Grillade kycklingspett med honungsglaze

Grillad sommarmat med kyckling

Jag vet inte hur det är med er, men jag fullkomligt älskar den här tiden på året. Det gör inte så mycket om det är kallt, för det blir vad man gör det till. Dessutom är det ljust så länge på dagarna att det är helt oslagbart. På grillen hamnar det förstås också en massa godsaker – allt ifrån fisk, kött och kyckling. Grönsaker på grillen skippar jag helst. Jag tycker nämligen att grönsaker blir godast i ugn, som ångkokta eller som färska. Visst kan det vara gott att grilla på lite fyllda paprikor, sparris eller ett foliepaket med rotsaker.

Enkel mat till grillen

De här enkla kycklingspetten passar utmärkt att slänga på grillen när det är fest. Det är ju trots allt både studentfester, sommarpartyn och grillning i parken som hägrar. Kycklingfilén skivas upp och träs på spett, sedan rör man ihop ingredienserna till glazen som sedan penslas på under grillningen. Glöm inte att blöta träspetten minst 10 minuter innan kycklingen träs på. Har man tillgång till tjockare spett eller spett av metall behöver man inte oroa sig för det.

Här hittar du tre goda tillbehör som passar bra till spetten. Fler recept på mat till grillen hittar du här.

Grillade kycklingspett med honungsglaze

För: 8-10 personer

Grillade kycklingspett med honungsglaze

Kycklingspett:

2 kg kycklingfilé
träspett

Glaze:

2 msk muscovadosocker
1 msk grillkrydda med honungssmak
3 msk flytande honung
2 msk hickorysås
1 msk crema di balsamico
1 dl rapsolja
salt, peppar

1. Tina kycklingfiléerna om de är frysta. Blötlägg träspetten.

2. Rör ihop muscovadosocker, grillkrydda, honung och hickorysås med balsamico, rapsolja, salt och peppar.

3. Skär varje kycklingfilé till tre smala remsor på längden. Trä varje kycklingremsa på spetten och grilla dessa. Pensla med glazen under grillningen.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.