Grillade fläskkotletter med grillade grönsaker och brasilianskt vitlöksris

God sommarmat för grillen

Här har du ett typiskt exempel på Madeleines sommarmat; grillade fläskkotletter med grillade grönsaker och brasilianskt vitlöksris är nämligen precis det sätt jag gillar att laga och äta sommarens mat på. Olika fat och skålar med tillbehör. Gärna flera saker som kan grillas. En sås. En kolhydrat. En matig sallad. Färgglatt, festligt och flera moment där man kan hjälpas åt.

Madeleine Landley grillar korvVi har ätit en hel del fläskkotlett på sistone. Tidigare tyckte jag det var en typisk 80-tals detalj som ofta överkördes och smakade likadant. Idag gör vi det hela lite annorlunda. Fläskkotletten har helt enkelt fått lite revival hemma hos oss.

Den ska allra helst ha benet kvar så den blir saftig och smakrik när man tillagar den. Får man inte tag i skivade fläskkotletter med benet kvar kan inte det hjälpas – det går naturligtvis det med. Men, kan du välja; ta fläskkotlett med ben. Skivad ska den vara. Eller så skivar du den själv, innan tillagning.

Godaste fläskkotletterna

Istället för att lägga upp hela fläskkotletten på tallriken skivar vi den på samma vis som man gör med flankstek. Alltså smala skivor över fiberriktningen. Benet skär man först bort. Gillar man inte fett skär man bort det också efter tillagningen (men du vill absolut ha kvar det under grillningen). Grilla till 63°C i innertemperatur. Det svenska köttet behöver inte gå till så hög temperatur som man tyckte förr eftersom det testas både för salmonella och trikiner. Det räknas också som säkert vid 63°C.

Vid lägre innertemp blir fläskköttet saftigare och finare. Vi kör heller inte massor av kryddor; grillkrydda, salt och peppar räcker bra eftersom köttet har så god smak i sig. När köttet är färdiggrillat får det vila i 15 minuter invirat i aluminiumfolie (eller invirad i bakplåtspapper om du inte har folie) och sedan skivar man det i remsor som är ungefär 5-8 millimeter tjocka. Precis på samma vis gör vi med 80-talets älskade lilla flintastek.

Fänkål och fläskkotletter på grill

Grillade fläskkotletter med grillade grönsaker och brasilianskt vitlöksris

Denna goda middagsrätt serverar vi med brasilianskt vitlöksris som man gör med gul lök och vitlök. Att göra riset på detta vis är ganska vanligt i Brasilien – helt klart något vi kan ta efter för godare middagar. Vad gäller såsen är vi för tillfället helt insnöade på soja, ingefära & chili-sås från Garant. Ja, den innehåller förvisso både vetemjöl, socker, konserveringsmedel och förtjockningsmedel, men denna sommar har vi gjort ett undantag från vår vanliga tillsatsfria kost. Såsen är så god och ibland orkar man inte laga allt. Planen är att ta fram en lika god som man gör själv, men det blir en annan gång och ett annat inlägg. Jag säger som vanligt; man gör som man själv vill.

» Här hittar du fler goda sommarrecept

Grillade fläskkotletter med grillade grönsaker och brasilianskt vitlöksris

För: 4 personer

Grillade fläskkotletter med grillade grönsaker och brasilianskt vitlöksris

Grillade morötter, fänkål och lök:

2 röda lökar
1 fänkålshuvud (á cirka 350g)
3 morötter
0,5 dl solrosfrön
2 msk färsk, repad timjan
2 msk sesamolja
3 msk balsamvinäger
salt, peppar

Brasilianskt vitlöksris:

1 liten gul lök
smör + rapsolja
3 dl långkornigt basmastiris
2 vitlöksklyftor
4 dl vatten
salt, peppar

Grillad fläskkotlett:

4 skivor fläskkotlett med ben
grillkrydda, salt, peppar

Tillbehör:

1 burk soja, ingefära & chili-sås (se länk ovan)

  • Skala och skär morötterna till cirka 3 cm långa stavar. Koka upp en kastrull med vatten och förkoka morötterna i 4-5 minuter. Skär av ändarna på lökarna och skär dem till stora klyftor. Skär fänkålshuvudet till 4 stora klyftor på längden. Fördela lök, fänkål och morötter i en grillkorg och pensla ut lite rapsolja här och där – framför allt på fänkålen. Grilla tills allt mjuknat – det brukar ta minst 30 minuter beroende på temperatur. Rör om i korgen då och då och se till att fänkålen får tillagning runt om. Ha ner de grillade grönsakerna i en skål och strössla över sesamfrön och repad timjan. Ringla över sesamolja och balsamvinäger och smaka av med salt och peppar.
  • Hacka gul lök och ha ner med lite smör i en kastrull. Låt den mjukna på låg värme. Ha i cirka 2-3 msk rapsolja samt riset i kastrullen och stek på medelvärme tillsammans med löken i cirka 5 minuter. Pressa i vitlök och låt den värmas 2 minuter, slå sedan på vattnet, salta och det sjuda under lock i 12 minuter. Ta av riset från plattan och ta av locket om det är vatten kvar i kastrullen så det får avdunsta. Rör om riset och smaka av med peppar.
  • Grilla fläskkotletterna. Salta och peppra och pudra över grillkrydda på båda sidorna. Grilla fläskkotletterna till en innertemperatur på cirka 63°C. Låt köttet vila i folie 10-15 minuter. Skär sedan bort benet och skiva köttet till smala remsor över fiberriktningen. Servera med soja, ingefära & chili-sås samt brasse-ris.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.