Grillade fläskkotletter med bakade småpotatisar och melonsallad

Gott och enkelt till sommarens grillning

Jag har alltid gillat fläskkotlett. Det är ett sånt där lättfixat tillbehör som går snabbt att svänga ihop på grillen. Dessutom tycker jag att fläskkotlett har en himla god smak. Jag försöker alltid att få tag i skivade fläskkotletter med ben. Det är just benet som ger saftigheten och smak när man grillar köttet. Gillar man inte benet och fettkanten är det bara att grilla köttet med dessa kvar och sedan skära bort dem innan man läger upp.

Madeleine Landley grillar korvDessa grillade fläskkotletter med bakade småpotatisar och melonsallad fick mig att tänka på Spanien. För många år sedan åkte vi till Palma och letade där upp en restaurang där de knappt kunde ett ord engelska. Det var bara att damma av spanskan och försöka göra sig förstådd. Medan Sverige är ett riktigt sås-land är Spanien snarare motsatsen där man på många pittoreska restauranger bara kan beställa kött med något tillbehör. Tillbehöret är sällan sås, och just på denna restaurang var det grillat kött och potatis vi åt. Jag minns att vi skrattade åt det hela, för det var verkligen torrt utan sås. Och precis så blev denna rätt innan jag la till såsen.

Med en superenkel sås

Såsen till denna rätt är verkligen enkel. Den består nämligen bara av naturell crème fraiche och persillade. Persillade passar till allt och perfekt att ha hemma i kryddlådan. Denna kryddblandning består av vitlök, persilja och salt. Beroende på tillverkare kan det även finnas andra örter i den. Saknar man en sås – gör på detta vis. Det är så enkelt!

Innan jag la till såsen i detta middagsrätt åt vi den bara som den var med kött, potatis och melonsalladen, men det blev lite skralt. Smakerna fanns absolut där, men jag saknade både något fett och något lite syrligt. Det blev lite torftigt – men det var kul att prova. Är man inte sugen på såsen med crème fraiche kan man också ta bearnaisesås. Det passar också till typ allt. Antingen gör man bearnaisesåsen själv eller så köper man färdig.

» Här hittar du fler goda grillrecept

Grillade fläskkotletter med bakade småpotatisar och melonsallad

Grillade fläskkotletter med bakade småpotatisar och melonsallad

För: 4 personer

Bakade småpotatisar:

800g färskpotatis
salt
1 msk dijonsenap
3 msk olivolja
salt, peppar

Melonsallad:

600g vattenmelon
200g babyplommontomater
1/2 rödlök
1 knippe libbsticka
1 knippe persilja

Sås:

2 dl crème fraiche
2 tsk persillade

Grillade fläskkotletter:

1 vitlöksklyfta
1/2 röd chilifrukt
1 tsk torkad timjan
2 msk olja
4 skivade fläskkotletter med ben
salt, peppar, grillkrydda

  • Gnugga potatisarna rena under vatten och koka dem sedan hela i saltat vatten i 5 minuter. Slå av vattnet. Ringla ett tunt lager olja i en ugnsfast form och lägg ut potatisarna. Salta ett varv och baka dem i 225°C i 30 minuter. Rör ihop dijonsenap med olivolja. Vänd runt potatisarna i oljan och salta och peppra.
  • Rör ihop crème fraiche med persillade och ställ såsen svalt fram till servering.
  • Skala och tärna vattenmelonen. Halvera eller kvarta tomaterna beroende på storlek. Hacka rödlöken. Strimla libsticka och persilja. Blanda allt i en skål. Jag har även dekorerat med blad från orange ringblomma.
  • Pressa en vitlöksklyfta och blanda med finhackad chili, timjan och olja. Pensla köttet under grillningen med oljan och pudra över salt, peppar och grillkrydda. Grilla köttet till en innertemperatur på cirka 60 grader.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.