Grillade kycklingspett med jordnötssås

Kycklingspett med satayssås

Efter regn kommer solsken och allt sånt. Igår när det var så underbart soligt och riktigt sensommarväder blev jag sugen på att grilla. Det blir jag förvisso alltid när solen skiner. Då fick et bli grillade kycklingspett med jordnötssås. Att göra egen jordnötssås, också kallad sataysås, är inte alls svårt. Min sambo är ett stort fan av just denna jordnötssås, så självklart svängde jag ihop det för hans skull. Dock brukar han oftast ha såsen till medan jag tycker den är godast att ha på spetten – och sedan sleva upp det sista av till de färdiggrillade spetten.

Det finns med säkerhet ett gäng olika sätt att göra sataysås på. Jag gör min med saltade jordnötter eftersom jag gillar salt. Jag kör också olivolja som har grönare smak än exempelvis rapsolja. I såsen har jag också röd currypasta som är en röd currykräm som man köper på burk. Denna hittar man i den asiatiska hyllan i butiken. Röd currypasta är lite mildare i smaken än gul curry. Den passar därför bra om ma inte är så förtjust i den lite svettiga smak som gul curry kan ha. Visst lät det gott? ”Svettig smak”…

Så enkel är det

Hur som helst. Jordnötterna, oljan och currypastan har jag ner i en mixer tillsammans med lite färskpressad limesaft, lite soja för sälta och färg samt kokosmjölk för smak och för att göra den lös och krämig i konsistensen. En liten skvätt jordnötsolja för smak och sedan är det bara att mixa det hela. Kleta ut såsen på spetten och grilla tills de kommit upp i en innertemperatur på 72°C. Kycklingspeten körde vi till en nudelwok och vitlökskräm, men det blir ett annat recept… Tills dess hittar du i alla fall receptet på de goda kycklingspetten nedan.

» Här hittar du fler goda grillrecept

Grillade kycklingspett med jordnötssås

Grillade kycklingspett med jordnötssås

För: 4 personer

1 dl saltade jordnötter
0,5 dl olivolja
2 msk röd currypasta
1/4 lime (saft)
0,5 tsk kinesisk soja
0,5 dl kokosmjölk
1 tsk sesamolja
salt, peppar

500g kycklingbröst
salt peppar

  • Ha ner jordnötterna i en mixer tillsammans med olja, röd currypasta, saften från en kvarts lime, soja, kokosmjölk och sesamolja. Mixa allt och ha i mer kokosmjölk om det blir för tjock i konsistensen. Smaka av med salt och peppar.
  • Tina kycklingen och skär den till 3–4 cm breda remsor. Trä upp remsorna på grillspett av metall. Använder du träspett, blötlägg först spetten i 15 minuter. Pensla/skeda på hälften av sataysåsen på kycklingen och låt dem ligga i kylen ett par timmar på ett fat.
  • Grilla spetten och ha på mer av sataysåsen under grillningen – det ska bli ett ganska tjockt lager. Vid 72°C i innertemperatur är kycklingen klar. Blir det något över av sataysåsen kan man servera det till.
Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.