Grillade kycklingben med ris, svarta bönor och coleslaw

Mat som lagas på grillen

Har du inte redan plockat fram grillen börjar det bli dags nu. Att grilla måste vara ett av de trevligaste och godaste sätten att tillreda middagen på. Man kan stå utomhus och njuta av friskluft, solsken och fågelkvitter, samtidigt som maten får god mat och maillardas lite – alltså får god smak och färg.

Vad är en maillardreaktion?

För den oinsatte är maillardeffekten den process som sker då aminosyror och sockerarter reagerar med värmen och aromatiska kolväten uppstår. Det är tack vare maillardeffekten som man får yta och smak på grillade och stekta råvaror. När man exempelvis ska göra en gryta brukar man ofta bryna köttet innan det åker ner i grytan med resten av ingredienserna. Detta är just för att ge köttet yta och en lite godare smak än det annars skulle fått i grytan.

Utan att du kanske visste om det har köttet varit med om en maillardreaktion. En del tror felaktigt att man bryner kött för att stänga porerna på köttet så att inte vätskan ska rinna ut. Det här är helt fel eftersom kött inte har några porer, och enda orsaken till att man bryner är för att set ska få god smak.

Grillad kyckling med coleslaw

Dessa grillade kycklingben med ris, svarta bönor och coleslaw mår absolut bra av en maillardreaktion. Att grilla kyckling är nämligen hur gott som helst. Är man osäker på tillagningstid på kycklingen kan man använda sig av en stektermometer. De kycklingdetaljer som innehåller en benbit ska upp i en högre temperatur än de utan (det vill säga lår och bröstbitar).

Till kycklingben behöver man ha lite tålamod eftersom de ofta är röda intill benet längre. De ska alltså inte tillagas varmare, utan bara lite längre så de blir genomlagade. Kycklingdetaljer med ben ska upp i cirka 80-85°C medan de utan ska upp till cirka 75°C. Här kan du läsa mer om vilka innertemperaturer som rekommenderas för fågel.

Bra bjudmat när man har gäster

Ska du ha gäster och bjuda på middag är dessa grillade kycklingben med ris, svarta bönor och coleslaw perfekt mat att bjuda på. Coleslawen gör man i förväg och förvarar i kylen. Riset behöver faktiskt inte serveras varmt, så det kan man också göra i förväg. När gästerna är samlade man kan mingla vid grillen när kycklingbenen tillagas. Perfekt och socialt.

» Här hittar du fler recept som passar på grillen

Grillade kycklingben med ris, svarta bönor och coleslaw

För: 4 personer

Grillade kycklingben med ris, svarta bönor och coleslaw

Ris med svarta bönor:

5 dl vatten
3 dl basmatiris
salt
1 tetra svarta bönor
1 salladslök
salt, vitlökspulver

Coleslaw:

400g vitkål
2 morötter
1 dl majonnäs
2 dl creme fraiche
salt, peppar, lökpulver

Grillade kycklingben:

2 påsar Chicken Drumsticks med barbeque-smak

1. Koka riset i saltat vatten enligt anvisningen på förpackningen. Skölj de svarta bönorna och finstrimla salladslöken. Blanda med riset och smaka av med salt och vitlökspulver.

2. Riv vitkål och morötter i en mixer. Blanda med majonnäs, creme fraiche och kryddor.

3. Grilla kycklingbenen till de fått yta. Pensla eventuellt med lite matolja under grillningen.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.