Grillade grönsaker med frasig ugnspotatis och ramslöksröra

Recept med ramslök

Ramslök, ramslök, ramslök… säg den som blogg eller matsajt som just nu inte pratar om ramslök. Ramslök är en vitlökssmakande växt som varje vår ploppar upp ur marken… och samtidigt på alla webbplatsen som har något med mat att göra. Att den varje år blir så populär kan bero på att den vara växer på våren – och bara i nedre halvan av Sverige. Vi kan säkert också tacka många svenska kockar för att de gjort ramslöken så hypad. Den som inte har tillgång till ramslök kan byta mot växten löktrav. Har man inte heller den går det bra att byta mot gräslök och en liten vitlöksklyfta. Det blir ungefär samma smak som den ramslök erbjuder.

Tidigare brydde jag mig inte så mycket om ramslök, men jag har börjar gilla den mer och mer. Å andra sidan gillar jag många andra sorters växter och ogräs också, så jag tänker inte favorisera den på något vis. Trots det är den ganska användbar. Är du ett fan av ramslök? Spana då in alla recepten med ramslök som du hittar här.

Hur ska man förvara ramslöken?

För att ha tillgång till ramslök året runt kan du torka eller frysa den. Jag brukar frysa den eftersom det ger godast smak – den blir mest som originalet. Plockar man inte ramslöken själv går den att köpa i butik. Denna går förstås lika bra att torka eller frysa. Den håller ju trots allt inte hur länge som helst. Vill du veta mer om hur man sparar, förvarar, tillagar och hittar ramslök? Kolla in detta inlägg där du får lära dig allt som är värt att veta om ramslök.

Säg den som inte hängt på vegotrenden? Vegetariskt är både hett och helt i tiden eftersom det sägs att vi äter för mycket kött. Att grilla grönsakerna är då ett utmärkt sätt att tillreda på. Har du ännu inte provat att grilla grönsaker har du missat något. Idag, den 11 maj, är det ju dessutom grillens dag och allt!

Grilla grönsaker

Vilka grönsaker kan man grilla då? Tja, de flesta. Kanske inte sallad och gurka, men gärna grönsaker med lite mer kärna och struktur. Rotsaker är utmärkt att grilla, så även pumpa, aubergine och zucchini samt tomat och paprika. Även olika sorters kål och lök passar fint på grillen. Generellt kan man säga att grönsaker ska upp i en innertemperatur på cirka 85°C för att vara klara, så en stektermometer kan vara bra att använda om man är osäker på när maten är klar.

Champinjon- och ramsloksröra

Grillad spetskål

Grillade grönsaker

Dessa grillade grönsaker med frasig ugnspotatis och ramslöksröra är ett trevligt sätt att unna sig lite mer av det gröna. Många grillar kött, fisk eller fågel, men det går precis lika bra med grönsaker. Med hjälp av smör eller olja som penslas under grillningen, och förstås goda kryddor, blir det både smakrikt och inte alls torrt eller hårt när man rågrillar. Man kan förstås förkoka morötterna innan, men eftersom knippmorötter är så späda behövs det inte. Dessutom är det trevligt med lite tuggmotstånd så inte allt är mjuktuggat och har samma konsistens.

Denna rätt består bland annat av potatis som man först kokar med bakpulver och sedan friterar. På så vis blir den extra frasig (läs mer här om du undrar varför). Utöver det grillar man knippmorötter, spetskål, rädisor och salladslökar som penslas med smör. Det hela serveras med en smarrig pepparrotskräm och en god röra av ramslök och finhackade champinjoner som adderar god smak och lite crunch.

Vin till vegetariskt

Till den vegetariska maten passar det vita vinet Dopff & Irion (2173) som är en riesling från Alsace i Frankrike. Detta vin passar inte bara fint till fisk och skaldjur (och inte att förglömma till kräftor och Västerbottenspaj – mmm!) utan också till vegetariska godsaker. Vinet har en frisk och stram ton med lättsam sötma och inslag av äpple, citron, honungsmelon och mineral. Länk till vinet på Systembolaget hittar du under receptet.

Grillade grönsaker med frasig ugnspotatis och ramslöksröra

För: 4 personer

Grillade grönsaker med frasig ugnspotatis och ramslöksröra

Frasig ugnspotatis:

500g fast potatis
1 tsk bakpulver eller bikarbonat
0,5 dl rapsolja

Champinjon- och ramslöksröra:

5 stora champinjoner
1/2 gul lök
10 blad ramslök
salt, peppar

Pepparrotscreme:

2 msk riven pepparrot
2 dl creme fraiche
salt

Grillade grönsaker:

8 knippmorötter
2 små spetskål (á 300g styck)
1 knippe rädisor
1 knippe salladslök
25g smör
salt, peppar

  • Skala och skär potatisen till bitar. Koka upp en kastrull med vatten och bakpulver. Lägg i potatisen och låt den koka i 10 minuter. Slå av vattnet och ha ner potatisen i en ugnsfast form. Ringla över olja och salta. Ställ in formen i 225°C och kör tills potatisen blivit frasig – cirka 30 minuter. Tag gärna ut och skyffla om potatisen efter halva tiden.
  • Finhacka champinjoner och lök. Hetta upp en panna med smör och ha ner hacket. Stek under omrörning till löken mjuknat och det fått lite färg. Skrapa ner i en skål och blanda med hackad ramslök, salt och peppar.
  • Riv pepparrot och blanda med creme fraiche. Smaka av med salt.
  • Gnugga morötterna rena. Skär spetskålen till kvartar. Smält smöret. Lägg allt grillen – spetskål, morötter och salladslök kan ligga direkt på gallret. Rädisorna grillas förslagsvis i en grillkorg eller på ett grillnät i silikon. Pensla med smöret under grillningen och salt och peppra. Grilla tills allt fått fin yta och spetskål och morötter mjuknat.

Rekommenderat vin till: Dopff & Irion Riesling (2173)

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.