Grillade köttbullar på spett med matig sallad

Lägg köttbullarna på grillen

Man skulle kunna tro att köttbullar är något som bara går att steka i en stekpanna. I så fall trodde du fel. Dessa grillade köttbullar på spett med matig sallad är en kul sommarrätt där köttbullarna görs extra stora och sedan träs upp på spett. Jag använder två träspett per spett så att köttbullarna inte ska rulla runt på grillen när man vänder dem.

Till köttbullarna gör jag en matig sallad bestående av kokta rödbetor, rödlök, tomater, pumpafrön, svarta kalamataoliver och rucola. Det hela smaksätter jag med oljan som soltorkade tomater legat i. Denna olja är smakrik och god och perfekt att använda till matiga sallader och stekning. Har du ingen olja från soltorkade tomater går det naturligtvis bra med oljan från exempelvis inlagda kronärtskockor, eller bara gammal hederlig olivolja.

Grillade köttbullar på spettMatig sallad

En härligt matig sallad till grillat

Jag har också libbsticka i salladen vilket är en av mina favorit-örter. Har du ingen libbstickan man byta mot den flikiga blasten på blekselleri eller ta lite bladpersilja. För att salladen ska bli matig brukar jag ta i någon typ av matkorn. Både farro, emmervete eller matvete går bra och adderar en härlig tuggighet och ger mättnadskänsla.

Ingen rätt är ju heller komplett utan en sås. Jag älskar crème fraiche-baserade såser så denna blandar jag med senap, tomatpuré, skal från citron och rökt paprikapulver. Dessa smaker binder ihop rätten fint och adderar både fräschör och kryddighet. Och spetten då? Ja, köttbullarna gör jag faktiskt med en blandning av vanlig nötfärs och stekt isterband. Isterbanden steker jag tills de spricker och skrapar sedan ut innehållet, steker det lite till och blandar med färsen.

» Här hittar du fler goda grillrecept

Grillade köttbullar på spett med matig sallad

Grillade köttbullar på spett med matig sallad

För: 4 personer

Crème fraiche-sås med senap:

1 tsk senap
1,5 dl crème fraiche
1 msk tomatpuré
0,5 tsk citronzest
0,5 krm rökt paprikapulver
salt, peppar

Matig sallad:

3 dl farro, emmervete eller matvete
300g rödbetor
8–10 små kvisttomater
1 liten rödlök
1 dl pumpafrön
1 dl urkärnade kalamataoliver
35g rucola (1/2 påse)
1 knippe libbsticka
3–4 msk olja från soltorkade tomater eller olivolja
peppar

Köttbulle-spett:

2 isterband (330g)
500g nötfärs
1 ägg
1 tsk grillkrydda
1 tsk torkad timjan
salt, peppar

  • Rör ihop senap, crème fraiche och tomatpuré med citronzest och rökt paprikapulver. Smaka av med salt och peppar. Ställ såsen svalt fram till servering.
  • Koka kornen enligt anvisningen på förpackningen. Skala och skär rödbetorna till klyftor. Koka rödbetorna i saltat vatten i 25 minuter. Kvarta tomaterna och skär rödlöken till tunna klyftor. Blanda allt i en skål tillsammans med pumpafrön, oliver, rucola och strimlad libbsticka. Ringla över lite olja och dra över svartpeppar.
  • Stek isterbanden i smör tills de spricker upp. Peta ur innehållet och stek det tills det fått lite yta. Blanda isterbandsfyllningen med nötfärs, ägg och kryddor. Forma till 12 stora köttbullar. Trä upp tre köttbullar på två spett vardera. Grilla spetten tills köttbullarna fått fin färg.
Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.