Grillade kycklingspett och bulgursallad med russin och mandel

Enkel och god sommarmat

Dessa grillade kycklingspett och bulgursallad med russin och mandel kom att bli en av mina nya favoriträtter. Det är verkligen en sån där enkel middagsrätt som passar fint att äta på sommarkvällen. En av de fina sakerna med denna rätt är också att man kan förbereda både bulgursalladen och spetten och förvara i kylen. Sedan är det bara att tända grillen och lägga på kycklingspetten innan det är dags att äta.

Kycklingspett till grillen

Mat som kan förberedas till grillen

I salladen har jag libbsticka, bladpersilja och en särskild röd rucolasort som jag odlar själv. Du som inte odlar egen tar förstås gammal hederlig grön rucola – sån man köper på påse. Har du ingen libbsticka kan du ta blasten från blekselleri eller enbart persilja. Libbstickan blir verkligen helt fenomenal till de övriga smakerna. Det blev till och med så bra att min sambo som inte gillar libbsticka tyckte det var gott till. Å andra sidan håller jag på att vänja in honom eftersom jag som gillar den så mycket och det är tråkigt att inte kunna laga något med libbsticka utan gnäll. Kanske börjar det ge med sig?

Till salladen grillar jag kycklingspett. Dessa gör jag av kycklingfilé som jag skär till små fyrkantiga bitar och trär upp på två stycken träspett. Kycklingen kryddar jag med salt, peppar och grillkrydda och packar sedan tajt på spetten – lite som kebab. Det hela serveras sedan med sweet chilisås och naturell crème fraiche. Svårare än så behöver det inte vara.

» Här hittar du fler goda grillrecept

Grillade kycklingspett och bulgursallad med russin och mandel

Grillade kycklingspett och bulgursallad med russin och mandel

För: 4 personer

Bulgursallad med russin och mandel:

3 dl (okokt) bulgur
1 dl russin
1 dl sötmandel
5 bitar soltorkade tomater i olja
1 kvist libbsticka
1 knippe bladpersilja
35g rucola (1/2 påse)

Grillade kycklingspett:

4 kycklingfiléer
salt, peppar, grillkrydda
olja
8 träspett

Tillbehör:

sweet chilisås
naturell crème fraiche

  • Tillaga bulgurn enligt anvisningen på förpackningen. Ös över bulgurn i en skål medan den fortfarande är varm och blanda ner russinen. Grovhacka mandeln och rosta den i en torr stekpanna tills den börjar få lite färg. Hacka de soltorkade tomaterna. Snoppa bladen av libbstickan och persiljan. Blanda ner allt i skålen tillsammans med rucolan.
  • Tina kycklingen om den är fryst. Skär den på längden till remsor som är cirka 2 centimeter breda. Skär till bitar och lägg ut på skärbrädan. Pudra över salt, peppar och grillkrydda och joxa runt med kycklingen så kryddan blandas. Trä upp kycklingbitarna på spetten. Använd två spett till varje så är de enklare att vända på grillen. Packa kycklingen sajt på spetten. Ringla lite olja över spetten och grilla dem. Vid 70 grader i innertemperatur är de klara.
  • Servera med sweet chilisås och naturell crème fraiche.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.