Grillade paprikor, fyllda med tomat-polenta, örter och pecorino

God mat som lagas på grillen

Tomater, tomater, tomater. Dessa underbara, röda små godsaker kan verkligen lyfta vilken anrättning som helst. Mutti Polpas finkrossade tomater är en perfekt ingrediens i en fyllig pastasås, en mustig gryta eller på pizzan. De passar också lika bra till goda rätter som lagas i ugnen eller på grillen eftersom de har en härlig frisk syrlighet och en mild sötma.

Varför inte prova dessa grillade paprikor, fyllda med tomat-polenta, örter och pecorino? Paprikorna fylls med en god tomatpolenta där sötman från de fina tomaterna passar bra med den salta pecorino-osten som rivs över. Över paprikorna häller man sedan en god tomatsås av Mutti Polpa finkrossade tomater vilka är smakrika och fylliga och ger såsen en härlig mustighet. Det här är en härlig sensommarrätt som kan förberedas inomhus och slutföras på grillen. Polentan och den smakrika tomatsåsen gör man inne på spisen. Paprikorna fyller man sedan med polentan och grillar klart ute på grillen. På vår grill har vi även en platta med gasbrännare där man kan låta tomatsåsen stå och puttra.

Mutti krossade tomater Hur lyckas man med tomatsåsen?

För att lyckas med tomatsåsen och få den riktigt bra finns det två hemligheter. Den ena är att välja riktigt bra tomater av hög kvalitet. Ta exempelvis Mutti Polpas finkrossade tomater som är fina, jämnt krossade och solmogna. Dessa har en härlig fyllighet och smak tack vare att de endast består av krossade tomater och inte har något tillsatt vatten.

Den andra hemligheten är att låta såsen stå och puttra länge på låg värme. Den ska inte stormkoka utan bara puttra lite stillsamt. Ju längre den puttrar dess då fylligare blir den. När man ger såsen lite tid får också smakerna koka ihop ordentligt och den sista vätskan ångas bort vilket gör den tjockare. Det är precis på samma vis som när man reducerar vilken annan sås som helst. Man behöver förstås inte lägga en hel dag på att koka såsen (om man inte vill såklart). Tjugo minuter räcker för att det ska bli skillnad på tomatsåsen, men ge den gärna en halvtimme. Ha i alla örter från början och rör om någon gång ibland.

Recept med italienska smaker

Dessa grillade paprikor är fyllda med italienska smaker som harmonierar fint med de finkrossade tomaterna och sötman från paprikan. Har du inte en grill att slutföra paprikorna på är det bara att tillaga dem i ugnen på en plåt med höga kanter eller en stor ugnsfast form. Enkelt va?

Receptet är både glutenfritt och vegetariskt. Saknar du kött passar det bra att servera paprikorna till grillade köttfärsjärpar eller lammkotletter. Då räcker paprikorna till dubbelt så många. Välj gärna lite större paprikor så fyllningen får plats. Skippar du pecorinoosten eller byter till vegansk ost blir receptet helt veganskt. För laktosfritt, byt pecorino-osten mot Manchego Gran Reserva, Manchego Chillon eller lagrad ost.

» Här hittar du fler recept med krossade tomater

Se filmen med receptet

Se gärna filmen nedan där jag lagar receptet och passar på att lära ut några italienska ord som kan vara användbara, exempelvis om du ska resa till Italien. Orden som dyker upp i bild är ingredienser från receptet, något som kan vara till hjälp när man ska läsa italienska menyer och vill briljera för sina medresenärer. Och du, glöm inte att prenumerera på Landleys köks YouTube-kanal så missar du inga nya videos.
 

Vill du öva på italienskan och se andra inspirerande videos, kolla in Mutti Pomodoros YouTube-kanal.

Orden i filmen;
Vatten = acqua
Citron = limone
Krossade tomater = polpa di pomodoro
Paprika = peperone
Vitlök = aglio
Tomatsås = salsa di pomodoro
Salt och peppar = sale e pepe
Chili = peperoncino

Grillade paprikor, fyllda med tomat-polenta, örter och pecorino

För: 4 personer

Grillade paprikor, fyllda med tomat-polenta, örter och pecorino

Fyllda paprikor med tomatpolenta:

7,5 dl vatten
1 msk grönsaksbuljong
2,5 dl polenta
1/2 burk Mutti Polpa finkrossade tomater
1/2 citron
10 blad salvia
1 msk torkad oregano
salt, peppar
4 paprikor i olika färger

Tomatsås:

1 silverlök
1 vitlöksklyfta
1,5 burk Mutti Polpa finkrossade tomater
salt, peppar, chiliflakes
1 dl pecorinoost*

Sallad:

1 påse rucola
1 dl solrosfrön
fänkål

1. Koka upp vatten och buljong. Vispa i polentan, lägg på locket och låt det svälla på lägsta värme i cirka 15 minuter. Rör i en halv burk Mutti Polpa finkrossade tomater, saften från en halv citron och hackade örter. Smaka av med salt och peppar.

2. Halvera och kärna ur paprikorna. Fyll paprikorna med röran. Grilla dem på grillen tills de fått fin yta, eller lägg upp dem i en ugnsfast form och ugnslaga i 225°C i cirka 30 minuter.

3. Finhacka silverlök och ha ner i en kastrull med smör. När löken mjuknat, pressa i vitlöken och låt den fräsas i cirka en halv minut. Rör i en och en halv burk Mutti Polpa finkrossade tomater, dvs resten av den öppnade burken samt ytterligare en hel. Ha i kryddorna och låt allt puttra ihop under lock på låg värme i cirka 2 minuter. Om du grillade paprikorna – lägg dem i en form. Slå tomatsåsen över paprikorna och riv över pecorinoost.

Servera förslagsvis med rostade solrosfrön, sallad, tunnhyvlad fänkål och balsamvinäger.

Receptet på grillade paprikor, fyllda med tomat-polenta, örter och pecorino är ett sponsrat samarbete med Mutti.

*För veganskt/vegetariskt, byt pecorinoosten mot vegansk ost eller skippa den helt. För laktosfritt, byt pecorino-osten mot Manchego Gran Reserva, Manchego Chillon eller välj en lagrad ost.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.