Grillade kycklingspett med ris och sparris

Hemmagjord kycklingkebab

Här om dagen blev jag sugen på kycklingkebab. Det vill säga kyckling som man trär upp tätt på spett, grillar och sedan skär av i tunna strimlor. Eftersom jag inte har ett roterande spett som på lokala kebaberian funkar det helt utmärkt att trä upp kycklingen på gamla hederliga grillspett. De tjusiga spetten på bilden köpte mina föräldrar med sig från Turkiet en gång i tiden, och jag tycker de är så himla fina.

Det allra bästa med spett av metall är att de inte brinner upp när de ligger på grillen. Är spetten dessutom platta ligger de stadigare på grillen utan att rulla runt. Smidigt va? Har man inte platta spett kan man trä in två spett bredvid varandra så ligger de också stilla – och blir lättare att vända på. Tänk på att kyckling går ganska fort att tillaga – särskitl om den är tunt skuren, så låt inte spetten ligga på för länge så de blir torra. Använd gärna en stektermometer om du vill vara helt säker på när kycklingen är klar. Här hitta du alla innertemperaturer på kött.

Grillad sparris

Kycklingspett

Sommarmat till grillen

Jag fullkomligt älskar jasminris. Därför fick kycklingspetten samsas med vitlöksris, ett påfund som kommer från det brasilianska köket. När man ska göra vitlöksris fräser man först upp vitlök i olja på medeltemp. Därefter har man i riset. Låter det stekas en liten stund i vitlöksoljan under omrörning. Sedan har man i vattnet och låter riset puttra klart under lock. Efter att ha provar denna goda variant på ris har jag nu svårt att äta ris på något annat vis. Den snabba varianten är förstås att koka risen på vanligt vis tillsammans med vitlökspulver. Inte riktigt lika gott, men ändå helt ok.

Dessa grillade kycklingspett med ris och sparris är den perfekta sommarmaten. Sparris, kvartade knipplökar och kyckling grillar man medan riset under tiden får puttra på spisen. Det hela kan man sedan kombinera med en läcker tomatsallad och soltorkad tomatcreme, som helst enkelt är soltorkade tomater som man hackar och rör ihop med creme fraiche. Vi grillade även gul paprika eftersom vi behövde tömma kylen, men det kan jag tycka blir lite väl mycket olika ingredienser. Hur som helst är detta en härlig sommarrätt som passar fint att laga till vardag såväl som att bjuda gästerna på till helgen.

» Här hittar du fler härliga sommarrecept

Grillade kycklingspett med ris och sparris

För: 4 personer

Grillade kycklingspett med ris och sparris

Kycklingspett:

800g kycklingfilé
1-1,5 dl grillolja
salt, peppar

Soltorkad tomatcreme:

6 bitar soltorkade tomater i olja
2 dl creme fraiche*
salt, peppar

Vitlöksris:

4 stora vitlöksklyftor
3 msk olivolja
salt
3 dl jasminris

Övriga tillbehör:

1 knippe sparris
1 knippe knipplök
småtomater
blandad sallad

  • Tina kycklingen om den är fryst. Skär kycklingfiléerna till cirka 2 cm breda remsor på längden. Skär varje remsa till mindre bitar. Lägg ner kycklingbitarna i en form och blanda med grillolja, salt och peppar. Låt ligga en timme.
  • Finhacka de soltorkade tomaterna och blanda med creme fraiche. Välj laktosfri creme fraiche om du är laktosintolerant. Smaka av med salt och peppar. Ställ svalt.
  • Pressa vitlöksklyftorna och ha ner i en kastrull med olja. Hetta upp kastrullen till medelvärme och rör om hela tiden så att vitlöken inte bränns och blir besk. Ha ner riset och stek det under omrörning cirka 2-4 minuter. Slå på vattnet och koka sedan riset i 11-13 minter under lock.
  • Trä upp kycklingen på spett och packa den tätt. Grilla spetten och pensla med överflödig olja. Grilla sparris och knipplök samtidigt och pensla med rapsolja. Salta och peppra. Servera med småtomater och sallad. Servera gärna med en god vinägrett på salladen.

Grillade kycklingspett med ris och sparris


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.