Grillade chicken drum sticks med bearnaise och potatisklyftor

Grillad kyckling till sommarens middag

Handen på hjärtat. Jag handlar sällan kycklingben och tycker att det är lite bökigt att äta. I alla fall tills det blir sommar och grillen åker fram. Då passar det så himla bra att sitta och gnaga på den goda kycklingen. Med hjälp av en foliebit lindad runt benet slipper man en massa kladd när man ska äta. Kycklingben är dessutom billiga att äta och en detalj på kycklingen som är saftig och god. Nej, det går såklart inte att jämföra det vita köttet i kycklingfilén, och det beror på att det är olika typer av kött. Köttet intill benet på kycklingen blir nämligen mörkare, saftigare och helt klart smakrikare.

Innertemperatur på kyckling

Det man ska tänka på med mörkt kött, det vill säga det som sitter intill benet på kycklingen är att det måste komma upp i en högre temperatur än det vita för att bli klart. Medan vit kött så som kycklingfilé bara behöver komma upp i runt 70°C behöver köttet intill benet komma upp i cirka 80°C. Man brukar säga 72°c för vitt kött och 82°C för mörkt kött, men eftersom köttet fortsätter att stuga i temperatur efter tillagning kan man avsluta ungefär två grader innan.

Dessa grillade chicken drum sticks med bearnaise och potatisklyftor passar perfekt att grilla i sommar. Finns det något bättre än saftiga, smakrika kycklingben som fått gotta sig på grillen? Sedan serverar det hela med potatisklyftor, grillade majskolvar och bearnaisesås. Det är en ganska enkelt recept där man gör potatisklyftorna i ugnen och sedan grillar kyckling och majs. Till det hela kan man plocka fram en burk med färdig köpe-bea. Vill man göra det riktigt enkelt för sig kan man bara pensla kycklingen med en smaksatt grillolja och pudra över lite salt och peppar.

» Här hittar du fler goda grillrecept

Grillade chicken drum sticks med bearnaise och potatisklyftor

Grillade chicken Drum Sticks med bearnaise och potatisklyftor

För: 4 personer

Potatisklyftor:

600g fast potatis
rapsolja
några kvistar färsk rosmarin
salt, peppar, grillkrydda

Grillade chicken Drum Sticks:

1 kg kycklingben
1 msk paprikapulver
1 msk lökpulver
1 msk cayennepeppar
1 msk muscovadosocker
1 dl rapsolja
1 msk kinesisk soja
1 msk flytande honung
1 tsk liquid smoke
salt, peppar

Tillbehör:

2 majskolvar
bearnaisesås

  • Gnugga potatisen ren och skär den till klyftor. Ringla lite olja i en ugnsfast form och fördela ut potatisklyftorna. Ringla lite olja över, krydda och fördela ut rosmarin. Rosta potatisklyftorna i cirka 30-40 minuter i 225°C.
  • Tina kycklingbenen. Blanda resten av ingredienserna till glazen. Tänd en grill invänta glöd. Lägg på kycklingbenen och pensla med glazen under grillningen. Grilla kycklingbenen tills de kommit upp i en innertemperatur om cirka 80-82°C intill benet.
  • Skär majskolvarna till mindre bitar och grilla dem. Servera allt med köpt eller hemslagen bearnaisesås.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.