Grillad zucchini med kryddig marinad och dillpanering

Lyckade odlingar

Alltså vilken sensommar vi har haft! Jag som har ett lite flexiblare jobb än min sambo, vilket innebär att jag ofta kan välja var jag jobbar, har förlängt sensommaren genom att bo kvar ute på landet. Det var inte förrän förra veckan som man kunde känna ett stråk av lite kallare och krispigare luft på morgonen, så vare sig man vill det eller inte är hösten på väg.

Jag har för första gången skördat massor ute på landet. Att det är första gången beror på att vi bara haft huset i ett år. Det har varit spännande att dels se vad som dykt upp under sommaren på tomten, men också att se hur de olika odlingsklimaten funkat och vilka djur som varit sugna på att mumsa upp allt för en. Eftersom vi har en ganska stor tomt som dessutom ligger i utkanten av ett kalhygge förekommer det både rävar, hjortar, rådjur och harar som passerar. Alltså passade jag på redan vid utplanteringen i våras att näta in allt för alla dessa hungriga djur.

OdlingslådorBygge av odlingslådor med nät i bottenMadeleine Landley odlarStor zucchini

Jag hittade ett riktigt bra nät i svart plast på Jula som jag bara klädde över pallkragebågar och fäste med växtklämmor från Biltema. Odlingslådorna byggde och målade jag själv av ytterpanel och trekantsregel samt svart lasyr från Byggmax. Eftersom vi har sork på tomten häftade jag också fast nät i botten av lådorna. Tydligen kan sorkungar ta sig igenom det mesta, så nätet jag köpte var ett metallnät för skadedjur på på 10 meters rulle med maskor på 5×5 millimeter. Med gödsel från grannens hästar i botten av lådorna, och vanlig jord ovanpå, har det växt så det knakat denna sommar.

Odlingar

Vad kan man laga av zucchini?

En av alla de saker jag skördat denna höst är zucchini. Hemma försådde jag både gul och grön zucchini, men det verkar bara som den gröna ville vara med i år. Alltså har jag nu en massa zucchini att ta tillvara på. Så, vad gör man då av all denna zucchini? Ja, det frågade faktiskt en av mina kollegor här om dagen.

Ett gott tillbehör man kan laga är grillad zucchini med kryddig marinad och dillpanering. Kan man naturligtvis även laga zucchinin i stekpanna om man vill – gärna en grillpanna så blir det extra snyggt. Själva zucchinin kan man antingen ha som ett tillbehör till någon form av protein, eller så byter man proteinet mot dessa smarriga zucchinis. *Detta recept är veganskt, men observera att vissa ströbröd kan innehålla ägg, mjölk eller smör. Är du glutenintolerant tar du glutenfritt ströbröd.

» Här hittar du fler goda recept med zucchini

Grillad zucchini med kryddig marinad och dillpanering

För: 4 personer som tillbehör/huvudingrediens

Grillad zucchini med kryddig marinad och dillpanering

1 stor zucchini (á cirka 600-640g)
3 msk olivolja
1 tsk kinesisk soja
grillkrydda
svartpeppar på kvarn
ströbröd eller panko*
0,5 dl hackad dill

  • Tvätta zucchinin och halvera den. Skär till 4 bitar så det blir två bitar per person (totalt 8).
  • Rör ihop olja och soja.
  • Tänd grillen eller hetta upp en grillpanna. Lägg på zucchini-bitarna med yttersidan nedåt och pensla ovansidan med marinaden. Dra över ett varv grillkrydda och svartpeppar. Vänd bitarna så snittytan kommer nedåt och grilla tills zucchinin fått fin yta och grillränder.
  • Pensla yttersidan och vänd tillbaka den nedåt. Grilla tills zucchinin mjuknat (känn med en tandpetare). Pensla med mer marinad och pudra över ett lager ströbröd på snittytan. Strössla över hacka dill.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.