Grillade kycklingspett med potatissallad och grillad lime

Goda spett till grillen

För några veckor sedan publicerade jag den här bilden på instagram. Responsen jag fick var ”oj, kan man grilla lime?”. Självklart kan man det. Både lite och citron som grillar blir underbart sött och fint. Dessutom tillför det härlig färg till maträtten. De här spetten med kyckling, korv, paprika och champinjoner är så goda och perfekta att ta med sig på picknicken i parken eller att förbereda när man ska ha gäster. Det är bara att förbereda innan och sedan lägga på grillen.

Perfekt till picknick och när man ska ha gäster

Tipset är förstås att separera spetten beroende på innehåll eftersom olika saker tar olika lång tid på sig att bli klart. Dock är det himla mycket snyggare att blanda allt. Det som tar längst tid är kycklingen, men gör man mindre bitar går det snabbare. Dessutom gör det inget om paprika och korv hinner få lite yta. På så vis kan också kyckling och grönsaker få smak och fett från korven.

Sommarmat som kan förberedas

När vi lagade detta hade vi gäster. Eftersom alla hade lite olika preferenser svängde vi alltså ihop lite olika tillbehör så som en grönsallad, en majssallad, coleslaw och lite olika såser och röror. Man kan alltså kombinera de olika sakerna i detta recept som man vill och laga det man känner för. Fiffigt va? Fler goda recept till grillen hittar du här.

Grillade kycklingspett med potatissallad och grillad limeGrillade kycklingspett med potatissallad och grillad limeGrillade kycklingspett med potatissallad och grillad lime

Grillade kycklingspett med potatissallad och grillad lime

För: 4 personer

Grillade kycklingspett med potatissallad och grillad lime

Majssallad:

2 små burkar majs
2 dl puylinser
1 morot
0,5 dl solrosfrön
5 bitar soltorkade tomater
3 msk olivolja
2 msk balsamico
salt, peppar

Coleslaw:

400g vitkål
2 morötter
1 gul lök
0,5 dl majonnäs
3 dl creme fraiche
salt, peppar

Potatissallad:

900g småpotatis
1 näve ogräs, exempelvis nate och svinmålla
0,5 dl olivolja
salt, peppar

Till spetten:

500g kycklingfiléer
300g kryddig korv
1 röd paprika
1 gul paprika
10 champinjoner
1 påse sweet chili glaze
4 lime

1. Majssallad: Koka upp en kastrull med saltat vatten. När det kokar, sänk värmen så det bara sjuder och ha i linserna. Låt dessa sjuda i 20 minuter. Hacka morötterna fint och ha ner dessa med linserna när det är fem minuter kvar. Slå av vattnet och häll över linserna i en skål.

2. Häll av vätskan från majsen. Smält smör i en stekpanna och stek majsen så den får färg. Strimla soltorkade tomater och blanda med linserna. Blanda i solrosfrön samt olja, balsamico och smaka av med kryddor.

3. Coleslaw: Strimla vitkål och riv morötterna på stora hålen på ett rivjärn. Ha ner allt i en stor bunke. Koka upp vatten och slå det heta vattnet över kål och morötter. Låt det ligga några minuter, slå sedan av vattnet och krama ur överflödigt vatten i ett durkslag. Riv löken och blanda ner med kål och morötter tillsammans med majonnäs och creme fraiche. Smaka av med salt och peppar.

4. Potatissallad: Gnugga potatisen ren och koka den hel i saltat vatten. Skölj potatisen i kallt vatten. Blanda i en skål med ogräs, olivolja och kryddor.

5. Spett: Skär kycklingfiléer, korv och paprika till mindre bitar. Varva på spett med champinjonerna. Pensla med glazen och grilla tillsammans med halverad lime.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Receptet på grillade kycklingspett med potatissallad och grillad lime är perfekt till picknick och när man ska ha gäster.