Grillade kycklingfiléer med mango, avocado, mynta och ris

God och smidig sommarmat

På sommaren grillar vi gärna och ofta. Däremellan, när vi inte orkar vara för ambitiösa, svänger jag ofta ihop en god paj. Pajen kan ju stå i kylen och räcker till fler middagar – eller till lunch.

När vi grillar delar vi ofta upp maten i protein, kolhydrater, sallad och sås. Ibland hamnar kolhydraterna direkt i en matig sallad. När man delar upp det på detta vis är det enkelt att få ihop det hela till nya middagar. Gör man nämligen tillräckligt mycket är det bara att paketera det som blir över i separata matlådor och stoppa in i kylen. Nästa gång tar man fram en av sakerna och kompletterar med något nytt.

Du kanske exempelvis ätit kött och ris. Då kan du komplettera med köttet med potatis nästa gång. Riset kan du äta efterföljande dag med en grillad kycklingbit, eller ha ner i en sallad. Så smidigt och perfekt när halva middagen är lagad. Sakerna brukar ju dessutom hålla åtminstone en vecka i kylen utan problem. Och ska det stå längre är det bara att frysa det.

Perfekt med en mangosallad till

Denna middagsrätt bestående av grillade kycklingfiléer med mango, avocado, mynta och ris är perfekt att laga på sommaren. Riset kan man koka i förväg och sedan bara värma på i micron när dte är dags att äta. Tillsammans med den goda salladen bestående av krispiga sockerärtor, söt mango, syrliga tomater, lite hetta från chili och friskhet från myntan blir det perfekta tillbehöret. Kycklingen kan man grilla eller steka – vilket man vill. Riset till denna rätt gör vi ”brasse-style”. Det innebär att man lagar det med gul lök och vitlök. Det blir ett otroligt smakrikt och gott ris.

Välj helst ett riktigt långkorningt basmatiris. Använder man jasminris är det många brassar som blötlägger riset och sköljer det. Det finns till 0ch med speciella rissköljare som man använder. Till det hela kör vi en fetaoströrasom man bara rör ihop av crème fraiche och smulad fetaost. Denna kan man också göra i förväg och förvara i kylen. Hur gott och enkelt som helst! Skiva gärna upp kycklingen innan servering så ser det trevligare ut. Den som inte vill ha kyckling byter mot något annat – exempelvis en köttersättare, spetskål (som en sann flexitarian) eller fläskytterfilé.

» Här hittar du fler härliga recept som passar till sommaren

Grillade kycklingfiléer med mango, avocado, mynta och ris

För: 4 personer

Grillade kycklingfiléer med mango, avocado, mynta och ris

Ris:

1 liten gul lök
smör + rapsolja
3 dl långkornigt basmastiris
2 vitlöksklyftor
4 dl vatten
salt, peppar

Mangosallad:

50g sockerärtor
1 mango
2 tomater
2 avocado
1/2 röd lök
1 röd chilifrukt
1 knippe mynta
salt, peppar

Fetaoströra:

150g fetaost
2 dl crème fraiche

Grillade kycklingfiléer:

4 kycklingfiléer
salt, peppar, grillkrydda

  • Hacka gul lök och ha ner med lite smör i en kastrull. Låt den mjukna på låg värme. Ha i cirka 2-3 msk rapsolja samt riset i kastrullen och stek på medelvärme tillsammans med löken i cirka 5 minuter. Pressa i vitlök och låt den värmas 2 minuter, slå sedan på vattnet, salta och det sjuda under lock i 12 minuter. Ta av riset från plattan och ta av locket om det är vatten kvar i kastrullen så det får avdunsta. Rör om riset och smaka av med peppar.
  • Strimla sockerärtorna på längden till smala remsor. Skär bort kärnan och tärna mangon. Tärna tomaterna och avocadon. Finhacka rödlöken och skiva chilin. Blanda allt med små blad av mynta – de stora myntabladen kan man strimla. Smaka av med salt och peppar.
  • Blanda smulad fetaost med creme fraiche.
  • Krydda kycklingfiléerna med salt, peppar och grillkrydda och grilla dem tills de fått en innertemperatur på cirka 70-72°C. Skiva upp kycklingen och servera med sallad, ris och exempelvis bearnaisesås.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.