Grillade kycklingfiléer med pepparrotsost och belugalinssallad

Mat som lagas på grillen

Dessa grillade kycklingfiléer med pepparrotsost och belugalinssallad är en maträtt som jag verkligen rekommenderar. Det är helt enkelt en av Landleys Favoriter. Den är inte bara enkel att laga utan också fylld av härliga smaker från kyckling, korv och pepparrotsosten. Pepparrotsost hittar du i den vanliga kyldisken för färskost. Min favorit kommer från ICA, men det finns även andra märken, exempelvis Philadelphia.

Enkel och god sommarmat

Att grilla kyckling är det perfekta sättet att tillaga maten på under den tiden på året då vi kan äta ute. Jag gillar mycket och ofta och har inga problem att ta kommandot över grillen. Lustigt nog är det vanligt att karlarna får ansvaret för grillen medan kvinnorna tar hand om tillbehör och sallad. Trist tycker jag och motar gärna bort de manliga inkräktarna från grillen.

Hur vet man om kycklingen är klar?

Att grilla är ju liksom inte svårare än något annat sätt att tillaga maten på. Är man osäker på hur du ska tända grillen kan man förstås be någon ordna det. Vet man inte när köttet är klart är förstås en stektermometer att föredra. Kan man också skära ett snitt i köttet för att kontrollera att vätskan som stiger i kycklingen är klar och inte röd. Här kan du läsa mer om vilka innertemperaturer som rekommenderas för fågel.

Har man inte tillgång till en grill går det förstås lika bra att tillaga kycklingfiléerna i en stekpanna. Eller varför inte i en grillpanna så det blir snygga grillränder? Belugalinssalladen kan förberedas innan och serveras kall eller ljummen till kycklingen. På så vis får man en maträtt som passar fint att servera när man har gäster. Mingla vid grillen när köttet grillas och sedan i kvällssolen.

» Här hittar du fler recept som passar på grillen

Grillade kycklingfiléer med pepparrotsost och belugalinssallad

För: 4-6 personer

Grillade kycklingfiléer med pepparrotsost och belugalinssallad

2 dl gul quinoa
1 grönsaksbuljongtärning

2 dl belugalinser
2 morötter
2 bitar fänkål
1,5 dl pumpafrön
8 bitar soltorkade tomater
2 salladslökar
1 knippe libbsticka
1 knippe bladpersilja
2 vitlöksklyftor
1 tsk smör
1 msk äppelcidervinäger
3 msk tomatolja (eller vanlig olivolja)
salt, peppar

4 kycklingfiléer
valfri marinad, ex med chipotle
salt, peppar
1 paket chorizo
100g pepparrotsost

1. Sjud quinoan under lock i buljongvatten enligt anvisningen på förpackningen.

2. Sjud linserna i saltat vatten i 25 minuter. När det är 5 minuter kvar, ha ner finhackade morötter och finhackat fänkål. Slå av vattnet och låt svalna.

3. Rosta pumpafröna med lite salt och olja i en stekpanna till de fått färg. Strimla de soltorkade tomaterna och skiva salladslöken. Pressa vitlöken i en skål och ringla över smör. Kör i micron på högsta effekt i 30 sekunder. Blanda vitlöken med äppelcidervinäger och oljan från de soltorkade tomaterna (eller vanlig olivolja). Blanda med övriga ingredienser samt hackade örter och kryddor.

4. Dela kycklingfiléerna i två och grilla dem. Pensla med marinad under grillningen och krydda. Grilla samtidigt korven. Skär upp korven till skivor och klicka på pepparrotsost på kycklingbitarna vid servering. Servera förslagsvis med extra chipotlepasta. Saknas sås, gör en örtsås av creme fraiche, persillade och salt.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Detta recept på grillade kycklingfiléer med pepparrotsost och belugalinssallad rekommenderas varmt. Grilla och njut på sommarkvällen.