Grillade ribs med coleslaw och ostbakade potatishalvor

Sommar, grill och god mat

Grillade ribs med coleslaw och ostbakade potatishalvor passar utmärkt att grilla på sommaren. Coleslawen kan man med fördel göra i förväg så den hinner stå till sig. De ostbakade potatishalvorna är en variant på bakad potatis som får mer smak. Många kastar bort skalet på sin bakade potatis, men det är ju här all näring och god smak titter. I dessa och således all annan bakad potatis tycker jag du ska prova att ta ett smakprov på skalet. Det är himla gott!

Läckra ribs på grillen

Ribsen lät jag koka i en saft av rödbetor och svarta vinbär. Denna saft kommer från Kiviks musteri och adderar en god smak samt ett lite mer färgrikt utseende. Jag dricker sällan juice och saft, dock är det perfekt att koka kött i dessa innan det ska hamna på grillen. Varför inte testa med exempelvis äpple-, päron eller apelsinjuice?

Kiviks Musteri Rödbeta och svarta vinbärGrillade ribs med coleslaw och ostbakade potatishalvorGrillade ribs med coleslaw och ostbakade potatishalvor

Tjocka ribs och spareribs

Ribs – både spareribs, vilket är de tunna, och tjocka ribs blir allra bäst om de först förkokas. Detta kan man göra i en vanlig kastrull på spisen, även om det som i det här receptet förstås går allra smidigast i en Crock Pot. Denna sköter sig nämligen helt själv.

Så tillagar man bästa ribsen

Genom att förkoka köttet blir det mört och fint och går lätt att få bort från benet. Ribs mår bra av att få gå länge på låg temperatur så att bindväv och kollagen får smälta ner i godan ro. Det är då man får mört kött. Visst kan man grilla ribsen utan förkokning, dock blir de då allra bäst om de får grillas längre på indirekt värme. Det vill säga att kolen ligger i ena änden av grillen och köttet i den andra. Alltså inte rakt på. På så vis håller man håller nere värmen och får samma effekt som i en förkokning.

Om du förkokar ribsen, låt dem gärna vila innan de grillas så att de får stabilisera sig. Grilla sedan på hög värme under kort tid så de får en fin grillyta runt om.

Vin utan svavel

Till den här maträtten serverade vi ett nytt vin som dykt upp i Systembolagets beställningssortiment – Earth’s Essence Pinotage. Istället för att tillsätta svavel har man lagrat vinet på fat av rooibosträ, vilket har samma antioxidativa effekt. Svavel tillsätts som bekant i vin för att det inte ska oxidera och börja bilda ättiksliknande smak. I detta vin har man alltså inte tillsatt något svavel utan använt en naturlig produkt. Vad som kan vara bra att komma ihåg är dock att svavel även bildas naturligt i vinet då det jäser. Mer om vinet och en länk hittar du under receptet.

Grillade ribs med coleslaw och ostbakade potatishalvor

För: 4 personer
3-4 timmar
Temperatur: 225°

Grillade ribs med coleslaw och ostbakade potatishalvor

Grillade ribs i svartvinbärsjuice:

1,5 kg spareribs
2 msk rosmarin
10 vitlöksklyftor
salt, peppar
1 liter svartvinbärs- och rödbetsjuice

Coleslaw:

400g vitkål
2 morötter
1 gul lök
0,5 dl majonnäs
3 dl creme fraiche
salt, peppar

Ostbakade potatishalvor:

4 bakpotatisar
2 dl riven ost
salt, peppar

1. Skölj ribsen och skär dem eventuellt till kortare bitar så de går ner i Crock Poten. Varva ribs med halverade vitlökar, rosmarin och kryddor. Slå på juicen och lägg på locket. Låt slökokaren gå på lägsta temperaturen i cirka 3-4 timmar.

2. Strimla vitkål och riv morötterna på stora hålen på ett rivjärn. Ha ner allt i en stor bunke. Koka upp vatten och slå det heta vattnet över kål och morötter. Låt det ligga några minuter, slå sedan av vattnet och krama ur överflödigt vatten i ett durkslag. Riv löken och blanda ner med kål och morötter tillsammans med majonnäs och creme fraiche. Smaka av med salt och peppar.

3. Gnugga bakpotatisarna rena och halvera dem på längden. Salta ovansidan och nagga undersidan med en gaffel. Rada upp potatishalvorna på en plåt och ställ in i 225°C i cirka 30 minuter. Tag ut och strössla över ost. Ställ in i ugnen igen och låt osten smälta och potatisarna bakas klart. Tiden kan variera beroende på ugn och storlek på bakpotatisarna.

Rekommenderat vin till: Earth’s Essence Pinotage (72307)

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.