Grillade, baconlindade köttfärsjärpar med vattenmelonsallad

Grillad sommarmat med sallad

Att grilla på sommaren är underbart. Jag tycker att köttfärsjärpar är jättegott att lägga på grillen. När man dessutom lindar in dem i bacon blir det nästan dubbelt så gott. Dessa grillade, baconlindade köttfärsjärpar med vattenmelonsallad är en enkel och god sommarrätt med massor av smak.

Grillade, baconlindade köttfärsjärparEfter en hel dag ute i solen brukar jag inte vara så sugen på att laga mat. På morgonen när det är lite svalare brukar jag däremot passa på att förbereda middagen. Då brukar jag göra salladen och såsen och förvara i kylen. Jag blandar även färsen till järparna och lindar in dem i bacon. Sedan är det bara att lägga dem på ett fat och förvara i kylen. När man är hungrig på kvällen och det är dags att äta middag är det bara att plocka fram allt ur kylen och grilla järparna. Ska man ha gäster är detta också det smidigt sätt att förbereda allt. Då kan man umgås vid grillen när järparna grillas, och behöver inte stå inne i köket och slava. Man vill ju trots allt umgås med sina gäster.

Enkel mat att förbereda

Det här är också utmärkt picknickmat. Laga då allt och ta sedan med det ut, paketerat i tre lådor, eller allt i samma. Vattenmelonsalladen är för övrigt väldigt enkel att göra. Pumpafröna rostar jag i en het stekpanna med en liten skvätt olja. Sedan är det bara att blanda dem med tärnad vattenmelon, hackad rödlök, halverade babyplommontomater, fetaost som man bryter i bitar samt kalamataoliver och babyspenat. Har man ingen babyspenat, eller vill ha lite mer karaktär på salladen, kan man byta en annan småbladssallad så mot rucola eller machésallad.

» Här hittar du fler goda grillrecept

Grillade, baconlindade köttfärsjärpar med vattenmelonsallad

Grillade, baconlindade köttfärsjärpar med vattenmelonsallad

För: 4 personer

Enkel örtsås:

2 dl crème fraiche
2 tsk persillade
svartpeppar

Vattenmelonsallad:

1 dl pumpafrön (+ olja & salt)
350g vattenmelon (exklusive skal)
1/2 rödlök
200g babyplommontomater
150g fetaost
1 dl svarta, urkärnade kalamataoliver
100g babyspenat

Baconlindade köttfärsjärpar:

1 ägg
1 dl ströbröd
0,5 dl vispgrädde
1 krm rökt paprikapulver
0,5 tsk lökpulver
salt, peppar
400g blandfärs
8 skivor bacon

  • Rör ihop crème fraiche med persillade och smaka av med lite nymalen svartpeppar. Ställ såsen svalt.
  • Ha ner pumpafröna i en torr, het stekpanna och ha på en liten skvätt olja. Salta ett varv när de börjar knäppa och skrapa sedan ner pumpafröna i en skål. Skär bort skalet och tärna vattenmelonen. Finhacka rödlöken. Halvera babyplommontomaterna och smula fetaosten till lite större bitar. Blanda allt i en salladsstål tillsammans med oliver och babyspenat.
  • Blanda ägg och ströbröd i en skål tillsammans med grädde och kryddor. Låt svälla i 10 minuter. Blanda sedan med färsen. Blöt händerna och forma färsen till 8 rullar. Linda varje rulle med en skiva bacon. Grilla eller stek järparna tills baconet fått fin färg och färsen är genomstekt.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.