Grillade kycklingvingar med bönröra och ris

Det här med att laga och äta maten utomhus

Här om dagen tittade jag in i min garderob på landet med ytterkläder och funderade på vad jag hade lite längre in. Jag kikade in – och där stod mina grova vinterstövlar. Det fick mig att fundera på hur omväxlande Sverige är som land att bo i. Endera dagen traskar man runt i meterdjup snö, kör snöplogen och huttrar under värmefilten, för att bara några månader senare – som nu – sitta där i trädgården med solen skinandes, en kopp nybryggt kaffe bredvid sig och flipflopsen på. De här tvära kasten är rätt häftiga att uppleva. Dessutom är de ganska unika. För det är ju trots allt bara i vissa delar av världen (främst de norra) som skillnaderna är så stora.

Madeleine Landley grillar korvJag förundras också varje gång över hur fort man glömmer – glömmer hur kallt det kan bli på vintern, och att man på sommaren kan hasa runt i shorts och linne utan att frysa. Man känner sig nästan lite naken när man lämnar hemmet utan en jacka… Det finns egentligen bara en sak jag kunde önska, och det är att vintrarna kunde vara lite kortare. Det är ju nämligen så underbart att både kunna laga och äta maten utomhus.

Dessa grillade kycklingvingar med bönröra och ris passar fint att laga på grillen. I alla fall kycklingen. Det underbart goda brasilianska vitlöksriset är ett tillbehör vi fått lära oss av en vän från Brasilien. Vi har tidigare alltid gjort brasse-riset med jasminris, men det är godast med riktigt långt basmatiris.

Grillad kyckling och ris

Vi hittade nyligen en riktigt bra sort på Willys med extra långa riskorn. Det har en fin aromatisk smak och passar utmärkt till denna brasilianska tillagningsmetod. Det är egentligen inte så knepigt att tillaga riset på detta vis. Man börjar helt enkelt bara med att först värma hackad lök i en kastrull innan riset och vitlök åker ner tillsammans med den. Sedan steker man allt ytterligare ett litet tag tillsammans med olja och därefter kokar man det klart med vatten. Det blir supergott!

SommarvyKycklingen vi körde till var också en trevlig överraskning. Dessa är nämligen färdigmarinerade små kycklingben och kycklingvingar som smaksatts med chipotle. Smaken var väldigt bra – men vi gillar ju verkligen chipotle. Sambon brukar å andra sidan aldrig gilla att äta små pilliga kycklingdetaljer, men dessa tyckte han var riktigt bra. Grillar man dem på ganska hög värme får de ett fint och knaprigt skinn som är gott att mumsa på. Tack vare att både benet och skinnet är kvar blir också kycklingen extra saftig.

Får man inte tag i vingetter och drumetter med chipotle, som dessa kallas, kan man köra med kycklingvingar och kycklingben som man själv smaksätter när det grillas. Varför inte med med chipotlepasta, salt och peppar? Servera kycklingen med servetter att torka fingrarna på eftersom de bäst äts med händerna. Vill man hellre ha en mer lättäten kycklingbit tar man det istället – exempelvis kycklingfilé eller kycklingbröstfilé.

» Här hittar du fler goda kycklingrecept

Grillade kycklingvingar med bönröra och ris

För: 4 personer

Grillade kycklingvingar med bönröra och ris

Kyckling:

1 paket vingetter och drumetter med chipotle (á 900g)
eller 900g kycklingvingar/kycklingben som penslas med chipotlepasta, salt och peppar

Brasilianskt vitlöksris:

1 gul lök
smör + rapsolja
3 dl långkornigt basmastiris
2 vitlöksklyftor
4 dl vatten
salt, peppar

Bönröra:

1 burk/tetra kidneybönor (400g)
1 dl olivolja
1,5 dl vatten
1 tsk spiskummin, 1 tsk malen koriander
1 tsk lökpulver, 1 tsk vitlökspulver
salt, peppar
0,5 dl solrosfrön
300g wokgrönsaker

Sallad:

1 broccolihuvud (250g) + 1 vitlöksklyfta & salt
200g romanticatomater/babyplommontomater
några blad romansallad

Tillbehör:

bearnaisesås

  • Hacka gul lök och ha ner med lite smör i en kastrull. Låt den mjukna på låg värme. Ha i cirka 2-3 msk rapsolja samt riset i kastrullen och stek på medelvärme tillsammans med löken i cirka 5 minuter. Pressa i vitlök och låt den värmas 2 minuter, slå sedan på vattnet, salta och det sjuda under lock i 12 minuter. Ta av riset från plattan och ta av locket om det är vatten kvar i kastrullen så det får avdunsta. Rör om riset och smaka av med peppar.
  • Skölj kidneybönor i ett durkslag och ha ner dem i en stekpanna med oljan. Stek på medelvärme tills de börjar sprätta och slå sedan in vattnet. Krydda och låt vattnet koka in. Rör om då och då. Ha ner solrosfrön och tinade wokgrönsaker. Låt allt stekas ytterligare ett par minuter. Slå eventuellt på mer olja om det behövs.
  • Skär broccolin till mindre träd. Koka upp en kastrull med vatten, en pressad vitlöksklyfta och salt. Lyft av kastrullen från plattan när det kokar och lägg i broccolin. Låt ligga i cirka 3-5 minuter. Slå sedan av vattnet och låt svalna. Blanda med skuren romansallad och halverade tomater.
  • Grilla kycklingen tills skinnet fått en knaprig yta. Servera med bearnaisesås.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.