Grillade kycklingfiléer med mathavresallad och champinjonkrisp

Varför ska man välja mathavre?

Visste du att havre är ett av våra mest näringsrika svenska sädesslag? Havre innehåller antioxidanter, järn, magnesium, kostfiber, zink och Vitamin B. Detta näringsrika sädesslag innehåller också så kallade betaglukaner, vilket är vattenlösliga fibrer som visat sig ha en sänkande effekt på kolesterol.

Arsenik i ris

En annan fördel med havre är att det innehåller en större mängd högkvalitativt protein än andra sädesslag och långsamma kolhydrater. Det är faktiskt också en av orsakerna till att vi väljer havre i pannkakor, våfflor och pajdeg. Den som är glutenintolerant kan också äta detta sädesslag då det är naturligt glutenfritt.

Var dock uppmärksam på att man bör välja ren havre om man är överkänslig mot gluten eftersom havren kan växa intill andra sädesslag eller processas i maskiner som hanterar sädesslag innehållande gluten. Fördelen med havre är att den odlas i Sverige och inte behöver fraktas långa vägar. Man använder också mångt och mycket mindre kemikalier i odlingarna, än i andra länder.

Mathavre är ett bra komplement till ris. Efter larm om höga mängder arsenik i ris väljer många bort ris eller byter ut det mot matvete, matkorn eller mathavre.

Enkelt sommarrecept

I detta recept på grillade kycklingfiléer med mathavresallad och champinjonkrisp blandas härliga smaker som passar bra ihop. Jag grillar gärna så mycket det går under sommaren eftersom det är så härligt att vara ute. Med hjälp av detta enkla recept kan man förbereda mathavren, krispen och såsen innan, sedan är det bara att ge sig ut och grilla kycklingfiléerna i kvällssolen.

» Här hittar du ännu fler goda sommarrecept

Grillade kycklingfiléer med mathavresallad och champinjonkrisp

För: 4 personer

Grillade kycklingfiléer med mathavresallad och champinjonkrisp

Mathavresallad:

3,5 dl mathavre
2 dl röda linser
1 liten burk majs
salt, peppar

Champinjonkrisp:

3 champinjoner
0,5 dl mandel
smör
salt

Örtsås:

0,75 dl blandade, hackade (ex persilja, gräslök, libbsticka och timjan)
2 dl creme fraiche
1,5 msk torr vermouth
salt

Övrigt:

2,5 dl gröna oliver

Grillade kycklingfiléer:

4 kycklingfiléer
grillolja
balsamico (gärna med någon smak)
salt, peppar

1. Koka mathavren i saltat vatten enligt anvisningen på förpackningen. Sjud linserna i en egen kastrull i mycket vatten och lite salt i 10 minuter. Slå av vattnet och blanda med mathavren samt avrunnen majs. Smaka av med lite salt.

2. Finhacka champinjoner och nötter. Stek i smör i en stekpanna till det torkat till.

3. Hacka örter och blanda med creme fraiche, vermouth samt salt och peppar. Ställ svalt.

4. Tina och ansa kycklingfiléerna. Grilla eller stek dem, pensla under tiden med på båda sidor med olja och balsamico. Salta och peppra. Servera med halverade oliver.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.