Grillad torskrygg med kryddsmör, havre och rostad majs

Recept med mathavre

Nyligen testade jag mathavre för första gången. Eftersom jag ätit gi-inspirerad mat de senaste åren har jag nästintill varit rädd för snabba kolhydrater – något varit helt obefogat och mer eller mindre dumt eftersom jag tränar 6 dagar i veckan och då behöver fylla på glykosreserverna.

Många trixar med maten utan att ha någon som helst aning om vad de pysslar med. De hör något med ett halvt öra och missförstår. De läser inte på och kollar inte innehållsförteckningar. Många försöker sig på modellen att äta lite kalorier, men de kollar inte hur energin är fördelad över protein och fibrer. Man vill också veta hur mycket kolhydrater det finns i produkten och hur dessa är fördelade över sockerarter. Kalorier är trots allt ett sammantaget värde på flera parametrar.

Kolhydrater, protein och fibrer

Efter en snabb titt på spannmålshyllan föll mitt val på havre. Mathavre har högre andel protein och fibrer, och ett lägre andel kolhydrater jämfört med matvete. Havre är bra för magen då det är en fullkornsprodukt. Av samma orsak innehåller den också mycket näring och en hel del lättlösliga fibrer som är bra för tarmen.

Innehåll i matvete och mathavre

För den vetgirige så innehåller mathavre 14 gram protein, 56 gram kolhydrater (1 gram sockerarter), 5,5 gram fett och 12 gram fibrer. Matvete innehåller istället 10 gram protein, 64 gram kolhydrater (0,5 gram sockerarter), 2,5 gram fett och 11 gram fibrer.

Grillad torskryggSallad med havre och rostad majsÄrtcreme

Alternativt korn för glutenallergiker

Tänk på att havre är glutenfritt, dock finns det i dagsläget ingen garanterat ren mathavre för dem som har celiaki. Semper har många glutenfria produkter och flertalet rena havreprodukter, dock inget med helkorn. Har kornet växt intill något av de andra fyra sädeslagen eller gått igenom samma maskiner i fabrik finns det alltså risk för kontaminering. Se alltså till att havren är garanterat glutenfri, dvs ren havre. Är man glutenintolerant kan man byta havren i denna rätt mot bovete eller råris.

Recept med torskrygg

I den här salladen samsas havren med rostad majs vilket blir underbart till den grillade torskryggen med hemmagjort kryddsmör och grön ärtpuré. Torskrygg är en av mina stora favoriter. Den här fisksorten blir spröd och fin vare sig man steker, grillar, ångkokar eller lagar i ugn. Det fina med torskrygg är också att den inte blir torr och tråkig även om man råkar överlaga den – i alla fall inte på samma vis som tonfisk och lax kan bli. Gillar du också torskrygg finns det massor av goda recept här.

Grillad torskrygg med kryddsmör, havre och rostad majs

För: 4 personer

Grillad torskrygg med kryddsmör, havre och rostad majs

Kryddmör:

1 msk hela kumminfrön
3 msk kapris
2 msk hackad bladpersilja
50g smör
salt

Ärtcreme:

2 dl ärtor
1 dl creme fraiche
salt, peppar

Sallad med havre och rostad majs:

3,5 dl mathavre
2 små burkar majs (á 176g)
3 msk flytande smör
10 bitar soltorkade tomater
1 burk svarta bönor (400g)
1/2 röd lök
0,5 dl hackad, färsk persilja
salt, peppar

Grillad torskrygg:

4 styckfrysta torskryggsfiléer
rapsolja
salt, peppar, persillade

1. Mortla kumminfröna och blanda med hackad kapris, bladpersilja och salt. Rör ihop med rumsvarmt smör och klicka sedan ut smöret på en bit plastfolie. Rulla ihop till en korv med hjälp av folien och lägg i frysen 30 minuter. Lägg sedan över i kylen.

2. Tina ärtorna i varmt vatten. Kör ärtorna till en slät smet i en mixer tillsammans med creme fraiche. Smaka av med salt och peppar och ställ svalt.

3. Koka mathavren enligt anvisningen på förpackningen. Slå av vattnet från majsen och rosta den i en torr panna. När majskornen börjat skrumpna, ha i smör och låt det fräsa in i majsen. Blanda havre och majs med strimlade, soltorkade tomater, sköljda svarta bönor, strimlad rödlök och hackad färsk persilja. Smaka av med salt och peppar.

4. Tina torsken. Grilla på ett grillnät och pensla torskbitarna med oljan. Krydda runt om med salt, peppar och persillade. Du kan också tillaga torskryggen i ugn; lägg de tinade torskryggsfiléerna i en ugnsfast form, ringla över smör och krydda. Tillaga i vanlig ugn på 200°C i cirka 15 minuter.

Rekommenderat vin till torskrygg: Zuccardi Viognier (nr 6059) 80:-


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.