Grillade spett med rotsaker i ugn, getost och myntasås

Tala med bönder på bönders vis

Jag har funderat på det där med att lätt hamna i sin egen lilla värld. Som en del av er kanske vet skriver jag även om vin på webbplatsen Vinston. Jag är nu inne på mitt tredje år med denna konsulttjänst, och redan efter första året började folk fråga om jag inte skulle utbilda mig till sommelier. Jag har hela tiden sagt nej till detta eftersom jag vill kunna prata med folk på rätt vis. Det finns nämligen ett talesätt som heter ”tala med bönder på bönders vis”.

Att jobba som skribent

Det låter möjligtvis konstigt och kanske lite fräckt, men när man jobbar med marknadsföring är detta ett viktigt uttryck att arbeta efter. Annars finns det risk att man använder ett språk som inte passar målgruppen. Det är lite som när man talar med en advokat eller en anställd på Skatteverket – man fattar inte ett skvatt…:) Eftersom jag i första hand skriver marknadsföringstexter och pratar med den stora massan (som när allt kommer till kritan inte har särskilt mycket kunskaper vin) vill man inte tappa bort sig i svåra ord och tankesätt.

Jag brukar ofta bolla med riktigt duktiga vinkännare när jag skriver, och visst är det så att man pratar på olika nivåer. Det är ibland svårt att hänga med, och visst ändrar man också smak desto mer man lär sig, vilket är ytterligare ett problem om man ska prata om smaker. Äter man själv oxfilé är det svårt att mötas på samma plan med en som tycker falukorv är en kulinarisk upplevelse och rynkar näsan åt annat för det ”smakar för konstigt”. (Inget ont om falukorv, jag älskar falukorv.)

Foglia BalsamicoGetostgratinerade rotsaker

På tal om oxfilé

Men, det får mig att komma in på det hela med att hamna i sin egen lilla värld. Jag har aldrig ansett mig vara något proffs på mat. Jag må ha lätt att kombinera smaker och har ett väldigt bra smakminne (vilket gör att jag kan tänka mig hur olika smaker blir ihop i förväg), men jag tycker inte själv att jag är någon kung i köket. Jag är medelsvensson som tycker om att laga och äta mat.

Det var i alla fall vad jag gick runt och trodde fram till nyligen då jag lagade mat med ett par bekanta och insåg hur mycket föreställningar folk har om mat. Många går runt och tror en massa saker och gör det dessutom väldigt svårt för sig själva genom att göra matlagningen omständig. Särskilda skärbrädor ska användas för särskilda råvaror, kött måste hettas upp till larvigt höra temperaturer för att kunna ätas, mått i recept måste följas till punkt och pricka… Själv lagar jag mat på känsla och med hjärtat.

Så lagar du enklare mat

Vad jag vill ha sagt med detta är att matlagning inte är omständigt. Matlagning är kul! Man behöver inte göra det så svårt för sig och oroa sig för alla pekpinnar. Det är bara hämmande. Allt man undrar kan man googla sig till, och såvida man inte bakar bröd är måtten i ett recept mer som ett riktmärke. Och det viktigaste av allt –  om du ska tillaga kött, välj svenskt kött så behöver du aldrig oroa dig för att köttet är underlagat. Mer om varför man ska välja svenskt kött kan du läsa om här.

Recept till picknicken

På tal om kött är det här receptet riktigt enkelt att göra. Det passar också utmärkt och under sommaren och hösten när man vill grilla. Ska man på picknick funkar det också bra eftersom kan man laga rotsakerna i förväg, stoppa dem i aluminiumfolie och sedan bara lägga paketet på grillen så innehållet värms. Gott och enkelt!

» Här hittar du fler recept för grillen

Grillade spett med rotsaker i ugn, getost och myntasås

För: 4 personer
Tid: 30-40 minuter
Temperatur: 225°

Grillade spett med rotsaker i ugn, getost och myntasås

Getostgratinerade rotsaker:

500g rödbetor
500g morötter
1 rödlök
400g getost
3 msk balsamico
salt, peppar

Myntasås:

2 dl creme fraiche
1 kruka mynta
salt, peppar

Övrigt:

2 paket nötspett tellicherrypeppar (á 380g) eller spett enligt detta recept

1. Skala rödbetorna och gnugga morötterna. Skär allt till stora bitar och ha ner i en ugnsfast form. Klyfta rödlöken till stora bitar och ha ner den. Ringla över balsamico och flytande smör. Smula över getosten och krydda. Ställ in i 225°C på över- och undervärme i cirka 30-40 minuter.

2. Strimla mynta och rör ihop med creme fraiche och kryddor. Ställ svalt.

3. Stek nötköttsspetten i grillpanna eller grilla dem.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.