Planering av middagen
Jag har en plats där jag älskar att sitta och skriva på sommaren – utan för vår gäststuga. Det ska gärna vara tidigt på morgonen för då är det som lugnast och vackrast när solen precis har gått upp, fåglarna kvittrar och naturen börjar vakna till liv. Här brukar jag också sitta och planera middagsrätter.
Denna gång fick det bli grillade fläskkotletter och potatissallad med pesto. Hela sommaren mer eller mindre lever vi på olika sallader – matiga sallader och potatissallader. Det här är smidigt mat som är perfekt att förbereda. Gör man en större omgång kan man dessutom äta salladerna vid flera tillfällen och bara byta proteinet som serveras till. Vill man ha lite variation adderar man bara någon ört, kolhydrat eller grönsak i salladen.
Superenkel potatissallad
Denna potatissallad med pesto är superenkel att göra. Det enda man behöver göra är att koka potatisen. Har man kokt potatis över från någon annan middag är det bara att ta denna kalla potatis och lägga i salladen. Sedan strimlar man purjolök, kvartar kronärtskockor och tärnar avokadon. Blanda allt med rucola, olja och pesto. Sedan är den klar. Det hela serverade vi med fläskkotletter som vi grillade. Jag har inte angett några mått på ingredienserna på köttet, för det är inget som behöver vara exakt. Man ringlar helt enkelt bara över lite olja och soja som man penslar över köttet. Sedan pudrar man över kryddorna efter behag.
I vanliga fall äter vi ofta färdig bearnaisesås till såna här middagar. Vi har alltid några burkar i kylen så det är lätt att plocka fram när man inte orkar hitta på något eller helt enkelt glömt att göra en sås. Denna gång fick dock sambon i uppdrag att svänga ihop en sås. Då blev det denna röda örtsås som visade sig bli oväntat god.
» Här hittar du fler härliga middagsrätter som passar att laga på sommaren

Grillade fläskkotletter och potatissallad med pesto
Röd örtsås:
1 msk persilja, hackad
1 msk gräslök, hackad
2 dl crème fraiche
1,5 msk majonnäs
1 msk ajvar
2 krm chiliflakes
salt, svartpeppar
Potatissallad med pesto:
800g färskpotatis
15 cm purjolök
1 burk kronärtskockshjärtan (390g)
1 avokado
0,5 dl grön pesto
0,75 dl olivolja
75g rucola
salt, svartpeppar
Grillade fläskkotletter:
4 skivade fläskkotletter med ben
olivolja
kinesisk soja
lökpulver, vitlökspulver, cayennepeppar
salt, svartpeppar
- Hacka dill och gräslök. Rör ihop alla ingredienserna till såsen och smaka av med salt och peppar. Ställ såsen svalt fram till servering.
- Tvätta färskpotatisen och koka den tills den är mjuk, cirka 12–15 minuter. Slå av vattnet och låt potatisen svalna en aning. Halvera eller kvarta potatisen beroende på storlek. Skiva purjolöken och kvarta kronärtskockorna. Tärna avokadon. Blanda pesto och olja. Blanda alla ingredienser i en skål och smaka av med salt och peppar.
- Pensla kotletterna med olja och soja. Pudra över kryddorna och grilla köttet till en innertemperatur på 60°C. Skär bort benet och skiva kotletterna.
Rekommenderat vin till: Côtes-du-Rhône Reserve Rosé (7294901)

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.