Grillade fläskkotletter med srirachamajjo, ris och picklad rödlök

Enkelt helgrecept till grillen

Nu är det vårkänslor i luften. Redan i mitten av februari började jag känna dem. Du vet, det blev lite ljusare, man vaknade på morgonen och hörde fåglarna kvittra. Det kluckade härligt i stuprännorna när snön smälte och solen gjorde att man på studs blev sugen på att grilla. Aaah, grilla… En gång i tiden var jag en året runt-grillare. Vi grillade jämt när andan föll på, vare sig man kunde stå i flip flops och sippa på rosévin, eller var tvungen att stå utrustad med pannlampa och väl inpaketerad i en fluffig dunjacka…

Madeleine Landley grillarIdag måste jag nog erkänna att jag inte längre är en året runt-grillare i samma utsträckning. Jag har börjat uppskatta nyhetens behag med att återupptäcka grillandet på våren och bara begränsa mig till det en viss tid på året. Det blir så himla mycket härligare då. Men så är det ju med allt man inte gör hela tiden.

Vi grillar förvisso lunchkorvarna året runt när solen är framme, men det det räknas väl knappt? Däremot skulle jag nog ändå säga att vi är snabbare än gemene man när det kommer till att plocka gram grillen. Alltså bland säsongsgrillarna. Enligt statistiken plockar de flesta fram grillen någon gång mellan april och maj. Vi brukar vara igång redan i februari. Naturligtvis inte när vi är i stan – där grillar vi aldrig nu för tiden. På landet däremot har vi alltid grillen ståendes framme så man kan slänga på en fin köttabit. Nu har ju jag och sambon dessutom köpt ett eget landställe där vi har sol på tomten året runt, så här kommer det garanterat att grillas en hel del.

Grillade fläskkotletter

Det var också så detta recept kom till. Vi var på landet och hade på vägen ut handlat fläskkotletter. De såg så himla fina ut i sin förpackning där i butiken att vi bara var tvungna att köpa med oss ett paket. Fläskkotlett är en sån där typisk detalj som jag minns att vi åt när jag var liten och det skulle vara festligt. Idag har fläskkotletten hamnat lite i samma fack som flintasteken. De är lite tråkiga och retro. Därför har jag bestämt mig för att hitta nya sätt att piffa till dessa två styckningsdetaljer. Kolla exempelvis in detta recept på vedgrillad flintastek med majspuré och fransk potatissallad som du ser på bilden nedan. Det är ett så typiskt klassiskt recept som går att piffa till med enkla medel och göra festligt.

Vedgrillad flintastekPå samma vis bestämde vi oss för att piffa till fläskkotletterna vi hade handlat. Vi ville verkligen grilla, men självklart kan man lika gärna steka dem i en stekpanna om man vill. För tillfället är vi inne i en period då vi är helt besatta av av srirachamajonnäs – alltså srirachasås som blandas med majonnäs. Fett och hetta i kombination blir så magiskt gott! Har du inte provat det är ett hett tips att göra det. Wasabimajjo är ett annat exempel på där hetta och fett blir till älskog i munnen.

Hur som helst har jag också lite pippi på sesamolja. Det ger en så nötig och fin smak till maten. Vips hade vi bestämt ingredienserna till denna maträtt. Det hela landade i grillade fläskkotletter med srirachamajjo, ris och picklad rödlök. Vi skulle kunna säga att receptet har influenser från det asiatiska köket sact vare sojan, srirachasåsen, riset och sesamoljan. Tillsammans med den småknapriga och syrligt picklade rödlöken blir det fenomenalt. Köttet skivar man upp i strimlor på samma vis som man brukar göra med flankstek.

Enkelt och lättlagat

Förresten såg jag faktiskt här om dagen att det finns färdig srirachamajonnäs att köpa i butik. Den är paketerad i samma typ av flaska som srirachasåsen, men flaskan är orange istället för röd. Den som är bekväm kan alltså köpa den färdiglagad. För egen del gör jag den helst själv så jag kan bestämma hur stark den ska bli. Hade man frågat en kock hade denne garanterat rynkat på näsan åt det faktum att jag använder köpe-majonnäs till srirachamajjon. Jag är verkligen inte typen som ställer mig och gör majonnäs eller bearnaise. Jag vet hur man gör men tycker att de som finns att köpa är så pass goda och tidssparande att jag hellre lägger energin på något annat. Basta! :) De stekta grönsakerna i receptet nedan kan man byta mot frysta wokgrönsaker, på tal om att hålla det riktigt enkelt. Dock är färska lite godare.

» Här hittar du fler recept för grillen

Grillade fläskkotletter med srirachamajjo, ris och picklad rödlök

För: 4 personer

Grillade fläskkotletter med srirachamajjo, ris och picklad rödlök

Picklad rödlök:

1 röd lök
0,5 dl ättika (12%)
0,5 dl strösocker
1 tsk salt
1 dl vatten

Stekta grönsaker:

1 stor morot
1 röd paprika
1 broccolihuvud (ca 250g)
1 vitlöksklyfta
0,5 dl oliv- eller rapsolja
1 msk sesamolja
salt, peppar

Vitlöksris:

2 msk rapsolja
2 vitlöksklyftor
3 dl jasminris
4 dl vatten
1 tsk salt

Srirachamajjo:

0,5 dl srirachasås
0,5 dl majonnäs
peppar

Grillade fläskkotletter:

4 skivor fläskkotlett med ben
3 msk sesamolja
3 msk japansk soja
salt, peppar

  • Skiva rödlöken till ringar. Ha ner ättika, strösocker och salt i en burk. Värm vatten så det blir ljummet (jag körde det 1 minut i micron i en kopp). Slå på vattnet i burken och rör tills socker och salt lösts upp. Ha ner lökringarna, sätt på locket och låt den stå i 1 timme. Burken kan förvaras kylen 1-2 veckor (tiden varierar beroende på hur färsk löken är och hur ren burken är). När du inte ska äta den samma dag behöver du inte värma vattnet innan – detta är bara för att snabba upp picklingsprocessen.
  • Gnugga moroten ren och skrapa bort eventuella jordfläckar. Skär moroten till smala stavar som är några centimeter långa. Skär broccolin till mindre träd. Skala broccolistammen om den är träig och skär bort den torra delen där den skurits av. Skär även stammen till stavar. Kärna ur och skär paprikan till strimlor. Hetta upp olja i en stekpanna och stek grönsakerna tills de mjuknat. Smaka av med salt och peppar.
  • Värm olja i en kastrull till medelvärme och pressa i vitlöken. Värm vitlöken under omrörning några sekunder och ha sedan i riset. Rör om med jämna mellanrum under 2 minuter så riset rostas lite och får suga i sin av vitlökssmaken. Slå på vatten och salt, lägg på locket och låt riset knappt sjuda i 11 minuter – det får inte bubbla för häftigt, så spricker riskornen. Om det fortfarande är kvar vätska i kastrullen, stäng av plattan, ta av locket på kastrullen och låt det sista ångas bort till riset är torrt.
  • Rör ihop srirachasås med majonnäs och några drag på svartpepparkvarnen.
  • Blanda sesamolja med japansk soja. Skär några snitt i fettet på kotletterna så de behåller formen när de steks. Grilla eller stek fläskkotletterna och pensla med sojaoljan under tillagningen. Salta och peppra. Låt köttet vila i folie 10-15 minuter innan du skär bort benet och skär köttet till smala remsor (lägg kniven så den i varje snitt ligger över fettet och där benet varit – där brukar fiberriktningen korsa).

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.