Grillade kycklingfiléer med potatissallad och citroncreme

Moln är fotografens bästa vän. Många tror att man behöver mycket ljus när man fotar – och visst är det sant. Dock vill man ha ett mjukt och diffuserat ljus så man slipper utbrända partier. Det är alltså här molnen kommer in i bilden. Ska man fota landskap är det också fint med moln eftersom en platt och jämnblå himmel inte ger särskilt mycket karaktär åt kompositionen.

En fotoguide för den som vill fota snyggare mat

Vill du lära dig mer om matfoto kan du spana in den här fotoguiden jag skrev för ett par år sen kring matfoto. Den fokuserar inte så mycket på det tekniska utan handlar mer om tips, trix och inspiration till hur man tar roligare matfoton med hjälp av rekvisita. I den får man också smarta tips om vad man ska tänka på när man fotar mat.

Solnedgång

Anlita en Receptkreatör

Sanningen är att jag lägger väldigt lite tid på bilderna jag tar här i bloggen. Någon enstaka gång har jag tid att arrangera något kul, men i de flesta fall står folk hungriga runt om – jag vrålar ”vääänta”, slänger fram tallriken på diskbänken, hivar dit någon kniv och gaffel och smattrar av några bilder.

Det är alltså en helt annat än när jag gör recept åt kund. Då arrangeras och stajlas maten ordentligt. Det riggas stativ, dagsljus, underlag, servetter och pruttilutter. Det pillas med pincetter, penslas och arrangeras med kvistar av örter. Det må låta jobbigt men det är otroligt kul att göra recept på uppdrag – både för tidningar och för producent.

Grillade kycklingfiléerMatig potatissallad

Matig potatissallad

Men nu ska vi istället prata om det här receptet. Den här goda rätten kom till en solig fredagkväll när vi var hungriga och hade bråttom att bänka oss till Let’s Dance. Både jag och mina föräldrar är före detta tävlingsdansare, så det är klart man måste kolla. Jag improviserade snabbt ihop ett recept och grillen tändes. En god potatissallad gjordes matigare med hjälp av linser och bönor. Till det rördes en enkel och god sås ihop.

Vin till Grillad Kyckling

Till maten drack vi ett oväntat bra rödvin från Kajsa Bergqvist. Vinet görs på de tre druvorna Shiraz, Mouvedre, Grenache och är ett Fairtrade-märkt vin från Sydafrika. Det var gott att sippa bara som det var och passade även bra till maten. Länk till vinet hos Systembolaget hittar du som vanligt under receptet. Smaklig spis!

Grillade kycklingfiléer med potatissallad och citroncreme

För: 4 personer

Grillade kycklingfiléer med potatissallad och citroncreme

Matig Potatissallad:

2 dl belugalinser
500g potatis
1/2 rödlök
6 stora rädisor
6 bitar soltorkade tomater
1 brunt päron
100g frysta sojabönor
2 msk skånsk senap
1 msk flytande honung
1 dl extra virgin olivolja
3 msk vit balsamico
2 msk torkad oregano
salt, peppar, vitlökspulver

Citroncreme:

1 citron
2 dl creme fraiche
salt

Grillade kycklingfiléer:

4 st kycklingfiléer
1 tsk liquid smoke
3 msk matolja
1 msk tomatpuré
2 msk balsamvinäger
salt, peppar

1. Koka upp en kastrull med saltat vatten och sjud linserna i 30 minuter. Halvera potatisarna och koka dem i saltat vatten till de mjuknat – ca 15-20 minuter. Klyfta rödlök och skiva rädisor, soltorkade tomater samt päron. Tina sojabönorna i varmt vatten.

2. Vispa ihop senap, honung, olivolja och balsamico med kryddor. Tärna potatisen och blanda med linser och resten av ingredienserna. Slå på vinägretten och blanda om.

3. Riv skalet från citronen och blanda med creme fraiche och en nypa salt.

4. Rör ihop grillmarinaden och pensla kycklingen med den under grillningen.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.