Grillade pilgrimsmusslor med harsyra och soja

Pilgrimsmusslor med annorlunda smaksättning

Det finns många godsaker i naturen som man kan ta tillvara på och använda i sin matlagning. Sanningen är att vår okunskap gör att vi både kastar mycket i onödan och helt enkelt missar flera av dessa delikatesser som finns rakt framför näsan på oss. Harsyra till exempel. Denna fina lilla klöverliknande växt känner nog de flesta till att man kan äta, men vad ska man göra med den?

Recept med harsyra

Jag brukar vanligtvis ha harsyra i olika sallader, marinader och som dekoration. Den tillför fin syrlighet och piffar upp det mesta. Har du inte provat harsyra så smakar det lite som rabarber – det vill säga syrligt. I dessa grillade pilgrimsmusslor med harsyra och soja hamnar istället harsyran i själva marinadens om pilgrimsmusslorna penslas med. Det hela blir riktigt gott.

Gott på grillen – året runt

Jag har ätit pilgrimsmusslor flertalet gånger, men jag hade innan denna rätt blev till aldrig tillagat dem. De jag blivit bjuden på har både varit riktigt bra och några rätt sladdriga. Därför var jag lite skeptisk till frusna pilgrimsmusslor. Ack så fel jag hade – de blev perfekta på grillen. Tänk på att harsyra innehåller oxalsyra vilket bör undvikas av folk som har problem med njurarna. Läs mer om ätliga växter här.

Grillade pilgrimsmusslor med harsyra och soja

För: 4 personer

Pilgrimsmusslor

8 pilgrimsmusslor
2 msk hackad harsyra
1/2 kruka koriander
1 citron
1 tsk soja
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
salt, peppar

1. Tina pilgrimsmusslorna i kylskåp.

2. Hacka harsyra och koriander och rör ihop med rivet citronskal, soja, olivolja och pressad vitlök. Avsluta med salt och några drag på pepparkvarnen.

3. Fördela ut musslorna på en varm grill och skeda på marinaden. Vänd runt några gånger och pensla på mer marinad mellan varven. Servera med rustikt bröd.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.