Grillad torskrygg med ramslöksolja, potatis och ärtor

Festligt och annorlunda recept till våren

Festligt ska det vara! Denna rätt med grillad torskrygg med ramslöksolja, potatis och ärtor är ett lyxigt recept med vårens godingar – ramslök och nypotatis. Redan i slutet av mars var ramslöken i full gång nere i södra Sverige. Enligt en pålitlig källa hade den sedan dykt upp i Stockholmsregionen. Jag gav mig ut på jakt!

Denna vårprimör gör många matnördar yra av lycka. Kanske beror det på att nyhetens behag gör det lite extra speciell. Ramslöken är ju en av de första vårtecknen, och den finns ju bara under en begränsad tid. Jag har själv gått från att undra vad sjutton all uppståndelse handlade om, till att konvertera till en ramslöksnörd. Dock vill jag än en gång påpeka att löktrav är precis lika god som ramsklöken. Den smakar lök men har inte riktigt samma vitlökston. I brist på ramslök går den dock lika bra att använda.

Madeleine Landley med Ramslök

Recept med ramslök

Med ramslök är det lite som med höstsvamp. Ni vet man ger sig ut och letar vilket är spännande – man vet inte om man ska ha hitta något så det är lite som skattjakt. När man väl hittat den blir man hur glad som helst. Att befinna sig på ett ställe där ramslöken växer i stora mängder är också smått obeskrivligt. Dessa ställen är oftast väldigt vackra och luften fullkomligt doftar av ramslök. Precis som med höstsvampen har den dedicerade ramslöksplockaren sina särskilda ställen att plocka på, och som man helst inte delar med sig av.

Videos om ätliga växter

Nåja, nog om ramslök. Den som vill se videon där jag ger mig ut på ramslöksjakt kollar här. Den som hellre vill bekanta sig lite mer växten som jag nämnde tidigare, den kollar in denna video där jag berättar mer om löktrav.

Grillad torskrygg med ramslöksolja, potatis och ärtor i sin tur är en festlig rätt att bjuda på under våren. Exempelvis till påsk och när man vill äta lite finare middag. Denna maträtt summerar våren på ett härligt vis, och även det svenska; svenska ärtor, svensk potatis, nyplockad ramslök och fisk som så klart kan fiskas i Sverige. Den som inte vill ha torsk byter mot den fisksort den föredrar, eller byter mot ett vegetariskt alternativ. Tänk gärna på att köpa MSC-märkt torsk.

Är vårlök giftig?

VårlökBlommorna som jag dekorerat med på bilden är vårlök och spansk körvel. En del påstår att vårlök är giftig, men det är en myt som lever kvar än i dag. Dock kan det precis som i andra växter finnas ämnen man kan reagera på om man är olika känslig mot vissa substanser. Man behöver alltså inte vräka i sig den. Jag brukar aldrig göra anrättningar med vårlök utan bara dekorera med några fina blommor. Observera att vitsipporna runt om tallriken inte är ätliga!

Jag vill också påpeka att många tror att de gröna lökstjälkarna man köper i knippe i butik som ser ut som små purjolökar heter vårlök (jag hörde till och med Mannerström kalla salladslök för vårlök i senaste säsongen av Mästerkocken). Detta är helt fel! På engelska heter knipplök och salladslök spring onion. Många översätter spring onion rakt av och tror att det heter vårlök på svenska. Det har alltså blivit lite av en språkförbistring av det hela. Vårlök är alltså en gul vårblomma medan den gröna löken heter knipplök eller salladslök. På våren kan man också köpa färsklök eller färsk lök men den gröna blasten kvar. Eftersom den går att köpa på våren kan det också ha lett till ytterligare missförstånd.

Har du inte spansk körvel går det bra med dansk körvel som man köper i kruka i butik. I brist på ramslök kan man ta gräslök och lite vitlök istället. Glöm inte att spana in det passande vintipset som du hittar under receptet.

» Här hittar du fler goda recept med ramslök

Grillad torskrygg med ramslöksolja, potatis och ärtor

För: 4 personer

Grillad torskrygg med ramslöksolja, potatis och ärtor

Ramslöksolja:

1 dl olivolja
7 blad ramslök
1 nypa salt

Dillsås:

0,5 dl hackad dill
2 dl creme fraiche
1 nypa salt

Övrigt:

1 kg potatis
4 dl frysta, gröna ärtor
4 bitar torskrygg (á 100-125g)
salt, peppar, vitlökspulver
dekoration på bilden: vårlök (gula blommor) och spansk körvel

  • Grovhacka ramslöken och ha ner i en kanna. Slå på oljan och salta. Kör så slätt det går med hjälp av en mixerstav. Om det stänker när du mixar, täck öppningen med en plastpåse. Slå upp oljan i en flaska (gärna med smal pip så blir det enklare att ringla över).
  • Hacka dill och rör ihop med creme fraiche och en nypa salt. Ställ svalt.
  • Gnugga potatisen ren och koka den mjuk i saltat vatten – cirka 15-20 minuter.
  • Tina ärtorna i varmt vatten. Stek torsken i smör eller grilla den. Krydda med salt, peppar och vitlökspulver.

Rekommenderat vin till: Loimer Lenz Riesling (4350)

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.