Grillade laxfiléer och potatissallad med crème fraiche och fetaost

Recept på grillad lax

Grillade laxfiléer och potatissallad med crème fraiche och fetaost skulle kunna vara en av vårens och sommarens enklaste maträtter. Och kanske den godaste? En hemmagjord potatissallad är ett typiskt, smidigt inslag i middagen som man kan kombinera med vad som helst. Är man sugen på kött tar man det. Kyckling? Bara att byta. Föredrar man köttfritt svänger man bara ihop ett vegetariskt tillbehör.

I detta recept har jag valt lax eftersom det är så himla snabblagat och svårt att misslyckas med. Är man osäker på när laxen är klar på grillen eller i pannan använder man en stektermometer som man sticker in i den tjockaste delen av laxbiten. Vid cirka 52 grader är laxen klar.

Enkel sommarmat

I denna potatissallad har jag även fetaost. Det ger en god lite syrligare och saltare framtoning. Just till lax passar fetaost också väldigt bra. Det här receptet kräver få ingredienser och går utmärkt att förbereda. Potatissalladen kan man gott göra i förväg och sedan plocka fram ur kylen när det är dags att äta. Man kan ju redan göra den på morgonen, eller till och med dagen innan.

Ska man ha många gäster gör man bara en större omgång. Servera potatissalladen ljummen eller kall till den nygrillade laxen. Ska du ut på picknick med grillen kan du ta med potatissalladen i en burk och grilla laxen på plats. Smidigt!

» Här hittar du fler goda sommarrecept

Grillade laxfiléer och potatissallad med crème fraiche och fetaost

Grillade laxfiléer och potatissallad med crème fraiche och fetaost

För: 4 personer

Potatissallad:

800g potatis
3 dl crème fraiche
150g fetaost
1/2 rödlök
salt, peppar

Grillad lax:

4 styckfrysta laxfiléer
rapsolja
salt, peppar, persillade

Tillbehör:

machésallad
2 salladslökar

  • Skala potatisen och koka den hel i saltat vatten cirka 10–15 minuter. Slå av kokvattnet och slå på kallt vatten. Dela potatisarna till mindre bitar. Blanda crème fraiche med smulad fetaost, hackad rödlök och kryddor. Vänd ihop med potatisen.
  • Tina laxen och pensla den sedan med ett tunt lager olja. Grilla laxen, förslagsvis på ett grillnät, och krydda den runt om under grillningen. Servera med machésallad och skivad salladslök.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.