Grillad zucchini med nudlar, grönsaker och jordnötter

Vegetarisk och vegansk festmat

Visst är det så att man även äter med ögonen. Denna rätt med grillad zucchini med nudlar, grönsaker och jordnötter är en härlig färgbomb som passar dem som äter vegetariskt och veganskt. Så här års när det börjat bli dags att skörda zucchinin brukar jag passa på att laga en massa goda rätter med dessa gröna snyggingar. Jag brukar framför allt grilla och steka dem, såvida de inte åker ner i en gratäng med zucchini eller en krämig pasta.

Gott som fredagsmat

Den här rätten är relativt enkel att göra och passar perfekt som typisk fredagsmat. Det enda man behöver göra är att koka nudlarna och några av grönsakerna. Zucchinin steker man i en grillpanna, det vill säga en stekpanna med ränder i botten (så det blir snygga ränder). Sedan lägger man upp allt och dekorerar med lite strimlade grönsaker.

Det hela toppas med hackade jordnötter, skivad salladslök och färsk mynta och serveras med sweet chilisås till. Rätt enkelt, eller hur? Äter man lakto-vegetariskt kan man också röra ihop en enkel sås av srirachasås och crème fraiche. Créme fraichen kan så klart också bytas mot vegetabilisk fraiche.

» Här hittar du fler vegetariska recept

Grillad zucchini med nudlar, grönsaker och jordnötter

För: 4 personer

Grillad zucchini med nudlar, grönsaker och jordnötter

1 broccolihuvud (250g)
2 morötter
300g glasnudlar
1 röd paprika
65g sockerärtor

Panngrillad zucchini:

1 zucchini (á 300g)
1 msk sesamolja
1 msk rapsolja
1 tsk srirachasås
salt, peppar

Tillbehör:

1 dl salta jordnötter
2 salladslökar
10 blad färsk mynta
sweet chilisås

  • Skär broccolin till mindre träd. Skala broccoli-stammen och skär bort den träiga delen längst ner. Skär stammen till stavar. Koka upp saltat och pepprat vatten och ha ner broccolin. Låt den sjuda i 5 minuter och slå sedan av vattnet.
  • Gnugga morötterna rena och skär dem till remsor med hjälp av en osthyvel eller potatisskalare. Koka upp en kastrull med saltat vatten. Lägg i glasnudlarna och morotsremsorna och låt dem ligga i det varma vattnet i 5 minuter. Slå av vattnet och skölj sedan morötter och nudlar i kallt vatten.
  • Kärna ut och strimla paprikan. Snoppa och strimla sockerärtorna på längden.
  • Tvätta zucchinin och skär den i centimetertjocka skivor på längden. Rör ihop sesamolja och rapsolja med srirachasås. Hetta upp en grillpanna, lägg på zucchini-skivorna och pensla med marinaden. Dra över ett varv salt och peppar. Stek zucchinin till den mjuknat och fått fin yta och grillränder på båda sidorna.
  • Fördela ut nudlar och grönsaker på en tallrik, lägg på zucchinin och toppa med hackade jordnötter, skivad salladslök och blad av mynta. Servera med sweet chilisås.

Laga Madeleine Landleys goda grillade zucchini med nudlar, grönsaker och jordnötter

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.