Grillade kamben med potatissallad och morotsslaw

God mat till grillen

Ibland blir folk lite förvånade när man som tjej berättar att man gillar att grilla. Grillning är för mig lika mycket avslappning och roligt som för vilken karl som helst. Visst har även jag män i min närhet som jag får mota bort från grillen, men det kan man enkelt styra upp genom att sätta dem i arbete med något av ”kvinnogörat” inomhus. Ja, kära vänner. Det är kul med stereotypt beteende, fördomar och rutiner, men med lite vilja kan man ändra på det mesta.

Scan kalvribs och kamben

Vad är då kvinnogöra? Ja, inte sjutton vet jag. Dock är det just lite så det se ut hemma hos de flesta, att karlarna grillar och kvinnorna dukar och ordnar sallad. Som ”kökschefen” hemma, och den som hittar på det mesta av maten har jag fått lära mig delegera. En gång i tiden sjasade jag ut folk ur köket och tyckte de var jobbiga som ville hjälpa till. Idag börjar jag istället med att strukturera upp allt som ska lagas – mise en place, var sak på sin plats, och sedan är det bara att förklara vad som ska göras och höra vem som känner sig manad.

När vi är på landet har vi exempelvis ett skalningsproffs – mamma, då får hon skala det ska behövs. Någon annan kanske får ansa köttet, någon får vara springsjas och någon kan hacka. På så vis får alla hjälpas åt och allt går smidigt. Perfekt!

Scan kalvribs och kambenPotatissalladScan råkorv chili och oregano

Recept på god sommarmat

Till denna middag valde vi Scans färdiglagade produkter. I denna serie finns kamben av gris, ribs av kalv samt lammlägg. Vi använde de två första. Dessutom kompletterade vi med de goda råkorvarna med smak av chili och oregano. De färdiglagade produkterna har slökokats och kryddats upp och behöver därför bara värmas på grillen och få en sjysst grillyta. Perfekt om man är ute med båten, husvagnen eller på picknick. Råkorvarna är ingen nyhet i sig, men däremot årets smaksättning. Dessa korvar har en hög kötthalt på 95% och är smakrika och goda. Jag gillar dessutom att de är lite tunnare. Otroligt beroendeframkallande.

Grillade kamben med potatissallad och morotsslaw

För: 4 personer

Grillade kamben med potatissallad och morotsslaw

Potatissallad:

1 kg småpotatis
10 bitar soltorkade tomater
0,5 dl kapris
1 knippe gräslök
2 salladslökar
0,5 dl extra virgin olivolja
3 msk balsamvinäger
salt, peppar

Morotsslaw:

4 morötter
2 dl creme fraiche
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar och oregano

Smörslungade sockerärtor:

150g färska sockerärtor
smör
salt

Kött:

1 paket Scan kalvribs Smokey Tomato
1 paket Scan kamben koreansk
1 paket Scan Råkorv Chili & Oregano

Tillbehör:

1 burk bearnaisesås
hickorysås

1. Gnugga potatisarna rena och koka dem mjuka i saltat vatten. Slå av vattnet och slå kallt vatten på potatisen så tillagningen avslutas. Halvera potatisarna och ha ner i en skål. Blanda med strimlade soltorkade tomater, kapris, hackad gräslök och salladslök. Slå över olivolja, balsamvinäger och krydda.

2. Riv morötterna till smala stavar på en mandolin. Blanda med creme fraiche, äppelcidervinäger, salt, peppar och oregano.

3. Koka upp saltat vatten och lägg i sockerärtorna. Låt dem sjuda cirka 3 minuter. Slå av vattnet, ha i en stor smörklick och salt. Blanda.

4. Grilla kött och korv. Servera med bearnaisesås och hickorysås.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.