Grillad torskrygg med rosmarin, äppelkompott, rotsaksgratäng och honungsglazad sparris

Lyxig middag med torskrygg

Systembolagets klassningssystem är rätt unikt i sitt slag och har säkert hjälpt många att välja ett passande vin till maten. Förutom klockorna, som är allra mest till hjälp, utgår man även ifrån vilket protein som ska tillagas – alltså kött, fisk eller fågel.

Det faktum att Systembolaget klassar vinerna på det här sättet har både sina för- och nackdelar. Fördelen är att gemene man ofta väljer en viss typ av smaksättning samt tillbehör till en viss typ av protein. Därav får man hjälp på traven att välja ett vin som passar.

Vad påverkar valet av vin?

Sanningen är dock att det som påverkar mest vilken dryck som passar till maten är inte proteinet, utan smakerna man adderar – alltså syra, sälta, beska eller sötma, samt hetta eller fetma. Läs mer om smak och smakbryggor här.

Direkt när vi pratar känslan av en lättare rätt tänker folk genast på fisk, skaldjur eller kyckling. Men, en fint skivad köttbit med lätta tillbehör kan ge precis samma upplevelse. Samma sak gäller exempelvis skaldjur. Serverade som de är gör de inte mycket väsen av sig, men i en mustig gryta eller en kryddig gratäng har du plötsligt vänt på det hela.

Äppelkompott med grapemyntaRotfruktsgratängTorskrygg med rosmarin

Kan man servera rött vin till fisk?

Så vad vill jag ha sagt med detta? Ja, Systembolagets klassning är det absolut inget fel på – den är snarare otroligt smart och genomtänkt. Hade man dock gått igenom allt ett vin passar till hade man behövt ha långa listor hängandes istället för de smidiga små lapparna man nu använder. De nuvarande är både otroligt användarvänliga och ger perfekt vägledning på ett snabbt sätt.

Däremot är det är upp till dig att tänka steget längre. I och med vinlapparna får man en utgångspunkt – men hur kan man ta det vidare? Lagar du exempelvis alltid rött kött till ett rött vin? Ja, om vi ska generalisera är det i många fall ett säkert kort, men det finns så mycket mer som passar till ett rött vin än en köttbit. Kolla på klockorna och läs hur vinet beskrivs så är du på god väg.

För att sprida lite inspiration bestämde jag mig därför för att ta fram ett recept till rödvin som inte baseras på kött eller lax.

Rödvinet i glaset denna gång är Villa Marina – ett prisvärt italienskt vin för 79:- som görs på 100% av druvan Montepulciano. Villa Marina har testpanelen provat tidigare. Den gången lagades det upp en tacoinspirerad köttfärsbiff med broccamole – något som fick testarna att ge vinet fyror rakt igenom. För att vara ett vin under 99 kronors-strecket är det en varm rekommendation från min sida. Älskar du också Italien? Här kan du läsa mer om vår skörderesa till Italien.

Giftastycke och smakbryggor

Den här gången blev det istället torskrygg som smaksätts med rosmarin och som får samsas med en rotfruktsgratäng med mycket smak och krämighet. Tillbehöret – en söt äppelkompott, får en extra skjuts av en skvätt rödvin. Det är förstås nästan lite fusk, men hemligheten är att rödvin i maten gifter sig med rödvin i glaset – tänk på det.

Villa Marina Rosso Conero

Villa Marina Rosso Conero

Rött vin från Italien

Så, hur får man ett vin med Villa Marinas karaktär att gifta sig med maten? Villa Marina kommer till sin bästa rätt när det får samsas med syra och sötma. Se upp med beska! Sparrisen i detta recept skär sig helt om de inte penslas med söt honung och får en nypa salt. Prova själva får du se – det är ett riktigt intressant test. Fetma är också ett inslag som lyfter vinet. Grädde, smör eller creme fraiche i någon form funkar mycket bra.

Villa Marina Rosso Conero 100% Montepulciano

Har du inte tillgång till grapemynta, testa då med citronmeliss och mynta – det smakar ungefär likadant. Vi glömde för övrigt att fixa efterrätt. Men efter lite rotande i skåpen hittade vi Snickers som vi serverade upptärnad. Det var kanongott till den lilla skvätt rödvin vi hade kvar i glasen. Det här receptet blev kanon till och ännu en gång har vi fått en fullträff. Varför inte prova till helgen? Du kommer inte att bli besviken.

Torskrygg med rosmarin, äpple och rotsaksgratäng

För: 4 personer
Tid: 60 minuter
Temperatur: 200°

Grillad torskrygg med rosmarin, äppelkompott, rotsaksgratäng och honungsglazad sparris

Grillad torskrygg med rosmarin:

3 msk hackad, färsk rosmarin
3 msk flytande smör
1 tsk liquid smoke
1 msk balsamico
2 vitlöksklyftor
salt, peppar, chilipulver
4 styckfrysta torskryggsfiléer

Äppelkompott:

3 röda äpplen ex. Red Delicious
4 dl vatten
0,5 dl strösocker
10 blad citronmeliss eller grapemynta
1 dl rödvin
1 nypa salt och chilipulver

Rotsatsgratäng:

6 morötter (300g)
350g rotselleri
200g fetaost
2 ägg
4 dl vispgrädde
2 vitlöksklyftor
salt, peppar, oregano

Honungsglazad sparris:

1 knippe grön sparris
1-2 msk flytande honung
salt

Tillbehör:

1 dl crème fraiche

1. Hacka rosmarinen och blanda ihop med flytande smör, liquid smoke, balsamico, pressad vitlök och kryddor. Rada upp torsken i en form och pensla ovansidan med smaksättningen.

2. Kärna ur och tärna äpplena. Koka upp en kastrull med vatten och socker och ha ner äpplen och strimlad citronmeliss. Låt puttra utan lock till vätskan nästan försvunnit helt (ca 30 minuter). Rör ner vinet och låt det puttra ytterligare ihop några minuter. Låt svalna.

3. Skala och tunnskiva morötter och rotselleri. Lägg ut ett bakplåtspapper i botten av en springform om ca 25 cm i diameter och kläm fast det. Klipp bort det överflödiga pappret runt om. Varva rotselleriskivor, morötter och smulad fetaost i formen. Vispa ihop ägg, grädde, pressad vitlök och kryddor. Slå stanningen över och platta till det hela. Grädda i 60 minuter i 200°.

4. Grilla torsken och sparrisen. Pensla torsken runt om med smörblandningen och sparrisen med honung och en nypa salt. Servera med en bit rotsaksgratäng, crème fraiche och äppelkompotten.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.