Grillade kycklinglår med ugnsrostade rotsaker och citronsås

Enkel och god mat till vardag och fest

Hur gott är det inte med grillad kyckling? Den vanligaste detaljen att grilla är kycklingfiléer eftersom det både går snabb och är enkelt. Absolut inget fel med det, men har du provat någon annan styckdetalj som exempelvis kycklinglår? Kycklinglår är en saftig detalj från kycklingen som säljs med skinnet på och benet kvar. Under skinnet kan man stoppa allehanda kryddor och örter, samt klickar av smör.

Madeleine Landley Grillar Bästa kycklingen på grillen

Är man osäker på när kycklingköttet är klart använder man mer fördel en köttermometer som man sticker in i den tjockaste delen på kycklingen, allra helst intill benet om styckningsdetaljen har benet kvar.

Kycklingdelar utan ben är klara när de är runt 75°C inuti. Vid cirka 82°C är styckningsdetaljer klara som har benet kvar. Bitar med ben behöver komma upp i högre temperatur eftersom det tar längre tid för värmen att tränga hela vägen in och genomlaga hela biten. Här hittar du alla innertemperaturer för kyckling.

Pensla gärna kycklingen med en god marinad, smält smör eller olja under grillningen. Vänd köttet så lite som möjligt så pressas ingen onödig vätska ut ur köttet.

I ugnen eller på grillen

Grillade kycklinglår med ugnsrostade rotsaker och citronsås är en enkel rätt som är smidig att laga på grillen. Morötter och potatis lagas i ugnen medan kycklingen kan lagas i ugn eller på grillen. Tillåter inte vädret är förstås ugnen att föredra. Kör då kycklingen i 225°C i cirka 25-30 minuter. Även här är en köttermometer att föredra så du får full koll på tillagningen. Tillsammans med den krämiga citronsåsen blir den god maträtt som passar både till såväl vardag som fest. En av fördelarna med denna rätt att den med enkelhet kan lagas till många.

» Här hittar du fler goda recept med kyckling

Psst! Glöm inte att du kan använda receptgeneratorn för att hitta passande middagsrecept. I receptgeneratorn kan du välja både huvudråvara, tillagningsmetod, typ av rätt med mera. Knappen hittar du högst upp i menyn.

Grillade kycklinglår med ugnsrostade rotsaker och citronsås

För: 4 personer

Grillade kycklinglår med ugnsrostade rotsaker och citronsås

Ugnsrostade rotsaker:

900g små avlånga potatisar, ex ratte
500g morötter
1 knippe sparris
olja
salt, peppar
1/2 kruka timjan

Citronsås:

1/2 gul lök
1 morot
1 dl vitt vin
1 dl vatten
4 msk kycklingfond
2 dl grädde
salt, peppar
1 citron

Grillade kycklinglår:

1 kg kycklinglår
salt, peppar, persillade
1,5 dl riven parmesanost

1. Gnugga potatis och morötter rena. Ha ner potatisen i en ugnsfast form. Ringla över olja och krydda. Ställ in i 225°C i 20 minuter. Halvera morötterna och ha ner dem i formen. Blanda och ställ in ytterligare 20 minuter eller tills potatis och morötter är mjuka.

2. Skär av de träiga ändarna på sparrisen. Koka upp en kastrull med saltat vatten och sjud sparrisen i 3-5 minuter. Slå av vattnet och blanda sparrisen med potatis och morötter. Riv över färsk timjan.

3. Smält smör i en kastrull och ha ner hackad lök och morot. Låt det mjukna så löken blir genomskinlig och slå sedan på vitt vin och vatten. Låt det hela koka ner till halva mängden vätska återstår. Sila av grönsakerna och ställ tillbaka kastrullen med reduktionen på spisen. Slå på kycklingfond och grädde. Låt det puttra ihop och smaka av med salt, peppar och saften från citron.

4. Pensla de tinade kycklinglåren med med olja och krydda dem runt om. Grilla tills köttsaften är genomskinlig (genom att skära ett snitt ända intill benet) eller tills de kommit upp i en innertemperatur om cirka 80-82°C. Avsluta med att riva över parmesanost. Vill du tillaga kycklingen i ugn? Se tid och temperatur i texten ovan.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.