Grillad torskrygg med tryfflad palsternackspuré, fruktsalsa och örtsmör

Mitt recept till tävlingen med Cono Sur

För andra året i rad är jag med i tävlingen som hålls av Spring Wine & Spirits (tidigare Spendrups). För egen del är moroten att utmana mina kunskaper när det kommer till att välja mat och vin. Denna gång ville jag också göra ett enkelt recept som vem som helst kan laga utan krusiduller – ett riktigt sommarrecept med härliga smaker, god fisk och friska inslag av frukt. Många är tveksamma till att blanda in frukt i middagsmaten, men det blir väldigt bra, lyfter det hela och ger anrättningen ytterligare en dimension. Det recept jag tävlade med förra gången – Honungs- och fläderglazad fläskytterfilé med getost, jordärtskockspaj och kantarellsallad – hittar du här.

Mat till Cono Sur ChardonnayCono Sur Chardonnay

När det kommer till grillad torskrygg med tryfflad palsternackspuré, fruktsalsa och örtsmör i kombination med vinet Cono Sur Organic Chardonnay (6600) blev det en fullträff.

Vinets smaker blandar sig perfekt med fruktsalladen och det salta i fisken. Örtsmöret med mandel kompletterar smörigheten i vinet på ett trevligt sätt, och tack vare syran i maten tas syrligheten i vinet ner en aning, utan att för den delen göra det platt.

Att matcha mat och vin

Det finns några trix när man ska matcha vin md mat. Det första är att välja råvaror och smaker från samma ursprung som vinet. Det är alltså inte konstigt att italienskt vin gör sig utmärkt till pizza. Det andra är att titta på smaker och fyllighet i vinet. Är vinet syrligt är det bra att möta det med syra. Är det sött kan maten vara lite sötare. Är det ett fylligt vin kan maten ha lite mer struktur, och är det ett snällt vin kan maten för all del vara lite lättare. Fler tips när du ska kombinera mat och vin hittar du i denna smarta lathund.

Recept på grillad torskrygg

Tänk på när du lagar denna rätt att palsternackspurén behöver lite extra salt. Palsternacka är ju nämligen sött i sig sjä’lv och behöver lite hjälp på traven av en skvätt äppelcidervinäger och salt. Alla gillar förstås olika mycket salt, men var inte rädd för att ta lite extra. Och smaka av medan du lagar så blir det bra. I vanlig ordning är detta recept glutenfritt.

» Fler recept med torskrygg hittar du här

Grillad torskrygg med tryfflad palsternackspuré, fruktsalsa och örtsmör

För: 4 personer

Grillad torskrygg med tryfflad palsternackspuré, fruktsalsa och örtsmör

Tryfflad palsternackspuré:

600g palsternacka
3 dl vispgrädde
1 dl vatten
1 tsk tryffelolja
1 tsk äppelcidervinäger
salt, svartpeppar

Fruktsalsa:

1 grönt päron
1 persika
75g fänkål
1/2 citron
1/2 nätmelon (ca 250g)

Örtsmör med mandel:

25g mandlar (ca 1 dl)
1 dl färska, hackade örter (ex libbsticka, persilja, gräslök och dill)
100g smör
1/2 citron

Grillad torskrygg:

4 styckfrysta torskryggsfiléer
svartpeppar, vitlökspulver

Övrigt:

2 lime

1. Skala palsternackan och skär till mindre bitar. Ha ner i en kastrull tillsammans med grädde och vatten. Låt det koka till grädden reducerats ner och palsternackan blivit mjuk. Rör om då och då så det inte bränner fast. Lyft av kastrullen och kör allt till en slät puré. Smaka av med tryffelolja, äppelcidervinäger och kryddor.

2. Hacka päron och persika. Finstrimla den vita delen på fänkålen. Blanda allt i en kastrull tillsammans med citronsaft. Hetta upp det hastigt i kastrullen under en minut. Låt svalna och blanda med melonen.

3. Hacka mandel i en mixer tillsammans med örter. Ha ner smöret på slutet, samt skalet från en halv citron. Mixa så allt blandas. Ta ur smöret ur mixern med en slickepott och forma till en korv på plastfolie. Rulla ihop foliet och rulla till en jämn rulle. Lägg i frysen cirka 15 minuter. Skiva upp vid servering.

4. Grilla torskryggen på låg temperatur på ett grillnät. Krydda på båda sidor under grillningen. Grilla halverad lime samtidigt och servera till fisken. Dekorera med en dillkvist.

Dessa bloggare är med i Cono Surs tävling:

  • Chili con Karin Lammracks med svartvinbärssås, krossad potatis med chervé, ljummen kålrabbisallad
  • Det goda glutenfria Hälleflundra lättrimmad och med knaperstekt skinn, Pommes Anna, välstinkande vitvinssås, druv- och fänkålssallad med vinmarinerade sultanrussin, friterade brysselkålsblad och granatäpple
  • Det ljuva livet 40+ Limebakad torsk med räknudlar
  • DS Mat & Dryck Helgrillad lammfiol med rosmarin och vitlök
  • Food’n Wine Snobiety Rimmad torskrygg, rödbeta, rödbetsjuice, fänkålsolja, gransirap och citronzest
  • Fröken Mela Skogsfruns oxfilépasta
  • Gunilla Blixt Soppgryta av härlig buljong med bönor, rotfrukter, tomater och kyckling med knaprigt skinn
  • I huvudet på Elvaelva Grillad ryggbiff med wasabi-bearnaise
  • i köket med Anders Äppelmustfylld kyckling, potatispuré, primörer nästan bränd grädde
  • Kardemummagumman Tortilla med kryddiga lammfärsjärpar och myntacrème
  • Kitchen of Anna Lammtacks med mullbärsglaze och parmesanpotatismos toppat med skogens guld
  • Leva sunt Hett flasklägg med tryffelpure och rårörda lingon
  • Lindas matstuga Krispiga tostadas med räkor och fisk
  • Liniz’ Grillad lax med basilikasås
  • Matlagerskan Calvados- och långpepparmarinerad kalvfilé med hasselbackade morötter och jordärtskockor, lökkräm samt gravad äggula och smågrönt
  • Matro Svartvinbärsfylld köttrulle med tillbehör
  • Monikas matbod Lammracks med potatiskaka och brynt morotskräm
  • Mårtenssons kök Ugnsbräserad lammbog med sötpotatis och bakade tomater.
  • Najnis kök Högrevsgryta med fräst svartkål och rökig paprikamajonnäs
  • Reebrook & köket Flädergravad lax med olika tillbehör
  • Rostad mandel och ruccola Salsicciafylld salviakyckling med potatiskaka och grön valnötskräm
  • Sandras matkrypin Kanelmarinerad lammfilé med granatäppelsmör och chévrepuré
  • Stockholm Tea House Torskrygg med kokt potatis och riven pepparrot
  • Vino Tinto Råbiff my way
  • Yummifood Färsk pasta med bacon, örter och skogens guld

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.