det spritter i kroppen? Solen skiner och våren är på gång. Många fokuserar tyvärr lite väl mycket på att det är kallt ute. Det kan jag tycka är synd eftersom det är nu våren ”händer”! I vanlig ordning kommer man dessutom att undra var den tog vägen om man inte är uppmärksam. Knoppar har börjat slå ut, gräset har börjat bli härligt grönt och blommor pryder rabatterna. Det är så fint!

Grillad torsk

Jag tycker i alla fall att det är dags att ta fram grillen – om man inte redan har gjort det. På med en varm jacka och på med lite kol på grillen. Ja, kol ska det vara om jag får bestämma eftersom gasol inte ger särskilt god smak. Det är mer ett ont måste om det är bråttom.

Smak på våren

Det här är en riktigt god helgrätt. I vanlig ordning går den under de tre Landleyska ledorden; lättlagat, glutenfritt och gott. Själva salladen görs på korsblommor. Och vad är nu det kan man undra? Ja, korsblommor heter släktet som blomkål och broccoli tillhör, så jag bestämde mig för att skoja till det hela. Tillsammans med krämig avocado, en nötig linssallad samt den söta och goda majspurén blir det här en riktig goding.

Den här rätten seglade lätt upp i tio i topp bland mina favoriträtter. Dessutom är vinet som rekommenderas till en så perfekt matchning att det blir som ljuv musik i munnen. Spring iväg till Systemet och plocka upp ett par flaskor – för det här är en riktigt härligt bjudrätt med sköna vårsmaker.

» Fler goda recept med torsk hittar du här

Torsk med majspuré, avokadosallad, frön och sojabönor

För: 4 personer

Grillad torsk med majspuré och lins- och bönsallad

Lins- och bönsallad:

3 dl röda linser
1 msk grönsaksfond
8 dl vatten

100g frysta sojabönor
1 burk svarta bönor
40g machésallad

Avokadosallad:

1,5 dl solrosfrön
1 broccolihuvud (250g)
300g blomkål
2 avokados
2 salladslökar

Majspuré:

1 liten burk majs
2 dl creme fraiche
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar

Grillad torsk:

4 styckfrysta torskfiléer
salt, peppar
1 knippe grön sparris

1. 1. Koka upp vatten och grönsaksfond. Dra ner temperaturen till lägsta och ha i linserna. Koka cirka 15 minuter under lock. Låt sedan linserna rinna av i ett durkslag. Tina sojabönorna i lite varmt vatten. Skölj svarta bönor och machésallad. Blanda ihop med linserna.

2. Rosta solrosfröna med lite olja och salt i en stekpanna. Dela blomkål och broccoli till mindre träd och koka på låg temperatur i saltat vatten cirka 5 minuter. Blanda blomkål och broccoli med tärnad avokado, strimlad salladslök och de rostade solrosfröna.

3. Kör majsen i en mixer tillsammans med creme fraiche. Smaka av med vinäger samt salt och peppar.

4. Förkoka sparrisen i saltat vatten cirka 3 minuter. Krydda torskfiléerna och grilla sedan dem samt sparrisen.

Rekommenderat vin till maten:
Tommasi Adorato Appassionato (nr 2147) 89:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.