Grillade lammracks med tomat- och potatisgratäng

Varför är det så gott med grillat?

Hösten är här vilket betyder att de flesta har börjat flytta sin matlagning, eller åtminstone ätandet inomhus. En grill har de flesta tillgång till i något sammanhang, och visst smakar det underbart gott med grillat! Det är något magiskt över det hela när maillardeffekten får socker och proteiner att reagera med varandra. Då smaker och dofter uppstår som gör att det formligen vattnas i munnen.

Gör en annorlunda potatisgratäng

Mutti krossade tomaterJag kombinerar gärna sensommarens matlagning med delmoment som kan förberedas inomhus. Alltså är en potatissallad som läggs in i kylen eller en gratäng som står och gräddas i ugnen perfekt. Dessa grillade lammracks med tomat- och potatisgratäng är enkel och smidig sensommarmat.

I detta recept har den gamla hederliga potatisgratängen fått sällskap av basilika och krossade tomater. Det hela blir en riktigt smakrik variant med härligt röd färg. Hittills har jag bjudit på den två gånger, och båda gångerna har gästerna påpekat hur god den var och sagt – vad kul med tomater i en potatisgratäng. Jag kan hålla med, för visst är det kul att hotta upp de gamla klassikerna. Och detta recept blir inte svårare för det.

Jag väljer Mutti Polpa finkrossade tomater. Dessa är fylliga och fina i sin smak, vilket ger precis lagom syrlighet till potatisgratängen. De innehåller heller inget tillsatt vatten som påverkar konsistensen, samt att de är jämnt krossade och lätta att blanda ner i gratängen.

Enkel mat som lagas på grillen

Gör potatisgratängen och låt den gräddas i ugnen medan du tillagar lammet. Lammracksen kör man på grillen tillsammans med den goda tomatmarinaden, men de kan förstås även tillagas inne på spisen. Då rekommenderar jag att man använder en grillpanna så de får fin yta och snygga ränder. I tomatmarinaden använder jag Mutti Double tomatpuré som ger marinaden en djup och fyllig tomatsmak som passar fint ihop med rosmarinen.

» Här hittar du fler recept med krossade tomater

Restaurangitalienska – användbara glosor

Se gärna filmen nedan där jag lagar receptet och passar på att lära ut några italienska ord som kan vara användbara när du ska resa till Italien. Orden i filmen är ingredienser från receptet, något som kan vara till hjälp när man ska läsa den italienska menyn. Och du, glöm inte att prenumerera på Landleys köks YouTube-kanal så missar du inga nya videos.
 

Orden i filmen;
Potatis = patata
Grädde = panna
Krossade tomater = polpa di pomodoro
Basilika = basilico
Rosmarin = rosmarino
Tomatpuré = concentrato di pomodoro
Lamm = agnello
Grillat = alla griglia

Vill du öva på italienskan och se andra inspirerande videos, kolla in Mutti Pomodoros YouTube-kanal.

Grillade lammracks med tomat- och potatisgratäng

För: 4 personer

Grillade lammracks med tomat- och potatisgratäng

Potatisgratäng med krossade tomater:

1,2 kg fast potatis
1 gul lök
1 burk Mutti Polpa krossade tomater
2 dl grädde
10 blad basilika
1 msk torkad oregano
salt, peppar

Grillat lamm:

600g lammracks
1 msk hackad, färsk rosmarin
1 vitlöksklyfta
1 dl rapsolja
1,5 msk Mutti Double tomatpuré
salt, peppar

1. Skala och skiva potatisen. Hacka löken. Varva potatis och lök i en ugnsfast form. Rör ihop grädde med Mutti Polpa finkrossade tomater och kryddor. Slå stanningen över och grädda i 225°C i 50 minuter.

2. Hacka rosmarin och rör ihop med rapsolja, tomatpuré, salt och peppar. Grilla lammracksen och pensla under grillningen med marinaden. Servera gärna med en sallad.

Receptet på grillade lammracks med tomat- och potatisgratäng är ett sponsrat samarbete med Mutti.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.