Grillade fiskrullar med rotselleripuré

Recept med vitkål

Vitkål är en underskattad ingrediens som alltid finns att hitta i butik och som är i säsong nästan året om. Eftersom vitkål kan sparas svalt i upp till ett halvår är den utmärkt att ha liggandes i kylen eller svalen. Sedan är det bara att ta fram och göra en god pizzasallad eller en krämig coleslaw. Halverad vitkål kan sparas i en påse i kylen. Det som under tiden blir fult på snittytan skär man bort och de yttersta bladen som blir fula plockas bort.

Vad är färsk vitkål?

Bland vitkålen finns även en variant som kallas färsk vitkål. Denna påminner om spetskål och har lite grönare och vågigare blad som sitter lösare runt kålhuvudet. Smaken är också lite mildare med aningens mindre kålsmak. Det är egentligen rätt missvisande att den kallas färsk vitkål eftersom all vitkål i grönsaksdisken är färsk, och det enda som skiljer färsk vitkål åt är när den skördas – nämligen på sommaren. V den orsaken kallas den även för sommarkål. Precis som man kan tro finns också höstkål och vinterkål vilka skördas senare på året. Vinterkålen klarar upp till ett par minusgrader.

Grillade fiskrullar med rotselleripuré

Grillade fiskrullar med rotselleripuré

Färska örter

Det finns olika sorters vitkålsfrön att köpa och odla av. Dessa lämpar sig olika bra för att skördas under olika tider på året, dvs sommar-, höst- och vinterkål. I matbutiken skiljer vi däremot inte dessa åt utan kallar dem bara för färsk vitkål och vitkål.

Running Duck Sauvignon Blanc Semillon (2028) Grilla med sommarkål

Till receptet på grillade fiskrullar med rotselleripuré använde jag sommarkål. Jag föll helt enkelt för att de var så fina och spröda. Dessutom är de enklare att handskas med och få loss från huvudet än den senare skördade vitkålen. När man förväller bladen behöver de heller inte lika mycket tid i det varma vattnet, och således inte en lika stor kastrull eftersom bladen är mer ihopkrullade. Har man inte tillgång till sommarkål kan man använda vanlig vitkål. Välj då de yttersta gröna bladen.

Om du lagar grillade fiskrullar med rotselleripuré, glöm inte att prova vintipset under receptet som blir gudomligt till!

» Fler goda recept med vitkål hittar du här

Grillade fiskrullar med rotselleripuré

För: 4 personer

Grillade fiskrullar med rotselleripuré

Pangasiusdolmar:

2 stora blad färsk vitkål
4 pangasiusfiléer
1 dl hackade, färska örter, ex libbsticka, dill och gräslök
salt, peppar
1 dl riven ost, ex prästost
tandpetare

Rotselleripuré:

500g rotselleri
4 dl vatten
1,5 + 0,5 dl creme fraiche
0,5-1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar

Japansk sallad:

1 knippe grön sparris
15 cm gurka
4 nävar sallad, ex machésallad
0,5 dl svarta semsamfrön
japansk soja

1. Koka upp en kastrull med saltat vatten och stäng av plattan när det okat upp. Lossa två stora blad från vitkålshuvudet och ha ner i det varma vattnet. Skär bort den träiga delen på sparrisen (till den japanska salladen) och lägg även ner sparrisen i det varma vattnet. Låt kålbladen ligga i till de mjuknat. Lyft sedan upp dem, låt dem torka och dela båda bladen till två utmed mitten. Sparrisen kan ligga kvar i cirka 20 minuter.

2. Tina pangasiusfiléerna men låt dem ha en rå kärna. Filéa upp fisken längs med till två delar som ett hamburgerbröd, men låt fisken sitta ihop i ändarna. Finhacka örterna och fördela ut dessa på den undre fiskdelen. Salta och peppra och riv över ost. Rulla ihop fiskarna och avsluta med att linda ett halvt vitkålsblad runt. Fäst med tandpetare. Grilla inan servering till fisken är genomgrillad.

3. Skala och hacka rotsellerin till mindre bitar. Koka upp en kastrull med rotsellerin, vatten, 1,5 dl creme fraiche och salt – vätskan ska knappt täcka rotsellerin. Koka till vätskan reducerats ner och rotsellerin mjuknat – cirka 1 minuter. Kör till en puré mer en mixerstav. Ha ner den sista decilitern creme fraiche, vinäger och smaka av med salt och peppar. Ställ tillbaka kastrullen på plattan för varmhållning.

4. Skär gurkan till stavar. Blanda sallad, sparris och gurka på tallrikarna. Strössla över svarta sesamfrön och ringla över soja. Servera med en klick rotselleripuré, den nygrillade fisken samt vinet som rekommenderas nedan.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.