Grillade köttfärsspett med grönsaker, nudlar och sesamolja

Gott till grillen

På senare tid har vädret varit smått fenomenalt. Då vill åtminstone jag äta och laga maten ute så ofta det går. När det är så här bra väder får man passa på att njuta, för det är ju inte första gången juni blir kanon följt av juli som bara bjuder på regn. Att äta maten utomhus är verkligen underbart – det smakar på mycket bättre och det är så härligt att sitta ute i friska luften.

Dessa grillade köttfärsspett med grönsaker, nudlar och sesamolja är den riktig favorit som passar utmärkt att äta såväl inne på hösten som utomhus och lägga på grillen. Så fort man blandar in sesamolja i det hela får anrättningarna en nötigt och fin smak, samtidigt som det doftar så gott när man lagar maten. Det fina med denna middagsrätt är också att den går att förbereda. Nudelsalladen kan man göra i ordning och förvara i kylen. Sedan kan man servera den kall. Den är dock godast som ljummen och då är det bara att hastigt värma den i micron när det är dags att äta.

Sommarmat som kan förberedas

Köttfärsspetten kan man också förbereda, förvara under folie i kylen och sedan lägga på grillen när det är dags att äta. Man kan naturligtvis tillaga och bara värma på, men jag tycker att halva nöjet är att spendera lite tid vid grillen på kvällen. Det är avslappnande och ett trevligt sätt att umgås.

Ett tips när du gör köttfärsspetten är att blöta händerna ordentligt till varje rulle. Då är det enklare att få dem snygga utan att det fastnar färs på händerna. Till själva salladen tog jag en blandning av gula och gröna sockerärtor som jag odlat själv. Det blir härligt färgglatt men går precis lika bra med vanliga gröna. Risnudlarna jag köper brukar ligga paketerade i plattor. Jag tycker att tre plattor är lagom till denna rätt, och det blir cirka 135 gram totalt. Servera det hela med hackade jordnötter, röd chili och japansk soja – alltså inte den tjockflytande sojan utan den lite tunnare som kommer från Japan.

» Här hittar du fler god recept till grillen

Grillade köttfärsspett med grönsaker, nudlar och sesamolja

För: 4 personer

Grillade köttfärsspett med grönsaker, nudlar och sesamolja

Köttfärsspett:

1 ägg
1 dl ströbröd
1 tsk vitlökspulver, 1 tsk lökpulver
salt, peppar
500g blandfärs
8 träspett

Nudelsallad:

1 broccolihuvud
1/2 röd paprika
60g sockerärtor
20 cm purjolök
1 zucchini (ca 300g)
2 morötter
3 vitlöksklyftor
3 plattor risnudlar (ca 135g)
salt, peppar
4 msk sesamolja

Tillbehör:

1 röd chilifrukt
1 dl hackade, saltade jordnötter
japansk soja

  • Blanda ägg och ströbröd med kryddor och låt det svälla i 10 minuter innan du blandar i färsen. Forma till korvar trä upp på träspetten.
  • Skär broccolin till mindre träd och koka dem i saltat vatten i 2 minuter. Slå av vattnet och slå på kallt vatten så tillagningen avstannar. Slå sedan av vattnet.
  • Strimla paprika och de sockerärtor som är stora – de sockerärtor som är lite mindre kan man behålla hela. Skiva purjolök, halvera zucchinin på längden och skär till halvmånar, skär morötterna till flagor med hjälp av en potatisskalare, osthyvel eller på en mandolin.
  • Smält smör i en stekpanna och ha ner alla grönsakerna – inklusive broccolin, och stek under omrörning några minuter. Ringla över sesamolja och strössla över finhackad vitlök. Stek ytterligare några minuter.
  • Tillaga risnudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Blanda med de stekta grönsakerna. (Detta går utmärkt att värma på i microvågsugnen precis innan servering så salladen serveras varm.)
  • Grilla eller stek köttfärsspetten. Servera med hackade jordnötter, skivad chili, japansk soja och extra sesamolja.
Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.