Grillade kycklingspett med coleslaw och sallad

Enkel sommarmat till grillen

Grillade kycklingspett med coleslaw och sallad är en enkel sommarfavorit i min familj. Spetten går snabbt att fixa, och coleslawen likaså. Särskilt om man gör den i matberedare. Jag har under årens lopp experimenterat med olika sätt att göra coleslaw på. Hela tiden provar jag ett nytt sätt, och kul nog blir den bara bättre och bättre. Den här är den godaste, snabba coleslawen jag gjort. Har man tid kan man gärna göra den en dag i förväg så den hinner stå till sig.

Tidigare gjorde jag coleslaw med hjälp av en osthyvel. Vitkålen hyvlades till långa strimlor, och när jag hade ont om tid brukade jag förvälla den snabbt. Denna görs istället med hjälp av en matberedare. På så vis blir vitkålen till mindre bitar vilket snabbt gör den krämig tillsammans med såsen. Den blir också enklare att äta. Alla recept på coleslaw hittar du här.

Bästa coleslawen

I den här coleslawen har jag också äpple eftersom det passar så bra både till fläskkött och kyckling. Tillsammans med en nötig och smakrik sallad får man en god sommarrätt som passar perfekt att bjuda på när man har gäster – eller när an bara vill svänga ihop något enkelt på kvällen.

Den här rätten är lätt att ta med sig när man ska ut på picknick. Allt kan förberedas i förväg och tas med i matlådor. Spetten fixas också i förväg och kan grillas på plats. Har man ingen grill kan man tillaga dem innan, exempelvis i ugnen – det blir nämligen precis lika gott.

Grillade kycklingspett med coleslaw och sallad

För: 4 personer

Grillade kycklingspett med coleslaw och sallad

Coleslaw:

400g vitkål (gärna färsk)
1 morot
1 rött äpple
1,5 dl majonnäs
2 dl creme fraiche
salt, peppar, lökpulver, persillade

Sallad:

1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
1 liten rödlök
1 tetra kikärtor
70g machésallad

Grillade kycklingspett:

4 kycklingfiléer
1 påse Caj P Sweet Chili marinade
Caj P Allroundkrydda
salt, peppar

1. Kör vitkål med skärblad i en mixer eller hushållsassistent (kan man också skära det tunt för hand). Riv moroten och äpplet. Blanda majonnäs med creme fraiche och kryddor. Blanda med rårivet.

2. Rosta solrosfrön och pumpafrön med olja och salt i en stekpanna. När de börjar få färg och knäppa är de klara. Låt fröna svalna och blanda sedan med skivad rödlök, sköljda kikärtor och machésallad.

3. Tina kycklingfiléerna och dela varje filé till 4 bitar. Trä på fyra bitar per spett och pensla dem med marinaden. Krydda på båda sidor och grilla till 75°C i innertemperatur eller till kycklingköttet inte längre är rosa.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Grillade kycklingspett med coleslaw och sallad är perfekt sommarmat. Ta med på picknicken eller förbered till kvällens grillning.