Grillade morötter, fänkål och lök med sesamolja och timjan

Grillade grönsaker

Detta recept på grillade morötter, fänkål och lök med sesamolja och timjan är en stor favorit. Man skulle kunna säga att det är som en sallad, fast man använder riktigt stora bitar av rotsaker och grönsaker. Till det hela använder jag röda lökar som skärs till klyftor, morötter som jag skär till stavar och ett kvartat fänkålshuvud.

Allt detta grillar jag i en grillkorg med stålnät och det hela smaksätts med sesamfrön, timjan, sesamolja, balsamvinäger och salt och peppar. Riktigt enkelt och väldigt gott – och perfekt när man vill göra hela middagen på grillen! Just tillskottet av sesamolja gör det himla gott, samtidigt som sesamfröna gör det snyggt och adderar ytterligare nötighet.

Tillbehör till grillat

Servera de grillade grönsakerna till exempelvis en bit kött, kryddiga korvar, kyckling eller järpar av köttfärs. Addera sedan bara en god sås till det hela. Har du egna odlingar tar du naturligtvis grönsaker från dessa. Jag försökte odla morötter denna sommar men de hamnade nog i skymundan av all kål som växte runt om, vilket bara gjorde dem till små trådar. Lök har jag däremot fått igång riktigt bra i landen i år, och nästa sommar tänkte jag prova på fänkål. Det är ju ändå något alldeles särskilt med att odla eget – det smakar ju så gott. Dock är det himla smidigt att det finns butiker att handla grönsaker i när odlingarna inte vill sig.

» Här hittar du fler recept på goda sallader att servera till det grillade

Grillade morötter, fänkål och lök med sesamolja och timjan

Grillade morötter, fänkål och lök med sesamolja och timjan

För: 4 personer som tillbehör

3 morötter
2 röda lökar
1 fänkålshuvud (á cirka 350g)
rapsolja
3 msk skalade sesamfrön
2 msk färsk, repad timjan
2 msk sesamolja
3 msk balsamvinäger
salt, peppar

  • Skala och skär morötterna till cirka 3 cm långa stavar. Koka upp en kastrull med vatten och förkoka morötterna i 4–5 minuter.
  • Skär av ändarna på lökarna och skär dem till stora klyftor. Skär fänkålshuvudet till 4 stora klyftor på längden. Fördela lök, fänkål och morötter i en grillkorg och pensla ut lite rapsolja här och där – framför allt på fänkålen. Grilla tills allt mjuknat – det brukar ta minst 30 minuter beroende på temperatur. Rör om i korgen då och då och se till att fänkålen får tillagning runt om.
  • Ha ner de grillade grönsakerna i en skål och strössla över sesamfrön och repad timjan. Ringla över sesamolja och balsamvinäger och smaka av med salt och peppar.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.