Detta är ett reklamsamarbete med Wine Team.

Grillade köttfärsspett med matig sallad och fetaostsås

Rött vin till maten

Har du dammat av grillen än? Nu när våren äntligen är här grillar jag så ofta det bara går. Grillen står förstås framme året runt, men den används desto flitigare denna tid på året. Grillat och rödvin går som bekant hand i hand, särskilt när man grillar något smakrikt och kompletterar med inslag av fett, exempelvis i såsen. Dessa grillade köttfärsspett med matig sallad och fetaostsås serverar jag med rödvinet Grillo, för nu är det dags att Grilla med Grillo.

Grilla med Grillo

Grillo är ett rödvin från Italien som görs på druvorna nero d’avola och merlot. Det hela blir ett smakrikt och kryddigt vin som passar till småplock, olika kötträtter, en bit ost – och så klart till grillat. Famiglia Grillo är en producent som under flera generationer producerat vin med kvalitet och ekologisk hållbarhet. De omtyckta vinerna bjuder på stor smak och en klassisk stil.

Vinet Grillo har en nyanserad, kryddig och fruktig smak med inslag av vanilj, smörkola, mörka bär, russin, sötlakrits och örter. Vinet är både ekologiskt och veganskt. Att det är veganskt innebär att man inte använder äggvita för att klarna det.

Det är något särskilt med italienska viner

Jag har alltid varit lite svag för italienska rödviner. De har en stil som jag är förtjust i, gärna med inslag av fat och inte allt för påträngande tanniner. Helt enkelt viner som passar till det mesta. Grillo är inget undantag och helt klart ett vin att testa till denna grillrätt. Första gången jag testade detta vin serverade jag det till plockmat. Alltså ostar, chark, oliver, kryddiga vitlökar, heta köttbullar och lite annat smått och gott. Det passade väldigt bra till och lyfte vinet på ett mycket trevligt sätt – och vice versa. Till och med de lite småheta inslagen passade bra till, vilket inte alltid är fallet till rödvin som ibland kan få lite för sträva tanniner när man involverar hetta i maten.

Enkel sommarmat som kan förberedas

När jag satte ihop denna middagsrätt med grillade köttfärsspett hade jag i bakhuvudet att vinet passade till en palett av olika smaker och texturer. Jag ville således både ha in sälta från köttet, fett ifrån såsen, lite syra från både isterband, fetaost och crème fraiche samt pepprighet från rucolan.

Det fina med denna middagsrätt är att allt kan göras i förväg. Sedan är det bara att grilla spetten när det är dags att äta. Fetaostsåsen rör man ihop och ställer i kylen. Salladen gör man i ordning och serverar kall eller ljummen. Värm den i så fall hastigt i micron i någon minut innan den ska ätas. Färsen blandas, formas till korvar och träs upp på spetten. Dessa kan man sedan lägga på en tallrik under folie i kylen och plocka fram 15 minuter innan det är dags att grilla. Så enkelt och perfekt om man vill förbereda allt. Och för att få en bra temperatur på vinet, kom ihåg tumregeln; rött vin ställer man in i kylskåpet en timme innan servering. Vitt vin tar man ut ur kylskåpet en timme innan servering.

Grillo 72977

Om vinet:

Grillo (72977) 89:-
Alkoholhalt: 14% | Druvor: Nero d’Avola & Merlot
Sockerhalt: 0,8g/100ml | Ursprung: Italien
Passar till: Fläskkött, nötkött, lammkött, pasta, charkuterier och ost

9 av 128 av 127 av 12
FruktsyraFyllighetSträvhet

Grillade köttfärsspett med matig sallad och fetaostsås

Grillade köttfärsspett med matig sallad och fetaostsås

För: 4 personer

Köttfärsspett:

1 isterband (165g)
1 ägg
3 msk ströbröd
salt, svartpeppar
450g nötfärs

Matig sallad:

3 dl bulgur
8 bitar soltorkade tomater i olja
1/2 rödlök
1 burk svarta bönor (400g)
1 avokado
1/2 påse rucola (á 70g)
0,5 dl olja, gärna från de soltorkade tomaterna
1 tsk balsamvinäger
1 krm gul curry
0,5 tsk sambal oelek
salt, svartpeppar

Fetaostsås:

75g fetaost (1/2 paket)
2 dl crème fraiche
svartpeppar

Tillbehör:

ajvar

  • Stek isterbandet och lossa fjälstret när det börjar spricka upp. Skrapa ur innanmätet och stek det ytterligare någon minut. Låt svalna. Rör ihop ägg och ströbröd med salt, svartpeppar och låt det svälla i 10 minuter. Blanda i nötfärs och isterbandsfärsen. Blöt händerna, forma färsen till 8 korvar och trä upp dem på spett. Använder du spett av trä, blötlägg dem först i 10 minuter.
  • Koka bulgurn enligt anvisningen på förpackningen. Strimla de soltorkade tomaterna. Skär ett snitt rakt in i rödlökshalvan och skiva den till kvartsskivor. Skölj de svarta bönorna och tärna avokadon. Blanda allt i en skål. Rör ihop olja med balsamvinäger, curry och sambal oelek. Ringla över salladen och blanda allt. Salta och peppra.
  • Smula fetaosten och rör ihop med crème fraiche. Smaka av med lite svartpeppar. Ställ såsen svalt tills den ska serveras.
  • Grilla spetten tills de fått fin yta. Servera med den matiga salladen, fetaostsås och ajvar. Tips! Blanda gärna ajvarn med lite sambal oelek för att få in lite hetta.

Receptet på grillade köttfärsspett med matig sallad och fetaostsås är ett reklamsamarbete med Wine Team.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.