Grillade fiskspett med melon

Vad ska vi laga till middag?

Vad ska vi laga till middag – den ständigt återkommande frågan, i alla fall när vi är ute på landet. Den kommer oftast från någon av de andra i familjen eftersom jag tänker på mat dagarna i ända och oftast har knåpat ihop ett nytt recept långt innan de andra ens kommit att tänka på middag. Ja, ibland kan det förstås vara lite uttröttande att alltid tänka på mat fast det är också väldigt kul, för mat är både gott och gör människor glada.

De här goda fiskspetten kan man laga både i ugn, i stekpanna och på grillen. Vi valde att grilla dem eftersom vi ville ta vara på de sista ljuvliga dagarna innan vintern gör entré. Enklast att grilla blir det om man använder ett grillnät i silikon. Då fastnar nämligen inte fisken på grillgallret. Jag köpte mitt på ICA men det finns även att köpa i diverse nätbutiker så som Bagaren & Kocken (se länk).

Vardagsmat och helgmiddag

Det här blir i alla fall en riktigt god och enkel middagsrätt som passar både till vardag och till helgen – exempelvis när man har gäster och vill bjuda på något gott. Det fina är att allt kan fixas i förväg – salladen blandas, såsen rörs ihop och ställs i kylen, och fisken träs på spetten och läggs även de i kylen. Sedan är det bara att ta fram och grilla på när det är dags att äta. Fisk går snabbt att grilla och behöver bara runt 10 minuter på grillen. Har man en favoritsort bland meloner tar man förstås den man tycker bäst om, och både Galia, nätmelon och honungsmelon går bra med sina söta och lena honungstoner.

Grillade fiskspett med melonAvocadosallad

Hur skiljer man på galiamelon och nätemelon?

Ja, det är något jag funderat på ett par gånger också. Båda sorterna är klotrunda men galiamelonen har gröngult kött medan nätmelonen har orange fruktkött. Och hur känner man igen dem på utsidan? Ja, som namnet antyder har nätmelonen ett tätt, grovt och vitt rutmönster ovanpå skalet som för övrigt är gult. Galiamelon har istället ett tunnare, glesare och mer spretigt mönster på skalet. Skalet är mer grönaktigt och inte lika grovt.

Innehåll i melon

Melon är en näringsfattig råvara som innehåller mestadels vatten och mellan 7-8 gram kolhydrater per 100 gram, beroende på vilken sort man väljer. Galiamelon, nätmelon och honungsmelon är rikast på vitamin C, kalium och kalcium. Å andra sidan är det så lite att det knappt är värt att nämnas. Melon innehåller cirka 1 gram fibrer per 100 gram och

Grillade fiskspett med melon, avocadosallad och limesås

Temperatur: 225°

Grillade fiskspett med melon, avocadosallad och limesås

Fiskspett:

4 styckfrysta laxfiléer
4 styckfrysta torskfiléer
1 galiamelon
salt, peppar, persillade

Sallad:

1 burk blandade bönor (400g)
1 burk kikärtor (400g)
1 burk majskorn
0,5 dl kapris
2 avocado
10 cm purjolök
1 dl solrosfrön
75g haricots verts
250g cocktailtomter
färsk gräslök och persilja

Limesås:

4 dl creme fraiche
1 lime
salt

1. Skölj bönorna och blanda med majs, kapris, tärnad avocado, strimlad purjolök och solrosfrön. Halvera cocktailtomaterna och rosta dem högst upp i ugnen i 225°C i 30-40 minuter. Snoppa haricots vertsen och skär dem till centimeterlånga bitar. Koka bönorna i saltat vatten i cirka 5 minuter.

2. Riv skalet på limen och blanda med creme fraiche, lite limesaft och salt. Ställ svalt.

3. Skär fisken till kuber. Skala och tärna melonen. Varva fisk och melon på grillspett och krydda. Stek eller grilla fiskspetten på ett grillnät.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.