Grillade chiliräkor med aioli

Grillade chiliräkor med aioli

Idag hade vi räkfrossa. Till det är grillade chiliräkor med aioli en stor favorit. Förutom vanliga räkor hade vi även rökt sik och rökta räkor vilket är hur gott som helst! Till de grillade och fisken skaldjuren hade vi också stora rustika baguetter och hemmagjord aioli. Jag kan lova att jag fortfarande var mätt när jag vaknade morgonen efter, men oj vad smaskigt det var!

För den som nu blir sugen på att ordna sitt eget skaldjurskalas finns här recept på de grillade chiliräkorna vi åt samt den enkla aiolin som jag gör på creme fraiche. Jag gör sällan den typiska aiolin där man först slår en majonnäs som blandas medvitlök. Jag tycker helt enkelt det blir lite för fett. Dessutom är jag bekväm och har sällan lust att slå en majjo – även om det är himla enkelt.

Smalare och enklare aioli

I min variant använder jag fädrig variant, vilket sort du vill utgå ifrån väljer du själv. Sedan blandar jag upp resten med creme fraiche så den får en god syra, blir mindre fet och får en lösare konsistens. Hittills har jag inte fått några klagomål på detta, snarare tvärt om.

» Ännu fler recept på grillade skaldjur finns här.

Grillade chiliräkor med aioli

För: 4 personer

Grillade jätteräkor med Aioli

Smalare aioli:

3 stora vitlöksklyftor
1 tsk äppelcidervinäger
1 msk olivolja
2 dl creme fraiche (34%)
1 dl lättmajonäs
1 tsk citronsaft
salt, peppar, persillade, chilipulver

1. Pressa vitlöken i en skål och rör ihop med olja, äppelcidervinäger, salt, peppar och persillade. Kör i micron i 1 minut. Detta gör att vitlöken värms och den allra stickigaste smaken försvinner och blir lite rundare.

2. Blanda ihop med resten av ingredienserna och smaka av med lite mer och salt och chilipulver.

Grillade chiliräkor Grillade chiliräkor:

500g stora kokta vannameiräkor utan skal
2 msk olivolja
1 tsk soja
1 msk citronsaft
1 msk sambal oelek eller 1 röd chilifrukt
salt, peppar, persillade, oregano, timjan
träspett

1. Tina räkorna. Rör ihop ingredienserna till marinaden och häll över räkorna. Ställ in i kylen och låt räkorna ligga i marinaden under cirka en timme eller mer.

2. Trä upp fyra räkor per spett genom att trä upp stjärten och ryggen så att de bildar ett U. Salta, peppra och häll på mer citronsaft och persillade.

3. Grilla räkspetten tills de har fått fin färg, pensla med den överblivna marinaden under tiden. Servera med aioli och baguette.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.